Autor Wątek: Latanie online w FSX  (Przeczytany 143953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DAMIAN1122334

• Gość
Odp: Latanie online w FSX
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 01, 2008, 12:22:11 »
Bardzo ładne maszyny.  :001:

P.S. Bym był wdzięczny za linka do pobrania.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 01, 2008, 12:38:27 »
linka do pobrania.

Proszę  :001: http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/iboshop.cgi?showd,,10285

Mimo wszystko jak byś czytał forum to jest cały topik odnośnie tego samolotu.

m4rio

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 01, 2008, 15:54:57 »
Śliczna maszyna, muszę zakupic koniecznie.
tym to bym z przyjemnością polatał.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 05, 2008, 09:14:25 »
Kolejny etap USA na 16 :001: Trochę ciemno :001: THX dla reszty chlopaków :010:

m4rio

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 06, 2008, 10:18:48 »
jeden ode mnie z okolic Roswell. Z 5.10.2008r

Dzięki chłopaki.

« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 10, 2008, 01:35:53 »
To jeszcze kilka moich zaległych :)

Oraz kilka z krótkiego wczorajszego lotu (kosiasty i ja jako obstawa ;) )

« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 11, 2008, 10:19:21 »
Witam

Panowie, tak z ciekawości, jesli lecicie sobie np. "z Lyon do Marseille" (gdzies wcześniej były screeny z tego lotu), to jak lądujecie na lotnisku docelowym? Drukujecie sobie mapy? Normalnie pełna procedura podejście, czy po prostu dolot do lotniska, rzut oka z góry, jak leży pas i podchodzenie visual ?
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 11, 2008, 10:36:36 »
VOR na lotnisko, ILS, podejście do lądowania na założonym kierunku. W samolocie też używamy czego się da, czyli ILS na HUD, wskaźnik wysokości, klapy itd... Nie łączymy się tylko z wieżą, ale czemu nie spróbować  :001:

« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 11, 2008, 16:45:43 »
A jak lecicie takim F16, to wiadomo, na przyrządy, czyli IFR. Wtedy np. jesli lotnisko ma procedury STAR, to też je wykonujecie?

Pytam tylko i wyłącznie z czystej ciekawości.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 12, 2008, 10:41:17 »
Ja o tym nie wiem nic :004: Może się dołączysz na loty :011:

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 12, 2008, 11:10:23 »
konraf pewnie nie lata tak amatorsko :P
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 12, 2008, 11:43:03 »
Bez przesady ;)
Patrzę na to po prostu przez pryzmat VATSIM i zastanawiam się, jakbym miał tak jak Wy latać sobie multiplayer, to jak bym to robił. Czy właśnie olać prawdziwe zasady latania (w skład ktorych wchodzą przecież procedury dolotowe i odlotowe z lotnisk) i po prostu jesli lecę na duże lotnisko to kieruję się na VOR na lotnisku (przeważnie takowy jest) i jakoś potem wzrokowo kręcę na pas, czy lecę zgodnie z mapami. Jeśli z mapami, to z jednej strony mam trudniej, bo muszę sobie te mapy podrukować, a z drugiej łatwiej, bo nie bawię się w szukanie VOR, "celowanie" w ILS, tylko wszystko mam ładnie na mapach rozrysowane. Przykładowo STAR zaczyna się gdzieś daleko przed lotniskiem, zaczyna punktem A, prowadzi przez B, C i kończy na D (tu odkładam mapę STAR), a od D (biorę do ręki mapę podejścia ILS) leci już procedura podejścia na pas (np. ILS). Słowem mapy prowadzą za rękę.

Oczywiście w przypadku latania gdzieś na małe aeroklubowe/polne lotniska, nie wiem, gdzies w Afryce, ten problem mi odpada.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 12, 2008, 13:15:37 »
A czy samoloty wojskowe takie przeloty wykonują wg. "cywilnych" zasad IFR czy jakichś innych procedur? Domyślam się, że samoloty transportowe latają między portami lotniczymi po cywilnemu, ale takie F-16 lecące z wojskowych Krzesin na inne wojskowe lotnisko na manewry?

DAMIAN1122334

• Gość
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 12, 2008, 14:08:50 »
Ja jestem chętny do lotów takim chyba amatorem nie jestem  :007:

« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 12, 2008, 19:44:08 »
A czy samoloty wojskowe takie przeloty wykonują wg. "cywilnych" zasad IFR czy jakichś innych procedur? Domyślam się, że samoloty transportowe latają między portami lotniczymi po cywilnemu, ale takie F-16 lecące z wojskowych Krzesin na inne wojskowe lotnisko na manewry?

Z praktyki w realu czyli z doświadczeń pracy w Ośrodku Dowodzenia i Naprowadzania:

- Samoloty wojskowe wykonują lot wg zasad, kontroli i naprowadzania wojskowej kontroli lotów (zasady "nieco" odmienne od cywilnych).

- Zdarza się (rzadko), że samoloty wojskowe (transportowe i VIP) dokonują przelotów wg kontroli cywilnej (zwykle przeloty zagraniczne).

- Symulacja kontroli wojskowej jest możliwa w FSX (i oczywiście w innych starych FS-ach), ale wymaga to stworzenia usystematyzowanej kontroli nad obszarem Polski w postaci 4 ODN-ów, z wyznaczonymi strefami itp.

- W sposób uproszczony można z powodzeniem to zrealizować w postaci defaultowej wieży kontrolnej z FSX (deluxe) i lotów w strefie okołolotniskowej i strefach TSA (dane dostępne w necie) - próbowałem tego wielokrotnie z naprowadzaniem w osobie kolegi zawodowo siedzącego w realu na wieży 2Blot. (EPBY). Nawet ciekawie wychodzi - taki sobie miniVATSIM* wojskowy  :001:

*) Niestety VATSIM nie ma sekcji wojskowej i nie symuluje kontroli ruchu wojskowych statków powietrznych, a szkoda bo wtedy pewnie byłbym fanatycznym zwolennikiem VATSIM-u.
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2008, 19:50:36 wysłana przez Razorblade1967 »