Autor Wątek: Ciekawy program o Red Baronie na Discovery.  (Przeczytany 1407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziki

• Gość
Ciekawy program o Red Baronie na Discovery.
« dnia: Lipca 12, 2007, 12:02:36 »
Ciekawy program o zestrzeleniu Red Barona był wczoraj na Discovery Civilization.

Przy pomocy współczesnej techniki (symulacje lotu, lasery itp) próbowano rozwikłać zagadkę kto właściwie zestrzelił Czerwonego Barona.
Być może większość z Was to wie i może oglądała wcześniej ten program.
Dla mnie to była nowość i z zaciekawieniem dowiedziałem się, że Red Baron zginął od jednej kuli w klatkę piersiową, wystrzelonej do jego samolotu z karabinu maszynowego Lewis przez australiskiego piechura o nazwisku Evans. Dotychczas wszystkie źródła przypisywały jego zwycięstwo kanadyjskiemu pilotowi Brownowi.
Zrządzeniem losu, Evans zmarł nigdy nie dowiedziawszy się czego dokonał.

Być może ten program będzie jeszcze powtarzany, w każdym razie serdecznie polecam.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2007, 12:08:25 wysłana przez dziki »

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Odp: Ciekawy program o Red Baronie na Discovery.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2007, 14:08:54 »
Oglądałem rok lub dwa lata temu właśnie na Discovery.
Ciekawa teoria na przyczynę  śmierci Czerwonego Barona.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2007, 14:46:53 »
Też go ze dwa razy już widziałem - bardzo dobra, rzeczowa analiza faktów. A wydawało by się, że po tylu latach to trudno już o coś nowego. Szkoda, że programów na takim poziomie jest tak mało.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2007, 18:15:56 »
Czy to jest odcinek z serii: "Niewyjaśnione historie"? Pytam, bo w programie tv nie podają o czym jest dany odcinek, a jedynie daną serię dokumentu.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2007, 20:18:19 »
Tak dokładnie, to ten program. Był z resztą (i chyba ciągle jest) pokazywany też na TV4, ale niestety jedynie kilka odcinków (o zabójstwie JFK, bunkrze Hitlera, zamachu na niego w Wilczym Szańcu, śmierci Marlin Monroe, i to chyba wszystko). Z resztą wniosek z Australijczykiem Evansem jest bardzo ciekawy, no i podparty dowodami.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/