Autor Wątek: "Air Ameryka.PL" w FSX? ;)  (Przeczytany 7412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
"Air Ameryka.PL" w FSX? ;)
« dnia: Lipca 30, 2007, 17:44:56 »
Po ostatnich lotach z Razorem oraz śledząc na forum te na których mnie nie było przyszła mi pewna myśl. Chodzi o loty nad Afryka początkowo wybrana ze względu na mniejsza ilość obiektów co ma wpływ na lepsze FPS-y po jakimś czasie przypomniał mi sie film pt. "Air Ameryka" - który zna chyba każdy na forum - ze względu na rodzaj lotów jakie wykonaliśmy.

Pomyślałem, czemu nie wprowadzić nieco "klimatu". Dotychczas pomysł na loty był nieco "z marszu". Gdyby jednak zagłębić się w temat nieco bardziej? Może "założyć" własną wirtualna firmę powietrznego transportu np. "Air Poland Cargo" :002:. Sprawa miała by polegać na tym że nie trzeba by tworzyć zamkniętego składu, wiec każdy kto chciałby polatać tego rodzaju loty byłby mile widziany pod warunkiem zachowania pewnych zasad ogólno-pojętej kultury - również lotniczej. Przede wszystkim to co miło by sprawić największą frajdę latającym to stworzenie, a właściwie wyedytowanie konkretnych misji .

FSX to głownie loty po trasie które można by nieco urozmaicić odpowiednim briefingiem (wprowadzającym w sytuację taktyczną :002: :004:) oraz ustaleniem zadań dla każdej załogi takim jak np start śmigłowca 15 min przed Dakota w celu rozpoznania lotniska/lądowiska ........cóż, chodzi o propozycje na organizowanie wspólnych lotów w określony rodzaj i sposób no i o dobrej "zabawie" np. na przemytników kontrabandy  :118:.

« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2007, 18:08:26 wysłana przez Razorblade1967 »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: "Air Ameryka.PL" w FSX? ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2007, 18:20:37 »
Proponuje stworzyć forumową jednostkę: 1941 Eskadra Specjalnego Przeznaczenia ds. transportu Adminów, Ojców założycieli i takich tam Moderatorów  :004:
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 30, 2007, 19:47:33 »
...ds. transportu Adminów, Ojców założycieli i takich tam Moderatorów  :004:
Możecie też wozić Talibów do Szyman, taka trasa Kabul-Szymany też mogłaby  być fajna :) Bo nie wiem czy w Klewkach da się lądować czymś więcej niż śmigłowcem :)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 30, 2007, 19:56:07 »
Pomyślałem, czemu nie wprowadzić nieco "klimatu". Dotychczas pomysł na loty był nieco "z marszu". Gdyby jednak zagłębić się w temat nieco bardziej? Może "założyć" własną wirtualna firmę powietrznego transportu np. "Air Poland Cargo" ...

Pomysł wart dalszego rozpatrzenia. Osobiście piszę się na taką "imprezę" - chętnie polatam grupowo w jakimś konkretnym, koniecznie "szemranym" celu :001:

Jeżeli ma to być formuła otwarta to trzeba wykorzystać tylko samoloty i śmigłowce defaultowe oraz wysokiej jakości darmowe dodatki. Kilka zostało już wypróbowanych online: P-51D, A-26 czy Bell412 - działają prawidłowo w FSX i są jakościowo dobre.

Proponuję aby osoby zainteresowane wspólną zabawą, podawali swoje typy maszyn. Oczywiście należy liczyć się z odmiennymi gustami, ale to chyba nie problem - bo przecież można sobie zainstalować dodatek, na którym latają inni (a który nam się np. nie podoba) tylko po to aby widzieć prawidłowo "współlatacza". Jeżeli będą to dodatki darmowe i możliwe do ściągnięcia z nieodpłatnych stron to nie będzie chyba  problemu.

Przy odpowiedniej kombinacji można nawet spowodować aby posiadane przez niektórych płatne dodatki, zostały zastąpione darmowymi dodatkami tego samego typu - kwestia zapisania pod odpowiednimi nazwami.

Proponuję zostać na razie w Afryce, bo umożliwia ona płynne latanie graczom ze słabszym sprzętem. Z czasem gdy będziemy przechodzić na lepsze kompy zmienimy "teatr działań".

Taka zabawna ciekawostka - dzisiaj rano zrobiłem sobie akurat "indywidualny skin" na Mustanga do latania po świecie  :karpik

PS.

Możecie też wozić Talibów do Szyman, taka trasa Kabul-Szymany też mogłaby  być fajna :) Bo nie wiem czy w Klewkach da się lądować czymś więcej niż śmigłowcem :)

Wy się Magneto nie nabijajcie tylko skombinujcie sobie jakiegoś MiG-a i się przyłączcie. Możecie reprezentować "siły rewolucji" - koniecznie ludowej, bo zawsze znajdzie się jakiś "lud uciśniony" do reprezentowania :004: :021:
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2007, 20:04:58 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 30, 2007, 20:05:20 »
Ciekawie to brzmi. Pisałbym się na to chyba, że wymagacie jakiś specjalnych umiejętności pilotażowych :karpik.
Motto obrony plot.: najpierw zestrzel - poukładasz sobie już na ziemi.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 30, 2007, 20:22:36 »
wymagacie jakiś specjalnych umiejętności pilotażowych
Jeśli dajesz sobie rade z samolotem i podstawowa nawigacja w FSX to zapraszamy w przeciwnym razie poprostu będziesz się "męczył".

Ogólnie rzecz biorąc jeśli ktoś miałby gotowy własny pomysł na dany lot to czekamy na propozycje .Nie urządzamy jakiś grafików lotów czy innych tabel .Poprostu umawiamy się na lot według ustalonego wcześniej planu
 i w "Górę".

Co do maszyn - mamy parę sprawdzonych które będziemy ujezdzać, ale jeśli w tej kwestii ma ktoś coś do dodania
możemy do wcześniej obgadać.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 30, 2007, 20:23:08 »
Wy się Magneto nie nabijajcie ...
Nie nabijam się, po prostu zazdroszczę wam troche, ale w końcu uzbieram na nowy sprzet. Co do MiG-a to widziałem fajnego 21 UM opisanego u Yoya  na stronie, ale dziwny nieco bo miał na celowniku wyswietlany HUD prawie jak w 29-ce, dziwny troche no i nie wiadomo jak z FSX dziala. Ale za to widzę że macie w eskadrze ładne Limy więc bardzo chętnie jak tylko sprzęt zdobędę :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 30, 2007, 20:29:46 »
Jeśli dajesz sobie rade z samolotem i podstawowa nawigacja w FSX to zapraszamy w przeciwnym razie poprostu będziesz się "męczył".

Nie przesadzajmy z tym "męczeniem", jeżeli ktoś nie ma pojęcia o nawigacji w FSX to wystarczy, że polata jako maszyna eskortująca - wtedy nawigację i tak prowadzi prowadzący.

W trakcie lotów można sie podszkolić - to nie VATSIM i nie wymagajmy zdobywania wiedzy teoretycznej przed lotami.

To ma być dobra zabawa i dla każdego moim zdaniem się coś znajdzie ciekawego.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 30, 2007, 20:41:23 »
Pomysł przedni :) Mam nadzieję, że uda mi się w końcu polatać razem :)

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 30, 2007, 20:46:03 »
to nie VATSIM
Spokojnie chodziło mi tylko zeby umiec start ladowanie i podstawowe manewry ..........nic wielkiego.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 30, 2007, 21:11:56 »
Hmmm, zmobilizowaliście mnie Paowie do zaopatrzenia się w FSXa :). Zobaczymy jak to będzie hulało na moim sprzęcie. Czas na crashtesty!! :021:

PS. Może wstępna lista dodatków "obowiązkowych"?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 30, 2007, 22:27:04 »
Na razie mamy wybrane darmowe):

P-51D (Civilian P51D Package.) - http://www.simviation.com/fs2004vintage74.htm
A-26 (SOH) - http://www.sim-outhouse.com/index.php?lloc=downloads&loc=downloads&page=info&FileID=8600
Bell 412 (HC FSX) - http://64.34.169.161/cgi-bin/ifolio/imageFolio.cgi?direct=File--Downloads/HC_Helicopters

Część z nas lata na płatnym MiG-15/Lim2 i SBLim-2 - pokombinujemy bo jest darmowy MiG-15, trzeba zmienić odpowiednio jego nazwy i będzie dobry dla tych, którzy nie mają płatnego Lim-2 (pokombinuje z nazwami i podam "przepis" i link)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 31, 2007, 09:53:15 »
Nie mam jeszcze FSX , ale cieszy mnie że powstała wśród braci "FSowej" taka ciekawa inicjatywa. Zorganizowanego latania w sieci brakowało od dawien dawna i nie pomogą na tę przypadłość żadne super symulatory, komputery. Tym bardziej miło patrzeć jak latacie.
Jeśli moge swoje trzy grosze to  ze swojego bardzo skromnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle,że dobry pomysł - czyli choćby jakiś ciekawy briefing o czym wspominaliście wyżej na pewno będzie dodawał "pikanterii" do lotów , dobry scenariusz skutecznie pomaga zlikwidować monotonię w lotach. A jaki już pomysł na scenariusz, to już kwestia Waszej inwencji. Ot choćby podzielić się na dwie grupy gdzie jedni zajmują się typową szmuglerką mając z reguły za zadanie przetransportować "towar" z jednego miejsca do innego . Działała by taka grupa na określonym obszarze -rozrzucona po różnych niewielkich lotniskach (dla urozmaicenia można na nich stosownie "stuningować" ich scenerię - opcja taka chyba dostęna jest w FSX). Druga zas grupa - ot choćby latająca w barwach konkretnej organizacji (na screenach UN) zajmowała by się patrolowaniem rozległego obszaru na którym operowaliby "bandyci i szmuglerzy" , w celu ich przechwycenia w powietrzu i "doprowadzenia" do pudła ;).

Nie wiem jak w FSX wygląda kwestia radaru - podejrzewam że niewiele się zmieniło w stosunku do poprzednika, jednak nieśmiertelne czerwone ikonki pojawiające się nad samolotami działałyby jako kontakt radaru pokładowego. Ikonki chyba widoczne są bodajże do określonej odległości co symulowałoby faktyczne posługiwanie się pokładowym radiolokatorem. (chyba że w FSX istnieje wreszcie możliwość wyłączenia opcji ikon przez hosta!)
 Dla podkreśłenia nutki realizmu wprowadzić można taki sposób latania ,że jeśli któryś z graczy ląduje na określonym lotnisku A to w locie nastęnym (czy to w tej samej sesji online czy nawet dnia następnego) z tego samego startuje. Uniknie się w ten sposób "lewitacji " samolotu pomiędzy położonymi w różnych miejscach lotniskami.
Zadaniem grupy "złych" byłoby przetransportowanie jak największej ilości "cargo" , zadaniem grupy przeciwnej zaś przechwycenie jak największej ilości kontrbandy.

To oczywiście jeden z tysiąca pomysłów jakie mogą się urodzić . FSX - z tego co przynajmniej można wyczytać z relacji Was-użytkowników daje mnóstwo możliwości do tego rodzaju zorganizowanych zabaw.
Po zaopatrzeniu się w FSX z przyjemnościa dołączę się do Waszej afrykańskiej(i nie tylko)  przygody.

PS. A biegające słoniki i zyrafy czasem widzicie w swoich lotach  :020: ?
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 31, 2007, 21:59:52 »
Nie wiem jak w FSX wygląda kwestia radaru - podejrzewam że niewiele się zmieniło w stosunku do poprzednika, jednak nieśmiertelne czerwone ikonki pojawiające się nad samolotami działałyby jako kontakt radaru pokładowego. Ikonki chyba widoczne są bodajże do określonej odległości co symulowałoby faktyczne posługiwanie się pokładowym radiolokatorem.

Nie mam pojęcia, ale warto to sprawdzić!

Przy okazji mam propozycje włączenia dwóch kolejnych darmowych samolotów do zabawy:

F/A-18E Super Hornet

(jaką ma fajną zapalniczkę - aż żałuję, że swego czasu rzuciłem palenie  :002:)

"Horrorek" jest dostępny tutaj:  http://www.simviation.com/fs2004military19.htm

...lub tutaj - nieco nowsza wersja: http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fs2004ac&DLID=67488

Update do FSX (efektów bo Horror działa poprawnie bez tego) - http://www.simviation.com/fsxmilitary3.htm

Poprawka HUD (ponoc bardziej realistyczny) - http://www.simviation.com/fsxpanels2.htm - Uwaga ten dodatek zawiera modyfikację pliku aircraft.cfg, związku z tym proponuje nie zamieniać pliku (bo będzie problem z kompatybilnością sieciową), a skopiować i wkleić linie poniżej części dotyczącej skinów. Nie wszystkim te zmiany się muszą w końcu podobać, a bez tego addon działa poprawnie.

Ważne jest aby nie zmieniać nazwy foldera i nazw skinów czyli title=...

Dodatek był chyba jedynym darmowym samolotem bojowym tej klasy, który miałem w FS9, ma moim zdaniem b. dobry VC (jak na samoloty darmowe):

Zawsze z czasem mozna go będzie zamienić na ten zapowiedziany FA-18 z  dodatku do FSX (Adrenaline)

Kolejnym samolotem, który bym zaproponował jest P3C dostępny tutaj: http://www.simviation.com/fsxmilitary3.htm (wersja pod FSX)

Dodatek był dobrze zrobiony pod FS9 - proponuje pozostawić tylko te odmiany z VC i amerykańskie (będą pasowały do Hornetów). Samolot ma oczywiście dobry VC:

Myślę, że będzie to nam pasowało do klimatu działań bo amerykańska interwencja może zdarzyć się wszędzie  :021: A i może przyciągnie do wspólnej zabawy miłośników zarówno czegoś większego jak i szybkich suszarek.  :001:

Może wypróbujemy je przy najbliższych lotach sieciowych?

... chyba że w FSX istnieje wreszcie możliwość wyłączenia opcji ikon przez hosta!

Niestety nie  :005: Nadal jest to ustawiane indywidualnie na komputerach graczy.

Po zaopatrzeniu się w FSX z przyjemnościa dołączę się do Waszej afrykańskiej(i nie tylko)  przygody.

Czekamy niecierpliwie  :001:

PS. A biegające słoniki i zyrafy czasem widzicie w swoich lotach  020 ?

Jakoś nie, ale chyba przynajmniej mój komputer "nie dorósł" na razie do ustawienia takich szczegółów.  :015:

Doktor M

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 01, 2007, 09:17:23 »
Kolejnym samolotem, który bym zaproponował jest P3C dostępny tutaj: http://www.simviation.com/fsxmilitary3.htm (wersja pod FSX)

[...]

Dodatek był dobrze zrobiony pod FS9 - proponuje pozostawić tylko te odmiany z VC i amerykańskie (będą pasowały do Hornetów). Samolot ma oczywiście dobry VC:

Myślę, że będzie to nam pasowało do klimatu działań bo amerykańska interwencja może zdarzyć się wszędzie  :021:
Tylko co samolot zwalczania okrętów podwodnych robiłby nad pustynią ? :P

A tak na poważnie - coraz bardziej przekonuję się do FSX - a. Mam nadzieję, że jak pod koniec roku finanse pozwolą (bez nowego procka i RAM - u się nie obejdzie), to do Was dołączę.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2007, 16:42:46 wysłana przez Razorblade1967 »