Autor Wątek: Zadanie domowe dla elektronika.  (Przeczytany 1371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Zadanie domowe dla elektronika.
« dnia: Sierpnia 14, 2007, 17:45:25 »
Mamy dane:

2 potencjometry (każdy pracuje jako jedna oś mjoy16)
2 przyciski chwilowe (astabilne), każdy pracuje jako przycisk chwilowy mjoy16 (pushbutton)
wszystko wsadzone w pedały orczyka

co chcemy osiągnąć?

zaprojektować schemat połączenia tych czterech elementów tak, aby była możliwość ich pracy i przełączania pomiędzy następującymi trybami:

1. - hamowanie różnicowe potencjometrami - oba potencjometry pracują niezależnie, przyciski są nieaktywne.
2. - hamowanie różnicowe przyciskami (każdy przycisk pracuje niezależnie, potencjometry nieaktywne),
3. - hamowanie wspólne przyciskami (nie ma znaczenia który przycisk/pedał naciśniemy, oba realizują tę samą komendę, potencjometry nieaktywne
4. - hamowanie jednym potencjometrem, przyciski nieaktywne (zakładam że nie da się zrobić tego tak, jak w opcji z przyciskami, bo oba potencjometry nie mogą realizować tej samej komendy bez zakłócania się, więc w tym trybie drugi potencjometr jest wyłączony.

Wytyczne - zrobić to tak, aby wybór trybu był prosty do przełączania, z jak najmniejszą ilością przełączników (koszt) i plątaniną kabli.

good luck :-)

BigMac

• Gość
Odp: Zadanie domowe dla elektronika.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2007, 18:43:34 »
A czemu chcesz wyłączać jeden rodzaj toebrakes'ów żeby używać innego? Tzn. jeśli masz sima, w którym da się je zmapować pod osie, to ustawiasz potencjometry, a guziki pozostają nieprzypisane, a jak latasz np. Falconem AF, to przeciwnie - osiek nie mapujesz pod nic, a pod pushbuttony oba dajesz "k". Nie wiem, po co Ci fizyczne odłączanie.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Zadanie domowe dla elektronika.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2007, 21:50:19 »
W sumie masz rację, chyba trochę na wyrost chciałem uwzględnić wszystkie alternatywy. Póki co głównym przeznaczeniem jest i tak FC a tam niestety tylko klawisz sobie mogę zmapować pod hamulce, i to chyba tylko jeden.