Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #75 dnia: Października 31, 2007, 22:26:03 »
Kolejne pytanie o OF. Nie mogę rzucać flar i chaff. Przypisane klawisze to z i x. Na pokładzie 60 chaff i 30 flar. Program manual, przełączniki od flar i śmieci na ON. Status GO. SAMy ładują a ja nie mam jak się bronić.

« Odpowiedź #76 dnia: Października 31, 2007, 22:40:06 »
Faktycznie podejrzana sprawa. Wyczuwam spisek hehe. A tak poważnie. Sprawdź jak masz ustawione programy EWS (dla chaff i flar). W sumie to nawet po świeżej instalce każdy program wywala jakieś śmieci ale sprawdzić to zawsze można.

Zobacz też jaką klawiszologię masz wczytaną w setupie - może w którejś nie ma śmieci pod x,z.

« Odpowiedź #77 dnia: Października 31, 2007, 22:50:57 »
W ustawieniach z i x przypisane prawidłowo. Nie mogę używać śmieci nawet w trybach auto. Myslałem, że może znów coś przegapiłem, kombinowałem już z ustawieniami w DTC i ICP. Nic. Wychodzi mi że coś nie tak z instalką.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 01, 2007, 01:46:22 »
Próbowałeś sprawdzić w DTC na ekranie planowania misji czy masz zaladowany jakikolwiek program wyrzucania chaff/flare?

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 01, 2007, 09:44:32 »
Tak. Ustawiłem ręcznie a potem wrzuciłem profil od Naldo. Co ciekawe DTC też mi się chyba kaszani bo w TE po załadowaniu profilu Naldo zaprogramowane tryby MFD działają wzorowo natomiast brak profilów EWS. W kampani z kolei działają profile EWS a niedziałają MFD. Co więcej w obu trybach czyli TE i kampania zaprogramowane częstotliwości radiowe działają praktycznie bez zarzutu. Poza małym wyjątkiem. Nie mogę ustawić default na wybraną częstotliwość bo wraca mi zawsze do 1 i znikają komentrze do częstotliwości tak że czasem sam nie wiem która częstotliwośc jest do jakiej bazy. To chyba powinno działać inaczej? Z tego co rozumiem z Manuala to ustawienia DTC odnoszą się zarówno do TE jak i kampani. Ręczne wprowadzanie danych do DTC również nie przynosi rezultatów. Nie potrafię ustawić MFD bo i tak ciągle w samolocie jest blank. Czasem załączy się jakiś radar. Przeinstalowałem OF i ciągle to samo. Może powinienem właczyć coś w config editorze?

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 01, 2007, 11:33:10 »
Może nieprawidłowo obsługujesz DTC na ekranie planowania misji? Po wejściu w ekran planowania otwierasz DTC i obowiązkowo klikasz LOAD. Po ustawieniu wszystkiego klikasz koniecznie SAVE i wtedy fly.
Jeżeli nie chce ci się programować DTC od zera to użyj gotowego (Naldo's DTC). Strona 16 w 'OF noob Guide' w falcon4\docs\

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 01, 2007, 12:15:33 »
Podstawiłem profil Naldo. Dodatkowo zmieniłem częstotliości radia w DTC na pozycji 20 żeby sprawdzić czy ustawienia DTC są różne dla TE i kampani. Okazuje się żeustawienia radia są zapamiętane i ze zmienionych częstotliwości mogę korzystać zarówno w TE jak i kampani. Ustawienia MFD również są zachowane. Natomiast ustawienia EWS już nie. W kampani są ustawienia od Naldo a w TE już nie. Są zupełnie inne. Inne ustawinia dla Bingo jak i zaprogramowane programy 5 i 6 czego nie ma w profilu od Naldo. Czy istnieje jakiś plik .ini dla Te? Co prawda tłukę teraz kampanię ale czasem zaglądam do TE i za każdymrazem programowanie z ICP. Przy okazji jedno pytanie. Czy w trybie BYP chaffy i flary są wurzucane jednocześnie, bez względu czy używam x (chaff) czy z(flar)? Po co wogóle konfiguracja dwóch osobnych klawiszy skoro niezależnie od tego który wcisnę i tak zgubię chaff i flar. A może to tylko u mnie znowu jakiś błąd?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 01, 2007, 14:35:27 »
W OF4.5 (w trybie realistic) działa to tak:
Masz 6 programów EWS, wszystkie są programowane przed misją w DTC. Programy 1-4 są wybierane przełącznikiem na panelu CMDS. Przyciśnięcie CMS w górę odpala tak wybrany program.

Program 6 jest dostępny poprzez wciśnięcie CMS Left, a #5 odpalasz poprzez "slap switch" (chyba nie widać go w kokpicie w grze, powinien być nad przepustnicą).

Teraz tak: możesz sobie zaprogramować np. #5 na wyrzucenie jednej flary a #6 na wyrzucenie jednego chaffu i wtedy będziesz mógł za ich pomocą wywalać samotne śmieci, jeśli chcesz. Guziki 'x' i 'z' mają takie działanie tylko w uproszczonych poziomach trudności ZTCW, a na realistic odpalasz za pomocą obu wybrany program EWS (czyli w zasadzie zarówno x jak i z są jednoznaczne z CMS Up).

Innymi słowy, w F-16 nie ma przycisków "wywal chaff" i "wywal flarę" tylko zamiast nich "uruchom dany program EWS". Te przyciski są rozróżnione w grze dla uproszczonych poziomów realizmu.

W trybie BYP jest wyrzucana dokładnie jedna flara i jedna chmurka chaff jeśli dasz CMS Up lub CMS Left.

« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 01, 2007, 15:36:59 »
Memory, five...BigMac... i wszystko jasne. Powiem Ci stary, że Ty jak coś napiszesz to nie ma już o co dalej pytać.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 11, 2007, 09:53:25 »
Witam!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z Open Falconem 4.5 i jedna rzecz bardzo mnie zdziwiła. W Open Falcon na miejscu przycisku FLY tego który jest nam znany z Allied Force, istnieje samolocik F-16. Jeżeli wybieram instant mission to nie ma żadnego problemy klikam na samolocik i od razu ładuje mi się misja, jednak w tactical engagement bo kliknięciu na samolocik muszę odczekać około 2 minuty zanim włączy mi się ekran z odliczaniem. Jest tak w misjach treningowych jak i w czasie lotów multi.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu??
Pozdrawiam

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 11, 2007, 15:07:13 »
Witam
Też zaczynam przygodę z F-16 i mam pytanie.
Po długich "bojach" i poszukiwaniach  mam zainstalowane  :
-   Falcona AF  + RV /ver. 1.0.0.4a/-  na jednej partycji  i wszystko chodzi oki.
- i  na 2 partycji  Falcona4.0 + OF  w ver.4.5   
Problem dotyczy komunikatów ATC w OF. Poprostu ich brak :-(.
Chcę się połączyć z wieża i poprosić o taxi  /wyskakuje okienko łączności / proszę o zgodę i cisza .
Nie mam żadnej komunikacji. Po starcie natomiast słyszę zgłoszenia pozostałych pilotów że są  w powietrzu i na pozycjach.
Niestety do nich także moje komunikaty nie docierają.
W RV wszystko dobrze chodzi, mnie słyszą i ja ich także.
Co może być problemem?.

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 11, 2007, 15:42:44 »
Chcę się połączyć z wieża i poprosić o taxi  /wyskakuje okienko łączności / proszę o zgodę i cisza .
Nie mam żadnej komunikacji. Po starcie natomiast słyszę zgłoszenia pozostałych pilotów że są  w powietrzu i na pozycjach.
Niestety do nich także moje komunikaty nie docierają.
W RV wszystko dobrze chodzi, mnie słyszą i ja ich także.
Co może być problemem?.

W OF-ie jest urealistyczniona została komunikacja radiowa. Trzeba wklepać częstotliwość wieży (każda wieża ma inną, nie wystaczy ustawić kanał na 'tower'). Poza tym podkręć głośność kanałów. Daj znać jeśli dalej nie będzie głosu.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 11, 2007, 16:40:47 »
witam

Pomogło.
Tak to jest jak się nie czyta się manuali. Ustawiłem to wszystko/ częstotliwość  twr w datacartridge / i pomogło.
Volume tylko podkręciłem na lewej konsoli i działa.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź. Widzę że w tym symulatorku, to zanim się wzleci trzeba dużo posiedzieć na ziemii z manualami w ręku.
THX

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 20, 2007, 16:36:31 »
Panowie, którą opcje trzeba włączyć aby HUD przemieszczał się razem kokpitem w 6DOF jak w tym filmie? http://www.youtube.com/watch?v=R3FXBhEmLWM&feature=related
U mnie po wychyleniu z osi X lub Y Hud pozostaje w centrum ekranu a chciałbym aby po przesunięciu tych osi pozostał w centrum kabiny którą przesuwam w w/w osiach.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 20, 2007, 16:56:48 »
Ale przecież na tym filmiku HUD też cały czas jest w centrum ekranu, tylko autor nie wychyla się poza granicę przy której HUD wyskakuje z ramki.

W prawdziwym samolocie HUD też pozostaje nieruchomy przy ruchach głowy pilota, inaczej użyteczność wskaźników celowania czy FPM byłyby wątpliwa. (przykład: Hornet w FSX Acceleration)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"