Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144669 razy)

Gwynbleidd

• Gość
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #465 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:10:23 »
A cóż to takiego AA i jak to wyłączyć? Gdzie tego szukać? To jest AntyAliasing czy coś takiego?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:16:53 »
Tak, AntyAliasing. W ustawieniach sterownika karty to możesz wyłączyć.

PPM na pulpicie -> Panel Sterowania NVIDIA -> Zarządzanie ustawieniami 3D.  Tak to wygląda u mnie.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:40:11 »
Upewnij się też, że sterowniki jakie instalujesz są przeznaczone dla notebooków.
Poza tym - coś masz nie tak w systemie, bo z tego co pamiętam ostatnio dla swojej 9600m instalowałem w notku 185.xx a te które Ty przywołujesz to 176.23 czyli generację wstecz. A tu proszę:
http://www.nvidia.pl/object/notebook_winvista_win7_195.62_whql_pl.html
czyli że Twoje twierdzenia o nie wspieraniu tej generacji kart są...mijają się z prawdą. ;)
U mnie wszystko działa, tylko że wolno (FF5 "trochę" szybciej) ale poczytaj sobie o właściwych ustawieniach karty graficznej pod podanymi wcześniej linkami i powinno być OK. Ewentualnie daj sprzęt do ustawienia komuś kto po prostu się na tym zna. To nie przynosi ujmy a oszczędza czas.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #468 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:45:59 »
A nie lepiej założyć sobie dodatkową partycję z XP tylko pod Falcona i problem z głowy?  ::)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #469 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:10:30 »
Jeśli chodzi sterowniki do grafiki do kart nvidii to ja mam 195.62 WHQL i żadnych problemów jak dotąd. Miałem wcześniej problem z OF (zwiechy)  i w zasadzie nie wiem z czego on wynikał, myślałem że to drivery saiteka potem ze karty graficznej, ale zwiechy występowały nadal. Zrobiłem reinstall XP, w miedzy czasie wyszły nowe drivery do nvidii i wszystko gra. System jest postwaiony tylko do symulatorów mam czysty XP sp3 + OF +AF + IL + rFactor i nie zamierzam nic w tym zmieniać ;).

@Wacha
Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku PC (bo trochę mało fps w full hd z mojego laptopa) i zamierzam postawić na kartę od zielonych. Zawsze myślałem ze oni dają lepsze drivery niż konkurencja. Możesz dać namiar na jakieś info dlaczego właśnie ATI.

Na koniec się pochwale, udało się zatankować w OF, było ze 100 podejść, już myślałem że to niemożliwe, ale w końcu 1 tankowanie zaliczone, myślę że kolejne staną się wkrótce rutyną. W AF tankowanie w powietrzu zdecydowanie łatwiejsze, może z uwagi na skrzydłowego w OF, którego nie mogłem odwołać z pozycji za tankerem, przynajmniej w misji treningowej.

EDIT:
Sterowniki 195.62 wyszły 04.12.2009.
JID: kajko@jabberpl.org

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #470 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:15:29 »
@Kajko
Nie mam powodów nie wierzyć temu postowi:
http://www.f4support.com/forums/showpost.php?p=51766&postcount=1

« Odpowiedź #471 dnia: Grudnia 13, 2009, 21:08:33 »
Zgadzam się z Wachą.Powiem więcej sam OF to tylko 50% problemów.Dodatkowe problemy się pojawiaja gdy mamy np.3 karty w pc i chcemy korzystać z aplikacji napisanych pod OF np.MFD extractor.Ja kupiłem pc pod OF z dobrym CPU ale nienajnowszymi kartami graficznymi ATI.Można na ten temat poczytać na viperpits. 

« Odpowiedź #472 dnia: Grudnia 14, 2009, 10:55:31 »
Kokpitu budował raczej nie będę, ale śledzę wątek na temat budowy twojego i podziwiam. Ale jeśli będzie mocny PC to zapewne popróbuje coś z kilkoma panelami i MDF extractorem.
JID: kajko@jabberpl.org

« Odpowiedź #473 dnia: Grudnia 14, 2009, 11:49:27 »
kajko,
 ja na święta zorganizowałem sobie takie stanowisko:
http://img706.imageshack.us/img706/6524/p3120596.jpg
Jeden słaby komp. w nim dwie karty graficzne, trzy monitory i tylko 15 Fps  :001:
Panowie, czy manual od AF można użyć w OF? Chyba nie ma istotnych różnic?
Jak gdzieś o tym było to sorry, nie szukałem.

« Odpowiedź #474 dnia: Grudnia 14, 2009, 13:24:36 »
Bardzo pomysłowe rozwiązanie,bardzo mi się podoba.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #475 dnia: Grudnia 14, 2009, 18:44:47 »
Wiem co mówię twierdząc, że nvidia nie wspiera już mojego modelu grafy. Kontaktowałem się z innymi userami tejże karty i mają tak samo. Po prostu jak zainstaluję nowsze, najnowsze (te ze strony asusa czy te z nvidii)  po ekranie wali mi artami, więc nie da rady.
A teraz to w ogóle coś mi się rypło, i jak uruchamiam Panel Sterowania NVIDIA to się zawiesza ;) A stało się tak od czasu jak kliknąłem w ustawienia programów czy coś takiego. Reinstalacja sterowników pewnie by to odwiesiła, ale czy to coś da? Jak ustawię tam to AA?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #476 dnia: Grudnia 14, 2009, 19:04:31 »
AA ustawisz z poziomu panelu sterowania NVIDIA z traya. I raczej tylko tam.  Ewentualnie- prawym na ikonkę w trayu, ustawienia jakości i wydajności- i tam masz ustawienia wygładzania obrazu.
Jak widać Flankerowi pomogło więc może i Tobie się uda.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #477 dnia: Grudnia 15, 2009, 02:44:37 »
Tak, AntyAliasing. W ustawieniach sterownika karty to możesz wyłączyć.

PPM na pulpicie -> Panel Sterowania NVIDIA -> Zarządzanie ustawieniami 3D.  Tak to wygląda u mnie.

To będzie wygładzanie krawędzi?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #478 dnia: Grudnia 15, 2009, 08:47:21 »
..
Wiem co mówię twierdząc, że nvidia nie wspiera już mojego modelu grafy. Kontaktowałem się z innymi userami tejże karty i mają tak samo. Po prostu jak zainstaluję nowsze, najnowsze (te ze strony asusa czy te z nvidii)  po ekranie wali mi artami, więc nie da rady.
...

1. Z całym szcunkiem ale z tego co napisałeś wynika, że nie wiesz o czym mówisz. W czym konkretnie karta graficzna w Twoim notebooku różni się od standardowego, mobilnego dżiforca serii 96xx GT (czy tam GS), opartego na referencyjnej karcie nVidii w formacie MXM (zapewne II)? Chyba, że Asusu marnował czas na opracowanie nowej płytki drukowanej specjalnie do Twojego modelu lapka, co byłoby trochę marnotrawstem czasu biorąc pod uwagę gotowe rozwiązania :|.
2. Należy zachować odpowiednią kolejność. Nie rozwiązuje się problemów z konkretnym oprogramowaniem (Falcon 4) jeśli występują problemy z systemem operacyjnym. To tak, jakbyś chciał naprawić silnik w samolocie w czasie lotu.
3. To jest wątek o Open Falconie, problemy techniczne to inny dział, czytany przez większą ilośc użytkowników tego forum. Być może jeśli więcej osób zajmie się Twoim problemem da się go rozwiązać.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2009, 08:53:26 wysłana przez Wacha »

« Odpowiedź #479 dnia: Grudnia 15, 2009, 10:33:14 »
Mam problemy z profilem Cougara dla OF.W setup controllers OF jest do wyboru 7 plików między innymi OFKeystrokes.Wiem,że w 13 WELT kilku kolegów używa Cougara i prawdopodobnie profil Jagstanga.Stosowałem ten profil dla AF dopisując do niego dodatkowe funkcje potrzebne w moim kokpicie z pliku Cockpitbulders i przypisując im w setup kombinacje klawiszy.
Teraz chcę zrobić to samo w OF z profilem JagstangOF.W tym pliku także nie ma wszystkich funkcji podobnie jak dla AF,dlatego trzeba je dopisać.Zauważyłem,że plik OFKeystrokes jest identyczny z plikiem  Cockpitbulders z AF.Teraz pytanie do kolegów,którzy modyfikowali profil Jagstanga pod swoje potrzeby.Jak to robiliście.Nie ma problemu z pozycjami no key assigned,chociaż nie do końca ponieważ trzeba wiedzieć które kombinacje klawiszy są dostępne.
Jeszcze jedna prośba.Nie ma layout dla profilu Jagstang.Chcąc sprawdzić które kombinacje klawiszy są dostępne naniosłem na layout AF wszystkie funkcje,które użył w swoim profilu Jagstang,zaznaczając różnice.Jest to żmudna praca.Dla OF jest jeszcze trudniej,ponieważ profile dla AF oraz OF znacznie się różnią (tak mi się wydaje).Zrobiłem wydruk profilu JagstangOF i dopisałem kombinacje klawiszy z setup OF.Jest tego 10 stron.Teraz powinienem porównać to z podstawową mapą Key Map dla OF i nanieść różnicę.Pytanie jest następujące który plik jest podstawowy:Keystrokes,Keystrokes-of czy OFKeystrokes?
Czy może ktoś mi pomóc?