Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #510 dnia: Stycznia 22, 2010, 14:43:21 »
Bez wątpliwości nie był to fake.

1. Jaki byłby sens robienia takiego fake'a ?
2. Wszyscy dobrze wiemy, że na pewno ktoś z Global Falcona ma kod źródłowy do Falcona...

« Odpowiedź #511 dnia: Stycznia 26, 2010, 06:55:13 »
Mam pytanie o komunikaty na PFL.Chcę go zastosować w moim kokpicie.Na str.415 manuale AF są umieszczone komunikaty o awarii Falcona.Jest tego dosyć dużo.Testując program codeking w moim PFL zrobionym na 2x16 LCD zauważyłem,że komunikaty pojawiają się tylko na linii0 oraz 2.Pozostałe linie 1,3,4 są puste.Brak znaków szczególnych w komunikatach.Czy możecie to potwierdzić?

« Odpowiedź #512 dnia: Lutego 02, 2010, 11:49:30 »
Mam następne pytanie do kolegów z 13 WELT.Robię skalowanie dla wskaźnika RPM dla AF,ale dla OF będzie podobnie.Na skali RPM max.mocy wynosi 110%,mogę u siebie wyciągnąć 105%.Zauważyłem,że niektórzy twórcy kokpitów robią skale z max.mocy 100%.Teraz pytanie jak waszym zdaniem powinno być na skali mam na myśli max.RPM.
Co do poprzedniego post to potwierdzam,że informacje na PFL są na 2 liniach wyświetlacza,pozostałe 3 są puste.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: Lutego 04, 2010, 18:03:17 »
Hmm, czy ta skala nie jest różna dla różnych wersji F-16 (MLU/CJ/Sufa)?

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #514 dnia: Lutego 23, 2010, 18:56:29 »
Witam,
mam nietypowe pytanie dotyczące Falcona a ściśle wskaźnika otwarcia dyszy NozzlePos.Robię skalowanie tego wskaźnika.Skala jest liniowa od 0 do 100%.W wersji Falcon OF nie ma możliwości pobrania danych tego wskaźnika z pamięci,dlatego robi się jego emulację na podstawie innych parametrów.Te parametry to RPM,Alt. oraz FF (przepływ paliwa).Współzależność RPM z NozzlePos wydaje się logiczna,ale jaki jest związek pomiędzy wysokością,przepływem paliwa a NozzlePos tego nie rozumiem.Z wzorów wynika,że ten wpływ jest dopiero po przekroczeniu 83% mocy silnika RPM.Czy może ktoś coś na ten temat czytał?

sky_fighter91

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Lutego 23, 2010, 20:57:44 »
Panowie potrzebuje waszej pomocy. Szukałem po forum i nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi na mój problem (tak więc jeśli już był to sorry i proszę żebyście podrzucili mi w którym miejscu to jest), a i nie chciałem do tego zakładać nowego tematu.

Od kilku miesięcy latam na Falcon 4.0 AF i idzie mi całkiem nieźle. :002: Ale postanowiłem się przesiąść na OF4.7. Instaluje Falcon 4.0 i wszystko ok ale jak już do tego dorzucę OF4.5 to zaczynają się schody... Gdy próbuję włączyć grę pojawia się menu główne i wszystko było by ok gdyby nie to że po paru sekundach wyrzuca mnie z powrotem do Windowsa...  :icon_sad:

Macie może jakiś pomysł na to jak temu zaradzić?? :icon_sad:

« Odpowiedź #516 dnia: Marca 31, 2010, 19:37:13 »
Mam  problem z ilością fps w OF, sprawa wygląda tak, po odpaleniu jest nieźle, a nawet dobrze ok 80fps w 3D i 120fps w 2D ale to nie trwa długo po ok 1-2 min nagle ekran mignie, słychać lekki trzask w słuchawkach i fpsy spadają do ok 25-30. Próbowałem różnych ustawień grafiki w OF jak i w ustawieniach sterownika, bez rezultatów. Restart OF nie poprawia sytuacji, dopiero po restarcie XP fps są ponownie na poziomie 80, ale to znowu trwa ok 1-2min.  Grafika to nvidia quadro fx 360fm. Może wiecie coś o czym ja nie wiem co wyeliminuje takie zachowanie OF. 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2010, 08:48:09 wysłana przez Syringe »
JID: kajko@jabberpl.org

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: Marca 31, 2010, 20:22:03 »
Ciekawe ile jeszcze postów znajdzie się tutaj z zagadkami odnośnie nie działającego OF, gdzie jedynym znanym parametrem będzie fps bądź typ karty graficznej?
Mam pomysł - lepiej w ogóle nie podawać żadnych parametrów sprzętu czy zainstalowanego oprogramowania systemowego - ba, najlepiej w ogóle nic nie opisać i tylko w tresci posta napisać: "MAM PROBLEM !!!!!"
Wtedy będzie i łatwiej i ciekawiej ;)

« Odpowiedź #518 dnia: Marca 31, 2010, 20:55:58 »
Wacha , dla mnie to rzeczywiście to zagadka skąd taki nagły skok fps, parametry sprzętu który wg mnie odgrywa tu kluczowa role wydaje mi się że podałem ( karta graficzna ), jeśli by było jakieś oprogramowanie systemowe to bym tez po prostu napisał, opis sytuacji tez jest wiec nie wiem o co chodzi.
Wg mnie problem jest albo ze sterami nvidii albo z samym OF.
Ale jeśli rzeczywiście ma ci to ułatwić sprawę to pełna specyfikacja sprzętu:
Dell precision m4300 (C2d T9300, 4gb ram, nvidia quadro fx 360m)
OS to czysty XP sp3 + saitek x52pro + trackir5 + OF.
I na tym koniec.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2010, 08:48:29 wysłana przez Syringe »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #519 dnia: Marca 31, 2010, 21:15:10 »
I znowu zaczynasz się niepotrzebnie unosić?

Sam stwierdzasz, że kiedy pojawiają się objawy słychać trzask w słuchawkach. Rozumiem, że słuchawki masz podłączone do karty graficznej skoro reszta jest nieistotna?

Tak już przyjęło się, że jeśli ktoś prosi o podpowiedź odnośnie problemów ze sprzętem/oprogramowaniem podaje jak najwięcej informacji by umożliwić zdalne rozpoznanie, bądź chcociaż podjęcie takiej próby. Samo opisanie objawów nie jest wystarczające. Ale jeśli Ty wszystko wiesz to po co pytasz?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #520 dnia: Marca 31, 2010, 21:19:53 »
Jaką masz kartę muzyczną?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #521 dnia: Marca 31, 2010, 22:01:39 »
Karta muzyczna to SigmaTel  HD (tak podaje menadżer urządzeń).
OF jest grywalny ale podczas większej zadymy zaczyna się przycinanie, dodam ze pod mam AF 200 fps.

Wacha sorry masz racje, było mało danych. Człowiek po prostu gdy już sprawdzi wszystko co mu do głowy przyszło to tak upraszcza rzeczy i myśli ze na forum mu odpowiedzą co by kliknąć parę opcji w configu  i będzie ok.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #522 dnia: Kwietnia 01, 2010, 15:28:57 »
Próbowałeś bawić się suwakiem do ustawiania poziomów przyśpieszania sprzętowego karty dźwiękowej?
 Config Editor -> można by też zaznaczyć Use Old Sound Algorithm i odznaczyć Use 3D sounds - próbowałeś tego?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2010, 15:36:12 wysłana przez Wacha »

« Odpowiedź #523 dnia: Kwietnia 01, 2010, 17:47:30 »
Suwakiem się bawiłem, poszczególnymi opcjami 3d sterownika również. Sprawdziłem te opcje z dźwiękiem, bez zmian. Jedyne co udało się uzyskać, to na starszych wersjach driverów ok 10-15 fps więcej. Na ten czas mnie to satysfakcjonuje i tak jestem na kupnie PC i pewnie będzie ati na pokładzie bo na nvidii się zawiodłem. W tym miejscu może dopytam czy jeśli wybiorę grafikę ati z serii 5850 lub 5870 do tego karta muzyczna z serii supremefx x-fi (generalnie chodzi o karty które asus daje do niektórych swoich płyt głównych) to pakuję się w kłopoty jeśli chodzi o OF?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2010, 08:49:50 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #524 dnia: Kwietnia 03, 2010, 09:59:34 »
http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2008/07/25/nvidia-gpu-update-for-dell-laptop-owners.aspx
http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2008/08/08/latest-on-the-nvidia-gpu-issue-for-dell-laptop-customers.aspx
http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2008/08/18/nvidia-gpu-update-dell-to-offer-warranty-enhancement-to-all-affected-customers-worldwide.aspx
http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2008/09/12/nvidia-gpu-update-limited-warranty-enhancement-details.aspx

Powyższe wątki dają odpowiedz gdzie tkwi problem, notebooki della z nvidia na pokładzie maja ewidentna wadę fabryczna. A dell próbuje załatwić sprawę biosem, który zmienia charakterystykę pracy wentylatorów i powoduje automatyczny downclocking gpu przy określonych temperaturach. Zrobiłem trochę testów z wykorzystaniem gpu-z i i8kfangui. Wnioski są takie gdy temperatura osiągnie ok 80 stopni zegary gpu są ustawiane na min. i stad np w moim przypadku ten gwałtowny spadek fps. Na pewnych sterownikach powoduje to dodatkowo wysypanie grafiki (artefakty, brak synchronizacji), konieczny jest restart systemu, przy pracy na dwóch monitorach w zasadzie zdarza się to zawsze. Programem i8kfangui możemy ustawić prace wentylatorów na ciągłą prace na maksymalnych obrotach wtedy (w moim przypadku temperatura gpu utrzymuje się na poziomie 75-78) i da się polatać, ale jak długo to wytrzyma trudno powiedzieć.
Także wydajność tego notebooka i wszystkich marki dell jest znacząco niższa od podanej w specyfikacji. Reklamowany jako mobilna stacja robocza, ale moim zdaniem nie warto. Przez rok nie sprawiał problemów (wiem mam gwarancje i będę chciał z niej skorzystać), ale jak na produkt z wyższej półki jestem zawiedziony. Nie wiem czy mój następny notebook to będzie znowu dell, ale napewno już nigdy nvidia.
Na koniec dodam jeszcze, że poprzedniego laptopa miałem również opartego o gpu nvidii i wydajnościowo był porównywalny z tym ( chociaż technologia kilka lat wstecz), tez się grzał nawet bardziej niż obecny (na gpu było notorycznie ok 100 stopni) ale nigdy nie miewałem takich skoków wydajnościowych.