Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #720 dnia: Maja 12, 2011, 17:19:39 »
Zmieniając położenie kółka myszy zmieniamy płynnie zoom i to w bardzo dużym zakresie
Próbowałem znaleźć jakieś callbacks i je testować chcą osiągnąć ten efekt ale nie znalazłem. Jest takie przypisanie, ale nie widzę efektów tego działania.
FOVIncrease = SHF CTL ALT KP+                      Rem "Sim-FOVIncrease" 
FOVDecrease = SHF CTL ALT KP-                      Rem "Sim-FOVDecrease" 
Jeśli nie znajdę callbacks odpowiedzialnych za płynną zmianę powiększania widoku to zastosuję fragment myszy (potencjometr i sterownik) do mojego kokpitu. Efekt jest niesamowity, nie ma żadnego porównania do funkcji "View-look closer". Niestety działa ta funkcja tylko w OF, nie ma implementacji w AF.

« Odpowiedź #721 dnia: Maja 12, 2011, 21:13:40 »
Jak zwykle problem okazał się banalny. Zmienilem ustawienia w setup OF. Było advance-> view control -> field of view keyboard. Zmieniłem keyboard na range-Th Hotas Cougar i jest o.k. Mogę zmieniać płynnie zoom gałką range w przepustnicy, jednocześnie nie ma już działania myszy co jest dla mnie wygodne. Próbowałem to zrobić potencjometrem z MJoya, ale bez rezultatu.

« Odpowiedź #722 dnia: Maja 13, 2011, 23:14:15 »
Witam, mam problem z obrazami na MFD dla radaru A-G. widać to na załączonych zdjęciach.

Uploaded with ImageShack.us

Od 3 tygodni testuję OF, dzisiaj wróciłem do AF chcąc coś przetestować i zauważyłem, że mam problemy z obrazem na MFD dla opcji pracy radaru A-G. Wyłączyłem wszystkie dodatkowe monitory, kokpit oraz programy z nim współpracujące, ale problem pozostał. W OF pracuje poprawnie z tym, że tam tło jest ciemno-białe a w AF zielono-czarne. Czy instalować od nowa AF czy coś się przestawiło. Mogę prosić o pomoc.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #723 dnia: Maja 14, 2011, 11:08:53 »
Nie bardzo w tej chwili łapię o jaki błąd Ci chodzi, bo obraz ziemi na MFD masz. Jedyne co, to fakt, że nie jest on "pełny", co najpewniej wynika z "ufiksowania" radaru na steerpoint'cie, bo w tym trybie masz radar A-G. Tryb SP (snow-plow) czesze to co jest aktualnie przed nosem.. Nie wiem czy to o to Ci chodziło..  :005:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #724 dnia: Maja 14, 2011, 11:13:02 »
Ja też nie rozumiem problemu. :) Może o kontrast na MFD?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: Maja 14, 2011, 11:30:13 »
Wygląda na to że chodzi o to że obraz nie wyraźny.

Musisz zmniejszyć Radar Gain.

« Odpowiedź #726 dnia: Maja 14, 2011, 14:07:54 »
Wyjaśniam o co chodziło. Tak powinno wyglądać.

Na poprzednich zdjęciach jest za duży kontrast. Robiłem różne próby z ustawianiem parametrów radaru i to nie pomogło. Zainstalowałem AF na drugim pc i było dobrze. Robiłem kolejne testy i przez kilka minut kontrast był właściwy następnie zwiększał się i obraz był przekontrastowany. W końcu się poddałem i zrobiłem nową instalację AF i jest dobrze. Przy okazji uaktualniłem upgrade z 11 na 13. Zjawisko mnie trochę zaskoczyło, ponieważ AF mam od kilku lat i nie miałem tego typu problemu. U mnie takie zjawiska mogą wynikać z kilku powodów, dlatego na początku sprowadzam hardware oraz soft do minimum. Dziękuje za zinteresowanie, teraz wiem, że mogę liczyć na pomoc.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #727 dnia: Maja 14, 2011, 15:45:49 »
Vito, zapewniam Cię że to nie jest błąd Falcona. Tak po prostu jest.

Czułość radaru bo o nią tutaj chodzi można sobie płynnie regulować w zależności od potrzeb. W Allied Force można to przypisać jako oś - nazywa się SENSOR GAIN, lub na klawisze (zwiększ/zmniejsz) opisane jako Radar-gain increase / Radar-gain decrease.

Na poprzednich screenach miałeś bardzo wzmocniony sygnał, dużą czułość przez to był niewyraźny, tutaj masz optymalny, można nim zjechać jeszcze niżej, praktycznie do poszczególnych kropek. To jest ustawianie takiego powiedzmy "progu widzialności" dla radaru GM/GMT/SEA.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #728 dnia: Maja 14, 2011, 18:37:28 »
W Allied Force można to przypisać jako oś - nazywa się SENSOR GAIN
Masz rację Flanker. Mam to przypisane w AF do osi "manual range". A w OF mam przypisany do tej osi płynny zoom. Teraz tak myślę, że może zostawiłem tę oś w pozycji zwiększającej czułość radaru gdy byłem w OF gdzie to odpowiadało zwiększonemu zoom. Zmieniłem wersję z OF na AF i zapomniałem przesunąć oś w pozycję środkową, co spowodowało zbyt duże wzmocnienie sygnału radarowego i w efekcie zwiększony kontrast. Jest to nauczka na przyszłość.Przyznam się, że nigdy nie korzystałem z tej regulacji wzmocnienia sygnału. Dzięki za wyjaśnienie problemu.

« Odpowiedź #729 dnia: Maja 15, 2011, 07:52:37 »
Jeszcze jedno wyjaśnienie, dlaczego nowa instalacja AF pomogła. Odpowiedć jest prosta, po każdej instalacji trzeba zrobić w setup kalibrację osi Cougara. W moim przypadku po kalibracji wspomniana oś była w środkowym optymalnym położeniu.

« Odpowiedź #730 dnia: Maja 20, 2011, 16:14:24 »
Przechodzę kolejne misje w OF. Jestem w AIM-120 i widzę różnice pomiędzy AF i OF. W AF jest licznik ozn. A, który informuje w którym momencie rakieta staje się autonomiczna (A=0). W tym momencie możemy ją odpalić. Uruchamia się licznik T, który informuje ile czasu pozostało do osiągnięcia celu.  Jest oczywiście DLZ.
W OF nie mam licznika A, po odpaleniu rakiety pojawia się licznik T tak jak w AF. Ponieważ w OF nie mam licznika A to mogę podejmować decyzję o odpaleniu tylko na podstawie DLZ. Jest to pokazane na załączonych obrazkach. Pytanie czy w OF rzeczywiście nie ma licznika A tak jak w OF czy nie potrafię znaleźć tej opcji

« Odpowiedź #731 dnia: Maja 20, 2011, 17:33:15 »
To ci pomoże:

« Odpowiedź #732 dnia: Maja 20, 2011, 19:44:41 »
Przeczytałem ten fragment opisu BMS-Dash34 str71 do 74. Nie potrafię zinterpretować opisu z moich zdjęć z tymi na rysunku 3-31. Dotyczy to M/F Pole Cues, gdzie powinny być opisy z prefiksami A-time until active, T - time until impact ten jest na moim zdjęciu. Brak licznika A. Jeszcze pytanie o opcję expanded DLZ, czy jest ona ustawiana?
Pytanie czy w OF rzeczywiście nie ma licznika A tak jak w OF czy nie potrafię znaleźć tej opcji
Zauważyłem błąd w poprzednim post, powinno być:
Pytanie czy w OF rzeczywiście nie ma licznika A tak jak w AF czy nie potrafię znaleźć tej opcji

« Odpowiedź #733 dnia: Maja 21, 2011, 10:39:58 »
Pytanie czy w OF rzeczywiście nie ma licznika A tak jak w AF czy nie potrafię znaleźć tej opcji
W OF latasz na F-16 z zaktualizowanym oprogramowaniem komputera misji, stąd te różnice.

A co do tego kiedy odpalić pocisk by był od razu w trybie aktywnym to musisz patrzeć na M/F-pole. Gdy jest literka M to pocisk nie będzie autonomiczny po odpaleniu, a poniżej DLZ pokaże się A i czas, natomiast gdy jesteś w F-pole to od razu pocisk jest aktywny i poniżej DLZ pokaże się T i czas do trafienia.

« Odpowiedź #734 dnia: Maja 21, 2011, 13:05:11 »
Dzięki za wyjaśnienia, przyjrzę się tej sytuacji dokładniej. Mogę tylko stwierdzić, że jeżeli lata się tylko na jednym wariancie Falcona przez kilka lat to wpada się w rutynę i jest problem z nowym modelem np. OF. W moim przypadku pojawiły się też inne problemy związane z optymalnym wyborem manualnego sterowania w symulatorze. Mam do wyboru rozbudowany profil dla Cougara oraz fizyczny kokpit. Robię teraz "odchudzanie" profilu w sensie nie stosowania wszystkich jego możliwości. To też było moją rutyną mam na myśli joystik, która mi przeszkadza.