Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #735 dnia: Maja 21, 2011, 15:08:22 »
Dzięki marco, działa zgodnie z opisem na M/F-pole.

« Odpowiedź #736 dnia: Czerwca 08, 2011, 13:10:59 »
 Mam pytanie dotyczące tworzenia misji. Czy jest możliwość zrobienia misji w warunkach nocnych. Bardzo mi się podobała misja treningowa lądowanie w nocy przy pomocy przyrządów i zastanawiałem się czy można coś podobnego storzyć samemu. Nie chodzi mi o widok NVG's.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #737 dnia: Czerwca 09, 2011, 20:08:35 »
Tak. Zanim dodasz samolot, w prawym górnym rogu zmieniasz godzinę na ewidentnie nocną i już.

« Odpowiedź #738 dnia: Czerwca 09, 2011, 21:45:21 »
Bardzo dziękuję, coraz bardziej podoba mi się OF.

« Odpowiedź #739 dnia: Czerwca 10, 2011, 06:11:17 »
Trashman (nickname) z viperpits zrobił archiwum Falcona na stronie
http://sites.google.com/site/falcon40files/falcon4.0files
Jest tam dużo informacji także o wersji OF między innymi o BMS 4.0 - zapowiedź.

« Odpowiedź #740 dnia: Czerwca 17, 2011, 18:57:53 »
Mam pytanie dotyczace instalacji OF 4.7. Mam zainstalowany OF na pc, który steruje kokpit. Jestem w trakcie testów związanych z modem Aeyes. Ten mod uwożliwia usunięcie kokpitu na monitorze w opcji 3D. Chcę poprawić kontrast obrazu HUD, dlatego robię różne testy.
Nie chcę rozwalać instalacji na nowym pc, dlatego chciałem zainstalować OF na innym pc, też nowy, ale trochę skromniejszy. Falcon 4.0 instaluje się bez problemy. Po instalacji OF 4.7 przy próbie uruchomienia jest komunikat " wystapił problem z aplikacją F4-BMS.exe....."
Czy są jakieś ograniczenia związane z OF? W obu pc mam XP.

« Odpowiedź #741 dnia: Czerwca 17, 2011, 19:20:31 »
Vito,
najpierw instaluj OF 4.5, później 4.7.

« Odpowiedź #742 dnia: Czerwca 17, 2011, 20:07:05 »
Napisałem nie precyzyjnie. Zainstalowałem najpierw OF 4.5 i próbowałem go uruchomić, nie udało się. Zrobilem upgrade 4.7 i także komunikat.

« Odpowiedź #743 dnia: Czerwca 23, 2011, 20:09:38 »
Testuję IDM w OF. Dla testów zrobiłem prostą misję 4 F16 po jednej stronie i 4 po drugiej. Sytuacja wyjściowa jest następująca mod BVR AIM-120. Chcę przydzielić swoim F16 określone maszyny wroga. Załóżmy, że mam czas ("zamrożenie" freeze dla testów). Jestem w opcji continuous, widzę na MFD samoloty swoje i wroga. Teraz moje pytanie czy dobrze robię.
1.Robię lock-on maszyny pierwszej z brzegu i naciskam przycisk OBS 10 ( na FCR jest 4) przydzielając czwórce wrogą maszynę. Tutaj pytanie czy wystarczy zrobić lock-on na poziomie SAM czy SST?
2.Czy mogę zrobić kolejne lock-on pozostałych 2 maszyn a ostatnią zostawić dla siebie?
3.Jeśli 1 oraz 2 jest możliwe to co się dzieje dalej. Czy każdy z moich F16 realizuje próbę trafienia swojego przeciwnika?
Na koniec pytanie praktyczne. Czy opisana taktyka ma sens w grze single z AI.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #744 dnia: Czerwca 24, 2011, 02:57:30 »
Niestety, piloci AI z tego nie korzystają. Im polecenia wydawać można tylko przez menu radia.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #745 dnia: Czerwca 24, 2011, 06:16:56 »
Niestety, piloci AI z tego nie korzystają.
Pozostaje tylko poczekać z testem na grę multi. O wariant A-G też nie ma sensu pytać dla gry single z AI, dzięki za odpowiedź. Pomału dochodzę do wniosku, że zabawa z Falconem powinna się zakończyć w multi. W związku z czym pojawia się następne pytanie czy jest sens poznawać OF, jeśli jest niestabilny w tej opcji.
Na koniec pytanie do pilotów 13 WELT. Czy nadal będziecie zajmować się Falconem, czy przejdziecie na A-10C Warthog? Z dyskusji na naszym forum wynika, że nowy symulator przewyższa zdecydowanie Falcona, dlatego jest pytanie czy zostać wiernym F-16 czy zacząć od nowa poznawanie A-10.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #746 dnia: Czerwca 24, 2011, 11:23:03 »
Nie ma żadnych takich planów. Możemy dodatkowo, od czasu do czasu, polatać na A-10, ale podstawowym samolotem pozostaje F-16.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #747 dnia: Czerwca 24, 2011, 13:44:41 »
ale podstawowym samolotem pozostaje F-16.
Bardzo mnie to cieszy, że nie ulegliście modzie.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #748 dnia: Czerwca 29, 2011, 15:25:59 »
Przepraszam za offtop, ale nigdzie nie widzę tematu: pomoc dla początkujących Open Falcon, więc piszę tutaj.

Wie ktoś może, czy w OF można "ustawiać" spadochron w bombach hamowanych?
W DCS A10 można to zrobić przy pomocy ustawień zapalnika (NOSE = spadochron nie otwiera się, TAIL oraz NSTAIL = spadochron otwiera się)
Wiem, że takiej opcji nie ma w AF, ale jak wygląda sprawa z tym spadochronem w OF?

Offline mj

• *
« Odpowiedź #749 dnia: Lipca 03, 2011, 01:05:58 »
Mam kilka pytań dotyczących UHF w trybie backup. Niestety nie znalazłem dobrego opisu obsługi panelu UHF.
1. Czy w OF na panelu UHF można ustawić dowolną częstotliwość? Oczywiście chodzi mi o sytuację awaryjną. Jestem niedaleko lotniska, którego nie ustawiłem przed startem. Czy mogę ustawić jego częstotliwość i wylądować "legalnie"? Pokrętła chyba nie da się przestawić na manual, ale po co wtedy byłaby możliwość zmiany cyfr.
2. Co oznacza "guard" i jakie ma znaczenie w OF?
3. Gdzie ustawia się częstotliwości kanałów "panelowych"? Przed lotem ustawiam częstotliwość TWR na kanale 15, ale ten kanał 15 najwyraźniej nie jest tym samym kanałem...
4. Czy ustawianie pokrętła A-2-3-T coś w praktyce zmienia?

pozdr.
mj