Witam
Pytam w tym temacie, żeby już nie zakładać nowych wątków.
1. Przypadkiem trafiłem na stronę Dodosim, gdzie opublikowany jest manual do tego dodatku. Manual ten opisuje kilka ciekawych aspektów uruchamiania silnika turbowałowego w śmigłowcu.
Zastanawia mnie ilość sytuacji w których może dojść do tego co tam jest nazwane 'hot-startem':
- rozpoczęcie podawania paliwa do turbiny, zanim osiągnie ona 12% obrotów nominalnych;
- podanie zbyt dużej ilości paliwa
- słabo naładowany akumulator
- wiatr wiejący w dyszę wylotową silnika
- przedwczesne wyłączenie rozrusznika
Co to jest właściwie 'hot-start'? Coś mi się kojarzy, że to zapłon spalin, ale głowy nie dam.
2. Odnośnie rozruchu silnika:
http://www.youtube.com/watch?v=GUulA_5eTPITak jak opisaliście wcześniej, najpierw słychać startującą sprężakrę, potem zaczyna obracać się turbina napędowa. Dwa momenty:
- około 0:25 - słychać lekką zmianę tego startującego silnika - czy to startuje druga turbina? Zdaje się, że wersja UH-1N miała podwójny silnik, ale ten na wspomnianym filmie wygląda na wersję z silnikiem pojedynczym.
- około 2:30 - kiedy przestał być słyszalny ten jakiś gwizd a wirnik zaczął wchodzić na jeszcze wyższe obroty - co się wtedy działo?
3. I na koniec trochę z innej beczki:
Klasyczne śmigłowce z jednym wirnikiem głównym oraz śmigłem ogonowym zmieniają kierunek lotu poprzez obrót wokół osi wirnika głównego, spowodowany zmianą kąta natarcia śmigła ogonowego. W jaki sposób 'skręcają' śmigłowce dwuwirnikowe (może na przykładzie Chinooka)? Jaki mają układ sterowania - dźwignie zmiany skoku ogólnego, okresowego, orczyk...?
Z góry dzięki za wyjaśnienia.