Autor Wątek: Train Simulator (i inne kolejosimy)  (Przeczytany 44629 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Train Simulator (i inne kolejosimy)
« Odpowiedź #135 dnia: Października 02, 2020, 18:20:52 »
Szykuje się całkiem obiecujący symulator z naszego podwórka: https://store.steampowered.com/app/1422130/SimRail_2021__The_Railway_Simulator/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #136 dnia: Października 02, 2020, 19:27:00 »
Sam nie wiem. Dobre, bo polskie. Fajnie, bo jest EU07, ale ogólnie to tak skromnie z tymi mokolotywkami. Na plus lokalne trasy i polskie klimaty. Wrzucę do obserwowanych ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #137 dnia: Października 02, 2020, 21:04:45 »
Może mieć to nawet ręce i nogi bo spółka powstała z PlayWay (SimRail S.A.) ma bazować na Simkol czyli na firmowych symulatorach pociągów. Jeśli nie będzie takiego zamieszania jak z Trainz i poprawią grafikę tworząc grywalne środowisko to może być gratka :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #138 dnia: Października 01, 2021, 20:56:55 »

« Odpowiedź #139 dnia: Października 02, 2021, 11:18:20 »
Odpaliłem i jest w pyte. Czułem klimacik choć powiem, że lepsze wrażenie zrobiłoby na mnie jazda jamnikiem ET-41.
Niestety mój laptop jest na skraju wytrzymałości więc raczej nie pogram w to długo, za mało ramu i gpu nie daje rady.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Października 02, 2021, 14:32:25 »
Jak na razie przypomina to bardzo wczesną wersją (z ok 2016) Train Sim World. Jedyny plus dla nas, to że są polskie linie. A ogólnie to słabizna, oby coś z tego wyszło sensownego.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #141 dnia: Października 02, 2021, 16:39:51 »
Ja w stosunku do TSW już na tym etapie widzę sporo rzeczy na plus, choćby działające lusterka, komunikaty głosowe od kierownika pociągu i gadkę z dyspozytorem, czy tutorial który nie posypał się, gdy zacząłem robić coś niezgodnie ze scenariuszem. Może nie będzie to cudo pod względem grafiki, silnik Unity nie daje takich możliwości jak Unreal, ale też nie odstrasza wizualnie.

Jest szansa na całkiem solidny symulator w polskich klimatach. A że Dovetail bardzo nisko stawia poprzeczkę i sporo ludzi jest niezadowolonych z poziomu TSW, to i na zachodzie może wzbudzić zainteresowanie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 13, 2023, 18:17:41 »
SimRail wydany (jako Early Access): https://store.steampowered.com/app/1422130/SimRail__The_Railway_Simulator/

Według opisu 500 km polskich tras na linii Katowice - Sędziszów i Katowice - Warszawa. Pięć pojazdów trakcyjnych: EU07, ET25 Dragon, E186 Traxx, ED250 Pendolino EMU, EN76/EN96 Elf EMU. Parowozy będą później.

« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 22, 2023, 17:36:21 »
Szarpnąłem się na tego SimRail-a. Dobre bo polskie, poza tym chciałem przejechać się od Zachodniego do Wschodniej jak za czasów studenckich. Gra wygląda moim zdaniem naprawdę ładnie o ile się nie odjeżdża kamerą za daleko od pociągu, albo ponad poziom ziemi, gdy się jedzie na Centralny. Trochę niedoróbek się znajdzie. Jak dla mnie dwie największe wady na ten moment to: 1. Multi powinno być trochę bardziej dopracowane, bo wybierając pociąg nie wiadomo skąd dokąd nawet jedziemy, nie da się zmienić składu bez wychodzenia z serwera itd. 2. Na ten moment w offline i multi niewiele jest do roboty dla maszynisty poza jeżdżeniem z przystanku na przystanek na śląskim podmiejskim albo zasuwaniu po prostej z WAW do KTW z postojem we Włoszczowie. W grze jest pewne (chyba) novum pod postacią gry jako dyspozytor ruchu, ale małych śląskich dyspozytorniach nawału roboty chyba nie ma. Niemniej uważam, że w tej cenie na pewno warto dla miłośników kolei oraz, że temat jest mocno rozwojowy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2023, 20:15:20 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 22, 2023, 20:17:40 »
Nuda. Po zabawie przy wczesnych testach wstrzymałem się. Poczekam na jakąś promkę, a może przy okazji zobaczę w jakim kierunku to idzie i wtedy może zakupię. W sumie jedyną mokolotywką jaka mnie interesuje to EU07. Może z czasem dojdzie coś innego np. SM42 etc.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 23, 2023, 02:33:01 »
Nuda.

Ciężko się dziwić takim opiniom. Kolej generalnie jest interesująca dla mało kogo. Często fascynowanie się nią wywołuje podejrzenia o autyzm  :angel: Włączyłem dziś przelot Pendolino z KTW do WAW. I powiem szczerze, że mogłoby być nudno, ale trafiłem na całkiem ogarniętą ekipę /zwłaszcza dyspozytorską/ i momentami wyszedł z tego taki VATSIM z niższym progiem wejścia. No niemniej, jeśli za jakiś czas w grze nie pojawią się kolejne trasy, tabor, "misje" manewrowe to gra się szybko znudzi.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 23, 2023, 08:50:10 »
Akurat uwielbiam ciapciągi, ale tu jest dla mnie nuda. Nie te składy, ale doceniam polskie klimaty. Gry nie skreślam, bo może musi wyjść kilka dodatków.

« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 23, 2023, 09:40:51 »
Niestety u mnie na lapku max 10 fps, a tych polskich klimatów mi brakowało w Trainz. Mam nadzieję, że projekt się rozwinie na tyle by faktycznie oferować jakieś tam smaczki :) Pociągi jak i flight simy to raczej zdecydowana nisza i fajnie, że coś tam się dzieje.

« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 23, 2023, 16:52:50 »
Niestety u mnie na lapku max 10 fps,

Niestety, gra momentami chyba jest nie do końca zoptymalizowana, coś tam ścina tu i ówdzie. Ma też spadki klatek, o dziwo najbardziej nie w mieście, a w lesie w okolicach Zawiercia  :)
Ale póki co to wszystko musimy tłumaczyć faktem early accessu.

« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 23, 2023, 17:24:40 »
No na razie jest "pustka" - niby trasy są, niby pociągi są, ale przydałoby się więcej "misji". Ogólnie fajna symulacja w porównaniu do Train Sim World, ale nie trzyma na dłużej. Trzeba czekać na więcej.