Autor Wątek: Train Simulator (i inne kolejosimy)  (Przeczytany 41734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Odp: Microsoft Train Simulator 2 (i inne kolejosimy)
« Odpowiedź #90 dnia: Lipca 15, 2011, 12:32:15 »
Może wreszcie coś zrobią z dźwiękami, bo to cichutkie tuk tuk które obecnie słychać w simie nie przypomina niczego, co słyszałem na kolei.

To co piszesz świadczy raczej o niewgłębieniu się w temat. Wystarczy choćby zerknąć tutaj http://armstrongpowerhouse.com/index.php na dodatki poprawiające/dodające/zmieniające dźwięki w grze. Poza tym w różnych dodatkach (darmowych również) dźwięki też są zmodyfikowane (nie jest rzadkością, że nagrane w oryginalnych maszynach). W końcu sama gra też prezentuje zadowalający poziom. Jeśli natomiast słyszysz tylko "tuk tuk", to może najpierw warto pogłośnić jakieś ustawienia  :003:.
Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #91 dnia: Lipca 15, 2011, 13:17:36 »
Mylisz się, temat zgłębiłem a i ustawienia testowałem różne. Ale płatne sound packi sprzedawane per pociąg czy wagon mnie nie interesują, aż tyle w grę nie zamierzam inwestować. Z kolei darmowe to jakieś półśrodki wymagające rzeźbienia w stylu "ściągnij tą chińską lokomotywę i przeklej jej dźwięki do innych elektrowozów bo brzmi fajnie". Problem w tym, że aby nie tylko twoja lokomotywa, ale wszystkie pociągi które prowadzisz i mijasz podczas gry dobrze brzmiały, trzeba wymienić prawie wszystko.

Niektóre addony mają faktycznie lepsze sample, ale silnik dźwiękowy gry i tak jest moim zdaniem słaby. Dźwięki mijanych pociągów, efekty jazdy w tunelu, po rozjazdach, bocznicach itp, są kiepskie i źle pozycjonowane/wygaszane. Po prostu nie czujesz że te kilkaset ton żelastwa szoruje po szynie tuż obok. Już lepiej wydaje mi się wypadał pod tym względem Trainz 2004.

Teraz trochę czuję jakbym grał w cloda, widoczki ładne a w głośnikach często coś pierdzi bez związku z tym co widać na ekranie. Czy reszta gry prezentuje zadowalający poziom, kwestia dyskusyjna. Do odstresowania się jest ok, jako symulator jest tak sobie. Choć może płatne dodatki coś poprawiają.

Faktem jest, że nic lepszego (ładniejszego) nie ma, a gra się całkiem przyjemnie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #92 dnia: Lipca 15, 2011, 14:33:36 »
Powiedzcie mi co może być fascynującego w jeździe przed siebie w jednej płaszczyźnie po ściśle ustalonym torze bez możliwości zestrzelenia wrogiego pociągu z torowiska? Zaimplementowano chociaż opadające klapy od WC i zamarzające ogrzewanie?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #93 dnia: Lipca 15, 2011, 14:38:09 »
Jedyny sim w którym trzeba przestrzegać ograniczeń prędkości.  :118:

« Odpowiedź #94 dnia: Lipca 15, 2011, 15:10:23 »
W FSX też trzeba poniżej FL100 :) Chyba 250 kts max z tego co pamiętam.
A jeśli chodzi o pociągi to może jazda elektrykiem albo dizlem nie jest zbyt fascynująca ale w misjach z parowozami jest nie mało do roboty.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Lipca 15, 2011, 15:17:32 »
Kto jak kto ale Qrdl trzepie w tą grę namiętnie i pomimo, że mam fazę na pociągi i w swoim czasie sporo jeździliśmy to i tak nie byłem w stanie dotoczyć do jego poziomu. Punktem wyjściowym do tej dyskusji jest fakt, że ta gra nie jest przeznaczona dla każdego. Jeżeli ktoś oczekuje grafiki, dźwięku, dynamiki rodem z największych hitów FPP to lepiej niech idzie kupić Crysisa. To samo tyczy się osób które wydały 5 Euro i kupiły w przecenie grę tylko dlatego bo była tania. To najprawdopodobniej najgorzej wydane pieniądze. Lepiej było iść na piwo. Sama gra też nigdy nie była pretendentem do "best sim ever" i agresywnego marketingu (ba! nawet darmowe dodatki dawali) z jej strony nie było. Goście sobie małymi kroczkami rozbudowują grę i widać, że środowisko to docenia, bo od jakiegoś czasu pojawia się co raz więcej dodatków. Ponadto są dodatki zrobione pod RW i pod RW2. Jakość w wykonaniu widać. Sam teraz zakupiłem GWR 56XX i do dziś umiem ją zepsuć :D. W sumie niewiele też nią jeździłem, bo ostatnimi czasy wpadłem w TF2 :D. TEM2 darmowa też jest klasa samą w sobie, szkoda tylko, że nie dodali jakiś gotowych tras. Poza tym ta gra działa płynnie i nie ma wyśrubowanych wymagań w stosunku do tego co oferuje. Nikt jej nie targa tak  jak "Kłody", bo nie ma o co. Ta gra nadrabia klimatem i solidnym podejściem do jazdy. Ma swoje wady np. czasami się człowiek zamota w rozjazdach i przestawianiu zwrotnic ale da się z tym żyć. Zresztą jak już się wciągnie w tryb kariery to zrozumie. Ja potrafiłem wrócić z drogi o 3:30 nad ranem, odpalić kompa i jeździć do stacji do stacji myjąc tory, albo starać się wjechać na czas Big Boyem tak aby mu pary nie brakło na wzniesieniu.

Powiedzcie mi co może być fascynującego w jeździe przed siebie w jednej płaszczyźnie po ściśle ustalonym torze bez możliwości zestrzelenia wrogiego pociągu z torowiska? Zaimplementowano chociaż opadające klapy od WC i zamarzające ogrzewanie?

Otóż może być zabawne. To nie jest takie proste jechać składem zgodnie z przepisami żeby nie wyłapać krytycznego błędu. Czasami napędzisz się i o sekundę spóźnisz z wciśnięciem "czuwaka" i masz np. godzinkę jazdy z głowy. Sam fakt utrzymania parowozu pod parą, trzymania czasu rozkładu, zapewnienie komfortu podróży pasażerom, utrzymanie ładunku na torach czy nie przejechanie stacji itp. wiele rzeczy potrafi przynieść sporo radości. Qrdl kilka razy był świadkiem jak na wentylu poszła wiązanka kiedy mi wagon podczas zmiany toru wyskoczył z szyn i po zabawie było.

Natomiast mówię jak ktoś nie targa 2,5 tonowej szyny do swojego ogródka, a na dźwięk SM42 nie uginają się kolana to w żaden sposób się nie przekona do tego tytułu i zawsze będzie słyszał/widział tylko "tuk tuk".

Ps. A wrzucanie dodatków chyba nie może być już prostsze albo na żywca się podmienia folder albo przez menagera plikami .rwp.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Lipca 15, 2011, 18:31:14 »

Cienie i światło bardzo ładne :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #97 dnia: Września 23, 2011, 18:50:50 »
Nikt nic nie pisze? Dziś wyszedł Train Simulator 2012 aka RailWorks3, właśnie się ściąga przez Steam jako update do RW2 :)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Września 23, 2011, 19:19:13 »
Już ściągnąłem, ale nie miałem czasu dłużej pojeździć. Cienie całkiem ładne, fajnie wygląda, bo sceneria rzuca cień w kabinie, podobnie wszystkie wajchy i pokrętła, ładnie wygląda zwłaszcza w parowozach.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #99 dnia: Września 23, 2011, 20:01:43 »
Ja miałem napisać ale mnie ubiegliście. Wygląda całkiem fajnie. Tylko przez te wodotryski klateczki poleciały ale i tak jest fajnie. Ja troszkę pojeździłem dziś ale wróciłem do TF2 ;].
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Września 29, 2011, 13:20:07 »

« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 23, 2011, 22:13:40 »
Jeszcze przez ponad 20h Railworks 3 za całe £2.49 na Steamie. Na dodatek wszystkie dodatki -50%.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 17, 2012, 20:33:10 »
Kolejna wyprzedaż na Steam, Railworks za 3 Euro, duże przeceny na dodatki.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 22, 2012, 11:50:42 »
Duża promocja (66%) na Train Simulator 2013 i wszystkie addony na Steam.

To tzw. Flash Sale, więc tylko przez 12 godzin.

« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 22, 2012, 12:54:18 »
Kupiłem właśnie Donner Pass. Niedługo wyjdzie duży update do tej trasy.