Jak sprawdzić czy mam stały IP i jak go uzyskać?
Nie wiem jakiego masz dostawcę, ale taka informacja o ilości przydzielonych numerów IP powinna być na umowie (ja w chello mam podane przepustowość łącza + ilość stałych IP). Jeżeli nie masz tej informacji na umowie to po prostu skontaktuj się z dostawcą.
IP masz w: Moje miejsca sieciowe/Wyświetl połączenie sieciowe - kliknij PPM na ikonę łącza i polecenie Stan/Obsługa - tam masz numer IP. Jeżeli przez dłuższy czas masz taki sam to masz stałe IP. Ale prościej jednak zadzwonić do dostawcy.
Za gniazdkiem telefonicznym mam router(NETGAR DG834G), którego mogę konfigurować, a za routerem 4 komputery połączone z nim radiowo.
Mam podobną sytuację ma 3 komputery za gniazdem w mieszkaniu (u mnie to idzie akurat od kablówki) tyle, że łącze po kabelku, ale ponieważ dostawca dostarcza w ramach łącza 5 stałych IP to nie ma problemu - każdy komputer ma swój. Po prostu sprawdź u dostawcy ile masz IP i jeżeli potrzebujesz dodatkowy to nie powinno to kosztować drogo. Przy nieco lepszych łączach powinno być kilka IP (zwykle 3-5) w ramach usługi.