Witam,
Sprawę skonsultowałem z osobami, które mają lepszy ode mnie wzrok. Strach ma wielkie oczy, więc może to i nie tak "duże bydle", podobno widać, że ma 2 silniki, a to oznacza, że może to być Skytruck. Ja miałem wrażenie, że ma ich ze 4 minimum

. Zresztą cały czas tam to lata, więc jak ktoś w okolicy siedzi, to może posłuchać i zobaczyć.
Jeśli chodzi o dzwięk, to taki: buuułłłaaaałlłłłłłłuuuuuuuułłłłłłłłłłaaaaaaaauuuuuuuuuuububuuuuubuuuuuuuułłłłłłłaaaaaałłłłł i to dość głośny, więc albo co ma źle podkręcone, albo nisko lata, albo te modele tak mają.
Jeśli chodzi o granicę polsko-białoruską, to jednostka straży granicznej jest w Mielniku, ja ocierałem się o granicę w Niemirowie, Koterce, Tokarach i Wyczółkach. Jeździłem w tamtych okolicach rowerem. Przyznam, że granica nie jest szczególnie pilnowna, a przynajmniej ja tego nie dostrzegałem. Ot pasek zaoranej ziemi i to grubą skibą, że śladów przejścia raczej by nie było widać. W Wyczółkach, to nawet jakby wydeptana droga przez jumiarzy, czasami w lesie trochę siatki z drutem kolczastym

.
pozdrawiam,
qrdl
Acha Kusch, nie mówi się "duży" tylko "gruby"