Moim zdaniem idealnym rozwiązaniem jest moje rozwiązanie oparte na Mjoyu.Jest on widziany przez win jako kontroler.Mjoy musi współpracować z programem SVMapper.W SVMapperze mapujesz dowolną kombinację klawiszy do konkretnej funkcji dla danej gry tworząc w ten sposób profil dla danej gry.Niestety musisz wykonać samemu klawiaturę lub pokombinować z oryginalną.Możesz zaprogramować 64 klawisze, np.crtl+shift+alt+c jako klawisz nr1,który realizuje zmianę koloru HUD w FalconAF.Mjoy z programem SVMapper pracuje w tle jako wirtualna klawiatura.
Oryginalna klawiatura,którą kupiłeś w sklepie ma układ scalony,który przesyła szeregowo bajt lub bajty jako sygnał RS,które odpowiadają danemu klawiszowi lub ich kombinacji.
Na początku tego roku robiłem eksperymenty z klawiaturą.Rozebrałem starą i ją zmapowałem.Mój pomysł polegał na tym aby przełączać klawiaturę oryginalną z przerobioną pod kątem gry,jest to możliwe.Problem polegał na tym,że trudno jest przyporządkować w przerabianej klawiaturze kombinacje paru klawiszy tak aby odpowiadało jej naciśnięcie jednego klawisza np.crtl+shift+alt+c jako klawisz nr1.Moje problemy opisałem w wątku "MFD,ICP i podobne panele".