Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104368 razy)

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #330 dnia: Grudnia 03, 2020, 00:22:33 »
No to sam sobie poniekąd odpowiedziałeś. :)

Tak jak pisałem dla mnie mnie 27" jest idealny jako rozmiar na biurko. I tak później po remoncie specjalnie zamówiłem głębsze biurko by siedzieć nieco dalej od ekranu. Nie wyobrażam sobie monitora 30+. Inne rozwiązanie to wspomniane ultra wide. Do pracy w kilku okienkach (np. praca na kilku arkuszach Excela) fajna sprawa, do gier też (choć nie wszystkie to obsługują), ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić oglądanie na tym np. filmów (jeśli ktoś wykorzystuje też do tego) czy standardową pracę na jednym okienku (np. przeglądanie Internetu). Ale to pewnie wszystko kwestia przyzwyczajenia.

Pytanie tylko jaki masz budżet. Bo ja jednak sugerowałbym nabycie monitora z G-Sync lub Free-Sync (G-Sync Compatible). To jednak w znaczący sposób zredukuje problem ewentualnego braku stabilnej liczby klatek.

Takie coś znalazłem z tej serii co podałeś. Najtaniej na morelach:

https://www.morele.net/monitor-acer-nitro-vg272upbmiipx-um-hv2ee-p01-5942140

27", 1440p, IPS, 1ms (GTG), HDR, 144Hz. W stosunku do tego co podałeś, moim zdaniem warto dopłacić. Co prawda to monitor dla graczy, ale nada się też do pracy (odwrotnie nie zawsze się to sprawdza).

« Odpowiedź #331 dnia: Grudnia 03, 2020, 11:07:17 »
Ten monitor ma tylko Free-Sync (czyli AMD). Skoro mam kartę nVidia, to chyba to nie zadziała?
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #333 dnia: Grudnia 04, 2020, 19:21:15 »
A tego typu: https://www.komputronik.pl/product/691807/moniotr-27-cali-v277ubmiipx.html
To niemal identyczny monitor jaki pokazałeś wyżej z tym, że nie jest 144Hz ale 75Hz.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #334 dnia: Grudnia 04, 2020, 21:23:25 »
Ma niższą częstotliwość odświeżania (co i tak raczej nie będzie stanowiło wielkiego problemu, bo Twoja karta w większości przypadków i tak nie będzie w stanie wygenerować liczby klatek pod 100/120/144Hz w 1440p) oraz niższy czas reakcji (ale 1ms vs 4ms GTG to wielkiej różnicy nie robi wg mnie).

Nie jest G-Sync Compatible, ale z drugiej strony to tylko certyfikat NV. Teoretycznie można stosować G-Sync na każdym monitorze z Adaptive Sync (Free Sync), choć wg NV tylko część sprzętu spełnia uwarunkowania (w tym też pewnie sporo marketingu).

https://pclab.pl/news80795.html

https://www.purepc.pl/poradnik-jak-wlaczyc-g-sync-na-monitorach-z-freesync

Generalnie, jeśli nie potrzebujesz przyszłościowo tych wyższych częstotliwości odświeżania, to pewnie spokojnie można ten kupić i zaoszczędzić. Tym bardziej, jeśli głównie do pracy monitor będzie wykorzystywany. Tylko odnośnie oszczędzania, wg Ceneo ma najwyższą cenę teraz w przedziale ostatnich 6 miesięcy (średnia cena wynosiła 1050 zł, a wrześniu można go było kupić poniżej 1000 zł).

PS. Jeśli takie parametry są dla Ciebie wystarczające, to pytanie czy nie lepiej wrócić do Twojego pierwotnego wyboru czyli iiyama XUB2792QSU. Na pewno oferuje lepsze możliwości ustawiania ekranu. Ten Acer nawet regulacji wysokości nie ma. Dzięki dużej popularności tego modelu iiyamy i liczbie ocen, też w pewnym sensie jest to bardziej pewny zakup. Ma też gwarancję dłuższą o rok. Musisz zdecydować co bardziej Ci się kalkuluje. :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2020, 21:35:25 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #335 dnia: Grudnia 04, 2020, 22:44:29 »
Cześć

Akurat możliwości ustawienia ekranu mnie nie interesują, bo monitor wisi na ramieniu.

Z pewnych względów zakupu muszę dokonać w sieci Komputronik. Jutro będę w ich salonie, to zobaczę sobie tą IIyama ale też rzucę okiem na tego:
https://www.komputronik.pl/product/703473/acer-nitro-xv242ypbmiiprx-1ms-165hz-hdr400-freesync-.html

Co prawda ta sama wielkość jaką miałem do tej pory ale zbiera bardzo pozytywne opinie.
Już o nic więcej nie pytam :) bo im dalej w las, tym więcej drzew (teraz zaczynam rozważać matrycę VA).
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #336 dnia: Grudnia 05, 2020, 08:20:32 »
Teraz chyba większość monitorów ma wklejaną w obudowę matrycę. To powoduje czasem naprężenia na styku panel/obudowa, co skutkuje miejscowymi, jaśniejszymi polami (wyglądają jak po naciśnięciu palcem działającego panelu). W normalnym użytkowaniu słabo widoczne, ale na ciemnym tle już tak. Sama świadomość irytuje. Miałem tak ze swoją Iiyamą. Traf chciał, że wypatrzyłem jednego martwego sub piksela i wymienili mi na inny egzemplarz - już bez tej przypadłości. Dodam tylko, że kupowałem w sklepie firmowym Iiyama - tam mają gwarancję na martwe piksele na 30 dni od zakupu.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #337 dnia: Grudnia 06, 2020, 15:18:39 »
Dzięki za wszystkie porady. Finalnie kupiłem tego:
https://www.komputronik.pl/product/691807/moniotr-27-cali-v277ubmiipx.html
Pod uwagę brałem jeszcze IIyama XUB2792QSU ale co mnie odrzuciło, to bardzo wysoka minimalna jasność. Pracuję zwykle w przyciemnionym pokoju. W tej IIyama nawet na jasności na zero bardzo mocno dawała po oczach na białym tle.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Praca w Excel to bajka :)
Jeszcze muszę pobawić się kolorami bo ciut za czerwone jak dla mnie (wpadające pod róż).

FS2020-bez zastrzeżeń. Ustawienia mam według mnie ładnie zbalansowane (jakość do wydajności) i zmiana z 1080p na 1440p jakoś specjalnie mnie nie dotknęła. A jakość obrazu, czytelność kokpitu (napisy) to po prostu bajka. Dobrze, że nie poszedłem w 24 cali 1080p. Tu te 75Hz zupełnie starczają, a 1440p robi swoje.

Bartek
Aztec.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #338 dnia: Grudnia 06, 2020, 17:56:59 »
Jest jeszcze ta kwestia, o której tu mało mówimy. Monitory z Free Sync czy G-Sync zapewniają płynną grę nawet na kartach, które teoretycznie nie powinny dać rady przy np. 2K/4K i 120/144 Hz. Przynajmniej kilku kolegów to potwierdza, którzy ostatnio zmienili monitory.

« Odpowiedź #339 dnia: Grudnia 06, 2020, 20:03:25 »
Jest jeszcze ta kwestia, o której tu mało mówimy. Monitory z Free Sync czy G-Sync zapewniają płynną grę nawet na kartach, które teoretycznie nie powinny dać rady przy np. 2K/4K i 120/144 Hz. Przynajmniej kilku kolegów to potwierdza, którzy ostatnio zmienili monitory.

No na tym ta technologia polega. Z tym, że nie mają wtedy 120/144 Hz. G-sync dostosowuje odświeżanie monitora do liczby klatek. Rozbieżność między odświeżaniem, a liczbą klatek skutkuje utratą płynności.

Jeśli nie masz G-Sync (/ FressSync), to np. żeby grać płynnie w 60 Hz, musisz mieć kartę która zapewni stałe 60 fps. Z GSync mam w pompce, że mi klatki spadają do 50 fps na przykład.

Tak ja to rozumiem. Ktoś bardziej kumaty skoryguje w razie potrzeby.

Dzięki za wszystkie porady. Finalnie kupiłem tego:
https://www.komputronik.pl/product/691807/moniotr-27-cali-v277ubmiipx.html

No i fajnie, że w 27" 1440p poszedłeś. Nie chciałem już nic pisać, jak znowu 24" 1080p zacząłeś rozważać. ;)

« Odpowiedź #340 dnia: Grudnia 06, 2020, 20:27:15 »
Wiem :)
Nie spodziewałem się, że wybór monitora to taka trudna sztuka. Co sobie jakiś model upatrzyłem, to po przeczytaniu/obejrzeniu recenzji okazywało się, że coś mu dolega. Ten, który kupiłem miał bardzo mało recenzji. Po prostu sprawdziłem specyfikację, niczym się nie sugerowałem i jak na razie wybór mi pasuje. Dzięki jeszcze raz za doradzenie.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #342 dnia: Grudnia 06, 2020, 22:16:43 »
Musi być zakrzywiony?
Bo jak nie, to zerknij na to: https://www.komputronik.pl/product/684684/iiyama-prolite-xb3270qs-b1-c.html
Brałem go pod uwagę podczas zakupów ale 31 cali to już dla mnie za wielkie bydle.
Bartek
Aztec.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #343 dnia: Grudnia 07, 2020, 20:33:00 »
Szczerze to nie wiem nic o zaletach lub wadach zakrzywionych. Posłucham chętnie opinii. Natomiast ten podlinkowany przez Ciebie ma matrycę IPS a wolałbym VA.

« Odpowiedź #344 dnia: Grudnia 07, 2020, 21:33:44 »
Nie każde IPS jest IPS-em. U mnie IPS, to tak naprawdę AHVA, ale lepiej brzmi IPS. ;)
Acer Predator XB271HU
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11