Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104367 razy)

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #345 dnia: Grudnia 08, 2020, 18:18:21 »
Zakrzywione nie mają specjalnych wad ani zalet. Cenią sobie je ludzie, którzy stawiają takie monitory obok siebie (albo na środku płaski, a na bokach zakrzywiony). Osobiście przyglądałem się tym zakrzywionym w sklepach i nie pasowało mi to (głównie z uwagi na to, że monitor służy  mi też do pracy w Excel i jakoś nie wyobrażałem sobie tego na zakrzywionym).
Co do matryc, czy to będzie IPS, czy VA, zwracaj uwagę na jasność. Większość IPS ma jasność 350 cd/m². Mój też tak ma i na moje oko jest za jasno. Obecnie mam u siebie jasność na 5 (skala jest do 100) i dopiero na takim ustawieniu, w przyciemnionym pokoju jest w miarę ok ale wolałbym jeszcze przyciemnić (niestety nawet na 0 na białym tle jest jasno). Z tańszych modeli na VA dobrze oceniany jest ten:
https://www.x-kom.pl/p/540139-monitor-led-27-aoc-q27g2u.html
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #346 dnia: Grudnia 08, 2020, 19:44:35 »
Minimalna jasność nie zależy od kontrastu, tylko bardziej od rodzaju/jakości podświetlenia i producenta. W moim starym Eizo można było zejść z jasnością podświetlenia prawie do zera, obecnie mam NEC i też można ustawić jasność bardzo nisko, na DELLach i innych biurowych zwykle jest to niemożliwe, a minimalna jasność jest nadal zbyt duża.
Zakrzywione monitory mają zwykle problemy z równomiernością podświetlenia, raczej omijają je ludzie, którym zależy na wysokiej jakości wyświetlanego obrazu.

« Odpowiedź #347 dnia: Lutego 27, 2021, 23:27:59 »
Koledzy podpowiedzcie. Jaki monitor brać do DCS (rozdzielczość, typ matrycy)?
Procek i7 10700k i grafa 3070. Pudło już mam, tylko nie mam na czym wyświetlić narazie i przetestować wydajność.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #348 dnia: Lutego 28, 2021, 09:12:40 »
Budżet?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 28, 2021, 12:15:30 »
Do 2k maksymalnie.

Online some1

• Global Moderator
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2021, 13:02:13 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #353 dnia: Marca 29, 2023, 10:45:21 »
Chcę zakupić monitor w rozdziałce 2560x1440 w rozpiętości powyżej 35". Są takowe, ale ich częstotliwość odświeżania jest na poziomie 144 kHz lub wyżej. Tego moja karta (GTX 1060) nie pociągnie na pewno. Pytanie czy niższa niż zakładana częstotliwość wpłynie znacząco na jakość obrazu w IL BOX?

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2023, 10:56:42 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #354 dnia: Marca 29, 2023, 10:56:22 »
Nie wpłynie. Spokojnie możesz brać 144Hz i mieć 100 FPS. Nie będzie to wyglądało gorzej niż na monitorze jaki posiadasz obecnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #355 dnia: Marca 29, 2023, 13:33:29 »
Ja mam Gigabyte G32QC i jestem b. zadowolony. Jego maksymalna częstotliwość to 165 Hz. Ale można też ustawić np. 120 Hz. Ma FreeSyns, który działa bez problemu a w panelu NVidia możesz sobie zablokować częstotliwość np. na 60 Hz.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #356 dnia: Marca 29, 2023, 14:40:25 »
Wow, się zdziwiłem, sprawdziłem i rzeczywiście FreeSync działa już na nowych nVidiach via display port. Dobrze wiedzieć na przyszłość.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #357 dnia: Marca 29, 2023, 17:08:30 »
Zakrzywiony czy płaski?
Który lepszy?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #358 dnia: Marca 29, 2023, 19:11:02 »
Ten mój jest zakrzywiony i miałem pewne obawy kupując go. Bardzo szybko się rozwiały.

« Odpowiedź #359 dnia: Marca 29, 2023, 21:17:34 »
Zakrzywiony czy płaski to często też decyzja co do wyboru matrycy (IPS-najczęściej płaskie vs VA-zakrzywione) i wszystkiego co się z tym łączy: odświeżanie, kąty widzenia, kontrast, odwzorowanie kolorów itp. Od kilku miesięcy używam płaskiego IPS 32" z taką rozdzielczością i o ile już się przyzwyczaiłem, to na początku różnica odległości od głowy do środka i krawędzi ekranu była odczuwalna. Trochę wtedy żałowałem że wziąłem płaski. Jeżeli miałbym teraz kupować większy niż 32", to raczej brałbym zakrzywiony.

Co do jakości obrazu, to zwróć uwagę jeszcze na to, że przy 2560x1440 i 35" masz gęstość pikseli na poziomie niecałych 84 na cal czyli mniej, niż przy 24" 1920x1080. Oczywiście zależy jaki masz wzrok i jak blisko monitora siedzisz ale przy większych przekątnych możesz już zacząć zauważać "pikselozę"...
Русский военный корабль, иди нахуй