Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #150 dnia: Lutego 06, 2010, 13:46:26 »
a może użytkuje ktoś dell 2209?

Pisownia! Zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos
Mam już rok tego Dell'a i jestem z niego bardzo zadowolony. Brak smużenia + bardzo dobre kolory czynią z niego produkt godny zakupu.
Teścik : http://www.frazpc.pl/artykuly/778/LG/Flatron/W2234S/vs/Dell/2209WA/czyli/co/rozni/TN/i/IPS

Na chwile obecną szukałbym monitora full hd o proporcjach ekranu 16:9.
Samsung ma coś takiego w ofercie za całkiem przystępną cenę
http://www.frazpc.pl/artykuly/815/Samsung/SyncMaster/F2380/PVA/wkracza/do/walki/z/TN

Ale z tego co piszą wynika że generalnie ma on nieco gorszy obraz od 2209.

bassy

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Lutego 06, 2010, 22:14:56 »
Właśnie skłaniałbym do czegoś w typie tego della tylko fhd  :001:
niestety budżet nie da rady- jeśli chodzi o fhd na ips

« Odpowiedź #152 dnia: Lutego 06, 2010, 23:46:18 »
To bierz tego 2209 Waf bo warto.
Mam go ponad rok i ciągle trafiam na strony na które się gapię ze względu na miłe memu oku kolory  :banan 
To coś mówi o monitorze.

bassy

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Lutego 08, 2010, 10:51:51 »
Kurka wodna muszę się jeszcze trochę zastanowić ....

« Odpowiedź #154 dnia: Lutego 08, 2010, 14:05:38 »
Serwus. Szukam monitora dla siebie i mam kilka banalnych pytań podstawowych:
- czy różnica czasu reakcji 2ms a 5ms jest w ogóle odczuwalna czy też jest to kolejny trick marketingowy (jak np. kontrast dynamiczny)? Gdzieś wyczytałem, że ludzkie oko (czy też mózg) i tak poniżej 5ms nie jest w stanie zauważyć różnicy (?)
- czy "Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego", która jest podawana w Hz to dokładnie to samo co odświeżanie dostępne w ustawieniach graficznych? Czy ta wartość ma w ogóle jakieś znaczenie w monitorach LCD (w CRT miała spore)?

Może ktoś coś mi poleci - szukam monitora 23" / 24" głównie do rozrywki (gry, filmy itp.) w okolicy 1000 zł - dlatego z matrycą TN. Koniecznie: full HD (1080p), HDMI - monitor ma obsługiwać na początku jakąś konsolę, zanim nie odłożę na dobry komputer.

Mam zgryz między tymi dwoma:

Monitor LCD LG 23" LCD M2362D-PZ
http://www.agito.pl/monitory-lcd/lg-23-lcd-m2362d-pz.0.358816.html
Monitor LCD Samsung 24" LCD SM P2470HD
http://www.agito.pl/monitory-lcd/samsung-24-lcd-sm-p2470hd-czarny.0.361642.html

Oba są z tunerem tv - niby nie jest mi niezbędny, ale zawsze daje lepsze możliwości (podłączenie tv, czy też konsoli starszego typu). Zastanawiam się tylko czy nie lepiej kupić monitor bez tunera ale za to z czasem reakcji 2ms (tylko jak pisałem - nie wiem czy to rzeczywiście robi namacalną różnicę...). Bardziej przekonuje mnie z tych dwóch LG - głównie ze względu na większą ilość dostępnych wejść i lepsze zasady gwarancji.

Ktoś może ma jeden z tych monitorów i może coś napisać? Lub też doradzić coś innego w tej cenie, spełniającego opisane wymagania?

pozdrawiam

« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 08, 2010, 17:46:27 »
Czytałem, już nie pamiętam gdzie, że firma LG podaje czas reakcji zaniżony 2x w stosunku do konkurencji. Wynikać to ma z metody pomiaru. Osobiście mam NECa 2470WVX i nie obserwuję smużenia a wg producenta czas reakcji wynosi 5ms.

« Odpowiedź #156 dnia: Lutego 08, 2010, 17:53:02 »
Ale chodzi o różnicę wynikającą z pomiarów "Gray to gray" a "black ot gray"?

Jako ciekawostka, komputer dedykowany dla graczy:

http://allegro.pl/item910798791_dla_graczy_lg_w2363v_wf_srs_pip_thrumode_no_lag.html

http://reviews.cnet.co.uk/monitors/0,39030120,49304403,00.htm

Nowość na rynku (podobno ciężko to dostać), w sumie u nas tylko z importu. Dobra cena, świetne specyfikacje. Wygląd też oryginalny i stylowy. Tylko te migające światełka to jakiś żart...

« Odpowiedź #157 dnia: Lutego 08, 2010, 23:38:28 »
Swego czasu czytałem test monitorów różniących się wg producentów dość znacznie czasem reakcji.
Lecz po dokonaniu pomiarów okazało się że w testowanej grupie wszystkie monitory miały bardzo zbliżone czasy reakcji.
To nieco daje do myślenia.

Jeśli chodzi o czas reakcji to w większości wypadków nie będzie on raczej stanowić istotnej przeszkody w czasie grania.
Więcej problemu sprawi tu raczej tzw input lag.  http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3%C5%BAnienie_wej%C5%9Bcia

« Odpowiedź #158 dnia: Lutego 15, 2010, 17:50:03 »
Witam,

Czy Ktoś miał może do czynienia z monitorem Iiyama T2250MTS
http://www.allegro.pl/item924766290_monitor_lcd_iiyama_22_z_funkcja_multi_touch.html

Monitor ten jest "dotykowy" i tak się zastanawiam,
"dotykowość" będzie działać np w FSX, czy też w Black Shark?

Pozdrawiam,
Metman

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Lutego 17, 2010, 20:24:52 »
Dzisiaj byłem wspomogłem polską gospodarkę poprzez zakup monitora zdiełano w polsze, a konkretnie dość popularnego LG W2261VF-PF.
Minęło wprawdzie dopiero kilka godzin używania ale polecam pod rozwagę wszystkim zastanawiającym się nad kupnem jakiegoś sprzętu wyświetlającego. Do codziennego użytku sprzęt aż nadto dobry: świetne żywe kolory, piękny konrast, dostępne trzy wejścia dla sygnału video: D-SUB, DVI-D, HDMI oraz wyjście słuchawkowe dla sygnału audio przesłanego z komputera za pomocą standardu HDMI (oczywiście pod warunkiem, że karta graficzna umożliwia przesył danych audio via HDMI). W komplecie dwa przewody (D-SUB i DVI-D - oba wystarczająco dobrej klasy!). Dioda umieszczona w okolicy przycisku włącznika urządzenia może zostać wyłączona, co ma znaczenie gdy korzystamy z urządzenia w ciemnym pomieszczeniu. Chcąc w tej sytuacji wyłączyć urządzenie nie ma problemu bo miejsce które należy w tym celu dotknąć (sic!) łatwo wyczuć po charakterystycznym bąblu w dolnej części urządzenia. Dołączono całkiem zgrabne oprogramowanie umożliwiające pełną współpracę z urządzeniem za pomocą myszki, co umożliwia korzystanie z m.in. najciekawszych funkcji typu zmiana trybu wyświetlania na kinowy (podwyższona kontrastowość 50000:1 wg producenta), bądź tryb przeglądania internetu. Dostępna też funkcja podglądu multimediów na stronie iternetowej (zaznaczamy myszką obszar wyświetlania multimediów i cieszymy się np okienkiem z youtubem podczas gdy pozostała część ekranu jest przyciemniona - nie męczy to wzroku.

Z wad: podstawka, a w zasadzie statyw jest troszkę zbyt krótki, przez co trudno jest postawić wyświetlacz na komfortowej dla wzroku wysokości. Mamy wprawdzie możliwość pochylenia sprzętu do tyłu o około 17o ale to może być wielkość niewystaraczjąca dla wszystkich. Niestety, niski statyw powoduje iż brak również funkcji pivot w statywie, co uniemożliwia obrócenie panelu o 90o tak aby ładnie wyświetlić sobie jakiś długi dokument. Myślę, że ten mankament można obejść konstruując własny statyw w oparciu o dostępne z tyłu panelu otwory montażowe dla standarowych mocowań ściennych (jeśli komuś by się chciało - oczywiście  :004: ). To wądy ale sprzęt jak wspomniałem na początku jest przeznaczony dla amatorów więc jest to dyskusyjne.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2010, 20:37:40 wysłana przez Wacha »

« Odpowiedź #160 dnia: Lutego 21, 2010, 19:07:48 »
Jako że czasem ktoś pyta o Dell'a 2209 WAf to podje linka gdzie go można kupić :
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=103_248&products_id=23569

« Odpowiedź #161 dnia: Marca 10, 2010, 13:03:47 »
Właśnie widziałem reklamę Media Markt w której to zobaczyłem monitor Samsung F2380 za 899 PLN.
Dla nie wtajemniczonych : full HD , 23 cale , matryca c PVA
http://www.frazpc.pl/artykuly/815/Samsung/SyncMaster/F2380/PVA/wkracza/do/walki/z/TN
http://www.ceneo.pl/2649914?gclid=COz3huyQrqACFQ4FZgod33qjmw

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 28, 2010, 23:14:04 »
Dzięki uprzejmości kolegi, któremu trafił się tygodniowy wyjazd mam możliwość przetestowania u siebie na biurku monitora Dell 2209WA na matrycy e-ips. Jak już kilkakrotnie na forum pisałem na co dzień jestem użytkownikiem 19" monitora CRT również marki Dell model P992 i nie zmieniłem go do tej pory po części ze względu na brak funduszy (zawsze sie coś pilniejszego trafi) ale głównie dlatego, że do tej pory nie trafiłem na LCDka który posiadałby akceptowalną dla mnie jakość obrazu. Dla niecierpliwych powiem od razu, że 2209WA jest właśnie pierwszym takim LCD, który mógłbym mieć u siebie na biurku (gdyby nie to, że rozbestwiłem się, i chciałbym coś w fullHD żeby mi się oba lusterka bolidu mieściły na ekranie ;-) i najlepiej w 26" albo więcej, bo miejsca na biurku dostatek i taka dwódziestka dwójka wielkością nie poraża, chociaż oczywiście jest dużo lepiej pod względem wielkości, niż moje 19" które coraz bardziej mi już doskwiera).

Jak do tej pory testowałem monitorek w Half Life 2, Race 07, rFactorze, RoFie, Counter Strike'u Source, a także Planescape Torment. Oprócz grania oglądałem też film i zdjęcia. We wszystkich LCD które widziałem do tej pory najbardziej przeszkadzał mi banding (to te paskudne ostre przeskoki w przejściach tonalnych, które wyglądają, jak 16 bitowa paleta koloru zamiast płynnego miękkiego gradientu, jaki możemy podziwiać na dobrym CRT). Otóż w przypadku rzeczonego Della jest bardzo dobrze. Pewne niedoskonałości da się zauważyć, ale tylko przy niektórych kolorach i trzeba się wgapiać, żeby to zobaczyć, nie jest to absolutnie rzecz, która mogłaby przeszkadzać w normalnym użytkowaniu (wiem co mówię, każdy LCD jaki widziałem do tej pory dyskwalifikowałem z miejsca właśnie za to). Kolory są żywe i nasycone, potrzebowałem około pół godziny, aby przywyknąć do nowego wyświetlacza i jego sposobu odzwierciedlania barw. Kąty są więcej niż dobre, do tej pory sądziłem, że 170 czy 178 stopni, to tylko marketingowy bełkot, w tym przypadku naprawdę nie widać zmian w kolorach nawet pod bardzo dużym kątem (jedynie lekkie pociemnienie obrazu przy skrajnym położeniu). W dolnej części ekranu daje się zauważyć lekkie srebrzenie czerni, da się to skorygować albo przez lekkie odchylenie ekranu do tyłu, albo przez redukcję jasności (którą i tak ustawiłem na 0, nie wiem dlaczego skala wygląda tak, a nie inaczej, ale moim zdaniem to jedyne sensowne ustawienie, bo wszystko powyżej 10 jarzy już zbyt mocno). Kolejna newralgiczna rzecz - ciemne scenerie w grach wyglądają bardzo dobrze (na większości LCD to ciemna plama po prostu), dobrze widoczne są szczegóły i nie daje się we znaki banding.

Co do najistotniejszego dla gracza parametru, czyli input laga, to praktycznie jest nieobserwowalny. Tzn jak na upartego wgapiałem się w kierownicę przy gwałtownych ruchach, to mikroskopijne opóźnienie zauważyłem, ale nie wiem czy wynika ono z IL monitora, czy być może kierownicy (nie wiem czy wcześniej na CRT też było, a nie chce mi się podłączać mojego starego monitora, dopóki mam to cudeńko na biurku, sprawdzę za kilka dni :-). Anyway - normalnemu graczowi IL z całą pewnością nie będzie przeszkadzał w graniu (dodam, że już np w HL2 czy CSS nie da się tego kompletnie zauważyć nawet przy gwałtownym szarpaniu myszką).

Z innych zalet
- bardzo, ale to bardzo solidne wykonanie - doskonałej jakości obudowa, w idealnym IMHO designie (czyli prosto, bez idiotycznych świecących pierdół, po prostu surowa elegancja). Nic oczywiście nie skrzypi, bardzo solidna podstawa.
- Pivot
- Wąska ramka bez napisów
- Bardzo wygodne, funkcjonalne klawisze menu umieszczone w dobrze dostępnym miejscu (nie ma problemu z operowaniem w ciemnym pokoju).
- 3 lata gwarancji i wymiana już przy jednym martwym pikselu (i za to wielkie brawa dla Della).

Z wad, to przy wyłączonej synchronizacji pionowej daje się we znaki tearing (ale nie wiem, czy istnieje wyświetlacz LCD, który nie cierpi na tę bolączkę, takie uroki tej technologii). Trzeba niestety przywyknąć do grania z V-Sync i odżałować stracone FPS.

Podsumowując, polecam ten monitor każdemu graczowi. Jeśli przesiądziesz się na niego z CRT bardzo szybko się przyzwyczaisz, a wielkość ekranu zrekompensuje ci drobne wady. Jeśli natomiast przesiądziesz się z LCD na TNce, będziesz wniebowzięty i nie będziesz chciał więcej spojrzeć na jakikolwiek monitor na matrycy TN.

Teraz się gryzę, bo nie wiem, czy większe modele Della oferują równie wysoką jakość (głównie bałbym się input laga na większych modelach) Tak z ciekawości to nie mogłem nigdzie znaleźć wartości IL zmierzonej w 2209WA, gdyby ktoś ją znał, niech napisze. Będę miał rozeznanie jaka wartość jest dla mnie akceptowalna.

« Odpowiedź #163 dnia: Marca 29, 2010, 00:12:37 »
Buda tego Dell'a jest drętwa jak siedem nieszczęść i widać że projektant się tu nie przyłożył a producent za bardzo zaoszczędził  :015:
Lag  http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=88&mo1=477&p1=4862&ma2=88&mo2=398&p2=3699&ph=12

Jak widać faktycznie większe Dell'e maja znacznie wyższy lag  :015:

Gdy pogrzebiesz na tej stronie to znajdziesz jeszcze wiele testów innych monitorów
http://www.digitalversus.com/tests-11/monitor-lcd-tv-video-projector.html

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 29, 2010, 00:32:21 »
Buda tego Dell'a jest drętwa jak siedem nieszczęść i widać że projektant się tu nie przyłożył a producent za bardzo zaoszczędził  :015:

Napisałbym, że De gustibus.. i tak dalej, ale jak powiadał wbrew temu pewien bliski mi filozof z Saksonii całe życie to nic więcej, jak tylko spór o gusta ;-)
Moim zdaniem obudowa tego monitora ma wszystko, co powinna mieć (bo monitor służy do patrzenia na jego ekran, a nie obudowę). Nie podobają mi się te wszystkie Samsungi, LG i inne HPki z ich idiotycznie połyskliwymi obudowami (na których widać każdy odbity paluch, rysę i drobinę kurzu). Nie podobają mi się srebrne/szklane/inne oczojebne zdobienia przyciągające mimowolnie wzrok. Nie podobają mi się szerokie ramki.
To tyle w kwestiach subiektywnych (podobania się). Natomiast nie rozumiem co masz na myśli mówiąc o nadmiernych oszczędnościach. Jakość tworzywa jest 10razy lepsza niż w każdym LG i Samsungu którego widziałem, nie ma skrzypiącej podstawki, wszystko jest naprawdę bardzo solidnie spasowane.