Autor Wątek: Zagadnienia związane z budową amunicji, balistyką i celowaniem.  (Przeczytany 20846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zagadnienia związane z budową amunicji, balistyką i celowaniem.
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 13, 2007, 22:23:01 »
Poprawki podczas strzelania na duże odległości

Co należy wziąć pod uwagę:

Przypomniało mi się, że ostatnio (z braku czasu) nie dokończyłem kwestii problemów strzelania na duże odległości (skleroza  :icon_redface:).

4. Derywacja pocisku.

Pocisk podczas lotu wiruje wokół własnej osi podłużnej. Ma to służyć stabilizacji, a wiecie dlaczego?

Przyczyną wszelkiego zła są Diabły. Wprowadzają one zamęt i nieporządek tam, gdzie tylko jest to możliwe. W wypadku jednak obracającego się wokół własnej osi obiektu nie są w stanie się na nim utrzymać. Nie mogą więc wpływać na rzeczy będące w takim ruchu.

Dlatego Diabły nie mogą psuć lotu pocisku i wirujący pocisk leci dalej i celniej!   :new_asthanos:

Teoria ma co prawda trochę lat i pochodzi z okresu kiedy uważano, że na będących w ruchu obrotowym ciałach niebieskich Diabłów nie ma, a na Ziemi stanowiącej nieruchomy element wszechświata jest ich pełno!

Uważacie, że jest śmieszna, zabobonna i zacofana  :011: To przypomnijcie sobie, że niedawno były propozycje nauczania kreacjonizmu w szkołach :021:
Jeszcze parę lat takiego  "rozwoju" tego kraju i pewnie będzie to ponownie obowiązująca teoria w fizyce i balistyce.  :118:

Tak więc pocisk lecący do celu wiruje wokół własnej osi. Niestety oprócz olbrzymiego pozytywnego działania (strącanie Diabłów!), ma też niestety negatywny wpływ na tor lotu pocisku. Mianowicie pocisk wystrzelony z lufy z gwintem prawoskrętnym będzie na torze lotu zbaczał w prawo. Te wartości można oczywiście pominąć przy strzelaniu na małe lub umiarkowane odległości, ale podczas strzelania na większe trzeba to uwzględnić jako kolejną poprawkę podczas celowania.

Dla amunicji 7,62 x 54R czyli takiej jak używana w kbw SWD i podczas strzelania w broni typu Mosin wz. 91/30, SWD i SW-98 to zboczenia pocisku wynosi:

200m - 1 cm
 300m - 2 cm
 400m - 4 cm
 500m - 7 cm
 600m - 12 cm
 700m - 19 cm
 800m - 29 cm
1200m - 45 cm

To tyle na temat derywacji czyli zboczenia pocisku, widać z tego wyraźnie, że idealnych warunkach strzału samo nieuwzględnione w poprawkach zboczenie pocisku na skutek ruchu wirowego może spowodować chybienie w głowę celu na odległościach ponad 700m.

PS. Przy okazji trafił mi w łapki ciekawy materiał na temat wskaźnika balistycznego (ballistic coefficient = BC) i okazuje się, że jest on liczony nieco inaczej "na wschodzie" i "na zachodzie", co powoduje, że ta wartość może oznaczać coś nieco innego. Może stąd biorą się rozbieżności w publikowanych danych. Jak "przetrawię materiał" i skonfrontuje go z innymi źródłami to wrzucę to na Forum dla zainteresowanych. Może w weekend, bo końca tygodnia pracuję równolegle na 2 "stołkach" i po ponad 12 godzin dziennie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2007, 22:39:07 wysłana przez Razorblade1967 »

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 13, 2007, 23:02:53 »
Jak zawsze wykład godny mistrza  :001: Zastanawia mnie natomiast jedno,mianowicie napisałeś o strzale w idealnych warunkach,a jak wiadomo takie można wytworzyć tylko w laboratorium.Przy strzelaniu nawet na strzelnicy,dojdzie szereg zmiennych co przy strzale na to przykładowe 700m może spowodować odchylenie lotu pocisku o...? No właśnie,czy są jakieś tabele określające derywacje pocisku w różnych warunkach czy strzelcy obliczają to na oko?
Miałem okazję ostatnio postrzelać właśnie z SWD i nie wiem czy to była wina karabinu czy właśnie moich nieprawidłowych obliczeń,ale na dystans powyżej 500m trafiłem 1 w sylwetkę nie mówiąc już o dokładnym trafieniu w serce czy głowę (oczywiście papierowej tarczy  :003: ) Dodam że strzelałem tabelkowo ,tak jak tłumaczył nam instruktor (co ciekawe na dystansie 400m takich problemów nie było )

Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 13, 2007, 23:20:21 »
Zastanawia mnie natomiast jedno,mianowicie napisałeś o strzale w idealnych warunkach,a jak wiadomo takie można wytworzyć tylko w laboratorium.Przy strzelaniu nawet na strzelnicy,dojdzie szereg zmiennych co przy strzale na to przykładowe 700m może spowodować odchylenie lotu pocisku o...?

Znowu napisałem coś niezrozumiale, ach te "skróty myślowe" :icon_redface:

Poprzez "idealne warunki" nie rozumiałem oczywiście warunków laboratoryjnych, a sytuacje gdzie:

- nie ma wiatru
- temperatura jest optymalna (+15 st.C)
- cel się nie porusza

Chodziło mi o to, że przy takiej sytuacji, już sama derywacja może spowodować chybienie celu wielkości głowy na odległościach ponad 700m.

No właśnie,czy są jakieś tabele określające derywacje pocisku w różnych warunkach czy strzelcy obliczają to na oko?

Tak są tabele, ale nie uwzględniają warunków - podają po prostu zboczenie pocisku na konkretnych odległościach. Derywacja jest jednym ze składników obliczania poprawki. Zwykle robi to się w chwili określania poprawki na wiatr:

- gdy wiatr wieje z prawej to wartość derywacji odejmuje sie od poprawki na wiatr.
- gdy wiatr wieje z lewej to odwrotnie dodaje się ją do poprawki na wiatr.

Co do obliczeń to cała zabawa polega na tym, że nie ma czasu obliczania poprawek i korzystania z tabel w walce. Żołnierz powinien mieć to "w głowie", a czasem, wraz z praktyką zaczyna się to robić "instynktownie".

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 08, 2007, 13:07:05 »
Takie małe wtrącenie w temacie strzelania do celów powietrznych przez "zwykłą" piechotę. Wydaję się, że jest to oficjalna sprawa jako, że będąc w wojsku ćwiczyłem takie strzelania z AK-47 ślepą amunicją do wyimaginowanego samolotu. Dowódca oddziału, w tym przypadku plutonu, w swoim repertuarze miał nawet specjalną "przydługawą" komendę na tą okazję, w której informował o zbliżającym się zagrożeniu z powietrza, o tym że otwieramy za chwilę ogień, a nawet podawał ile długości sylwetek celu należy uwzględnić przy celowaniu. Ot, takie ciekawe ćwiczonko na sucho.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 27, 2008, 10:15:55 »
Może kogoś to zaciekawi:
Amunicja stosowana w niemieckich samolotach 1936-1945:dane, wykresy, przekroje, wymiary (257 stron;język niemiecki)

http://rapidshare.com/files/22379574/_aviation__Luftwaffe_WW2_ammunition_manual_1936-1945__german_.pdf

(Nie wiem czy było. Możliwe, że ktoś znalazłby odpowiedniejszy temat by wkleić link. Jeśli tak proszę o usunięcie lub przeniesienie posta.)
Pozdrawiam

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 27, 2008, 15:55:49 »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.