Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #120 dnia: Maja 21, 2008, 11:54:55 »
Gmaxa w kolejnych service packach nie dołączono, by zaoszcządzić miejsce. Zawsze go można pobrać ze strony turbosquid.com.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 18, 2008, 07:36:43 »
Panowie, w jakim pliku są zapisywane ustawienia "Controls" a zwłaszcza "Buttons/Keys"?
Znalazłem tylko katalog Controls, a w nim Standard.XML, jednak jego zamiana na wcześniejszy nie przywróciła mi poprzednich ustawień.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 18, 2008, 21:49:51 »
Niestety Kibicc, u mnie podmianka plików nie zadziałała.  :005: Być może dlatego, że przenosiłem je między XP a Vistą. Trudno trzeba będzie wstukać ręcznie.
Z tym GPS-em to mi się wydaje, że Ty chyba jedyny go używasz. Prawdopodobnie nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytania.

« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 07, 2008, 19:11:10 »
Cześć.
Czy w którejś z części FS można było latać aerostatami ?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 07, 2008, 19:29:24 »
Trochę oszukanymi tak - jak na przykład Graf Zeppelin Lyonsów dla FS9: http://acn.waw.pl/sturm/FS2004_Zeppelin.html

FSy niestety nie mają zaimplementowanego modelu lotu obiektów lżejszych od powietrza, trzeba oszukiwać.

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 04, 2008, 16:53:43 »
Mam kilka pytan odnosnie urzadzen ADF w samolotach starej generacji.
Na panelu kontrolnym mozemy wybierac miedzy trybami ADF, ANT i LOOP. Do tej pory zawsze uzywalem pierwszego trybu i wszystko bylo tiptop, czyli docieralem samolotem tam gdzie chcialem uzywajac tylko radiolatarni NDB. Tak wiec do czego sluza i jak sie wykorzystuje pozostalem 2 tryby?

Z tego co udalo mi sie wykopac z internetu to trybu ANT uzywa sie przy strojeniu odbiornika. Ale dlaczego nie mozna tego robic w trybie ADF to nikt nie wyjasnia.
Jesli chodzi o LOOP to nigdzie nie ma o tym wzmianki poza tym, ze to jedna z anten odbierajacyh sygnaly z NDB (druga to "SENSE antenna").
Na panelu kontrolnym znajduje sie rowniez pokretlo "ADF Loop Position". Mowie o B377, ale z tego co pamietam w B-17 tez cos takiego jest. W jakim celu ustawia sie jej pozycje? Caly czas wydawalo mi sie ze ona "widzi" w zakresie 360 stopni.

Zastanawiam sie czy FSX w ogole symuluje te wszystkie tryby ADF.

To by bylo na tyle. Podpialem sie pod ten topic bo nie chcialem zakladac nowego. Na stare lata czlowiek zaczyna przejmowac sie takimi drobiazgami jak zdrowe kolano ;)

PS. Przy okazji dowiedzialem sie jak obliczyc odleglosc miedzy samolotem a latarnia NDB. http://www.navfltsm.addr.com/ndb-nav-adf-1.htm
W domu sprawdze na ile to skuteczne.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 04, 2008, 17:09:03 »

Nie. I to byłoby na tyle ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 13, 2008, 20:54:13 »
Cześć Shaitan,

Tak wiec do czego sluza i jak sie wykorzystuje pozostalem 2 tryby?

Radiokompas działa na podobnej zasadzie jak zwykły kompas, z tą różnicą, że zamiast namagnesowanej igiełki wykorzystuje antenę kierunkową (tzw. antenę ramową).

W trybie normalnej pracy (czyli w położeniu ADF) antena jest automatycznie obracana tak, by sygnał radiolatarni był najsłabszy. "Zadnia" strona anteny wskazuje wtedy na stację NDB.

Pozostałe dwa tryby służą do kalibracji i testowania aparatury. W trybie ANT antena ramowa jest blokowana w pewnym położeniu. Natomiast tryb LOOP umożliwia ręczne sterowanie anteną ramową za pomocą pokrętła, które wspomniałeś.

Tu masz fajowy artykuł na ten temat:
http://www.heading.pansa.pl/ndb.htm

« Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 13, 2008, 23:22:13 »
Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
Niestety jeśli chodzi o link to "Address Not Found"

« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 24, 2008, 21:41:27 »

FSX w standardzie nie symuluje ale też i nie zabrania "dorobienia" nowych funkcji. W rzeczonym B377 możesz sobie LOOP'em poobracać i złapać mocniejszy sygnał (przynajmniej na mierniku).

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 29, 2008, 18:26:25 »
"Wstawiłem" w wyszukiwarkę ciąg "aktywacja scenerii" i nic nie znalazłem :005:
Jak aktywować Jastarnię i Puck w FSX ?
Maszyny RWD-8 i Czapla już mi "działają".
Leszek

« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 29, 2008, 18:30:20 »
Wejdź w scenery library FSXa, wybierz opcję "add area", znajdź folder z wybraną scenerią i zaakceptuj wybór.

« Odpowiedź #132 dnia: Września 03, 2008, 11:15:00 »
Dzięki.
poszukuję, a nie mogę wygooglać:
- programu (lub linku) DTXBmp.
- programu do "odzyskiwania i konserwacji" wpisów rejestrowych "poczynionych" przez FS/FSX.
   lub edytor rejestrów z funkcją Znajdź i Zamień.
Zmieniłem oznaczenia dysków i nie pomyślałem o tych kilkunastu wpisach ze ścieżkami do FSX'a w rejestrach.
Niektóre programiki firm trzecich korzystają z tych wpisów i "odmawiają współpracy".
Leszek

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #133 dnia: Września 03, 2008, 11:21:32 »
1. prościej będzie jak zaczniesz szukać DXTBmp
2. http://www.flight1.com/view.asp?page=library
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #134 dnia: Września 03, 2008, 12:46:07 »
1. prościej będzie jak zaczniesz szukać DXTBmp...

Jasne, że prościej :001:, Dzięki.
Czy F1ViewUtility można "stosować" w FSX ?
FSX/FS9 Registry Repair Tool poprawia tylko jeden wpis, reszta (cała struktura katalogów gry) zostaje bez zmian :015: .
Leszek