Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #240 dnia: Lutego 05, 2009, 18:28:58 »
Mam dwa zestawy gry czyli zarówno FSX + Acc w wersji angielskiej, jak i FSX + Acc PL (żona nie zna kompletnie angielskiego) i nie zauważyłem problemów z instalacją i działaniem dodatków zarówno płatnych jak i darmowych.

W zasadzie dodatki poprawiające landclass, mesh, tekstury oraz dodatki dotyczące scenerii czy dodatkowe samoloty/śmigłowce w żaden sposób nie są związane z kwestiami języka gry (szczególnie, że to PL to w zasadzie napisy).

Co do takich dodatków jak "Cargo Pilot" i podobnych tyczących w zasadzie samolotów komunikacyjnych nie wypowiadam się, bo nie używam takowych (po prostu nie "latam" tego typu samolotami - ale nie sadzę, aby powodowały problem w FSX PL) i nie znam ich konstrukcji, ale ze wspomnianym "FS Global 2008" nie będzie problemu.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #241 dnia: Lutego 06, 2009, 10:00:42 »
Ja (i pewnie sporo innych Kolegów) mam wersję "mieszaną" - polski FSX Deluxe i angielski Acceleration. Zmianom językowym uległo trochę opisów z "biblioteki" FSX, podobnie jak klawisze menu. Natomiast prawie cały User Interface jest jeszcze z wersji polskiej. Nie mam żadnych problemów z dodatkami.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
Zakup MSFSX Deluxe
« Odpowiedź #242 dnia: Lutego 14, 2009, 23:15:35 »
Witam

W związku z niską ceną FSXa mam zamiar skusić się na jego zakup. I tu miałbym do Was 3 pytania:

1: W sklepie Wirtus.pl pisze że premiera będzie 16.II, jak myślicie, cena nie skoczy do góry po premierze?

2: Czy jest możliwość zainstalowania gry na wybranej partycji/dysku? Ściągnąłem demo, i samo zainstalowało się na C, a tu mi się cały FSX nie zmieści.

3: Jak bardzo Service Packi wpływają na wydajność? Demo chodzi mi jako-tako, czy z SP będzie poprawa?

Pozdrawiam i liczę na pomoc lub linki, jeśli takie pytania już padły (a pewnie padły...)

Odp: Zakup MSFSX Deluxe
« Odpowiedź #243 dnia: Lutego 14, 2009, 23:31:03 »
2: Czy jest możliwość zainstalowania gry na wybranej partycji/dysku? Ściągnąłem demo, i samo zainstalowało się na C, a tu mi się cały FSX nie zmieści.

Jest taka możliwość na pewno. Mam na D i wszystko działa bez problemów. WYDAJE MI SIĘ, że w demku też była taka możliwość, tylko łatwo było ją przegapić podczas instalacji.

Edit: Przy okazji, jeśli masz cienko z miejscem, nie wiem czy wiesz, ale pełna wersja zajmuje ponad 15GB!

3: Jak bardzo Service Packi wpływają na wydajność? Demo chodzi mi jako-tako, czy z SP będzie poprawa?

SP1 znacznie poprawił wydajność u mnie.

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: Lutego 14, 2009, 23:40:12 »
Dzięki, musiałem przeoczyć. I tak, wiem, dużo zajmuje, ale na D (i E) mam jeszcze po około 50 i 40 GB, więc się zmieści.

A SP2 dalej poprawia wydajność, czy już raczej dodaje obsługę DX10 i kompatybilność z Acc?

Z góry dzięki.

« Odpowiedź #245 dnia: Lutego 14, 2009, 23:42:23 »
Przyznam, że ja nie zauważyłem poprawy, na pewno nie była taka duża jak po SP1 (jeśli była w ogóle).

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: Lutego 15, 2009, 10:31:08 »
No to niedługo zamówię   :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #247 dnia: Lutego 15, 2009, 19:06:19 »
SP-2 też trzeba mieć, bo wprowadza obsługę większych tekstur oraz poprawia nieznacznie płynność. Poza tym, wszystkie natywne addony, które teraz powstają są robione narzędziami SP-2, lub Acceleration.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: Lutego 15, 2009, 19:19:40 »
Jeszcze spytam, czy są jakieś darmowe dodatki, które dodawały by Wisłę i sprawiały że miasta nie będą "piaskowe"?

PS. Z tego co rozumiem, to mesh to model, siatka 3d terenu, a landclass to informacje o tym gdzie jaki typ terenu itp?

« Odpowiedź #249 dnia: Lutego 15, 2009, 19:35:16 »
Wisłę dodaje update do FSX-a ze stronki Microsoftu : Service Pack 1 (SP1) ,hmm lub SP2  :003:

« Odpowiedź #250 dnia: Lutego 15, 2009, 19:37:13 »
Oczywiscie ze sa.Trzeba poszukac na avsim albo gdzie indziej.Tekstury Adama Millsa  :banan
http://flyawaysimulation.com/downloads-file-2304-details.html
http://flyawaysimulation.com/downloads-cat-91.html
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #251 dnia: Lutego 15, 2009, 20:00:31 »
Wisłę dodaje update do FSX-a ze stronki Microsoftu : Service Pack 1 (SP1) ,hmm lub SP2  :003:

Tak po zainstalowaniu gry wgraj:

- Service Pack 1 i 2
- Koniecznie zainstaluj tekstury Adama Millsa - przykłady co dają te tekstury tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10548.0
- Pokombinuj sobie z darmowymi meshami np. stąd: http://www.simviation.com/fsx_terrainmesh.htm
- na kilku serwisach możesz znaleźć wiele darmowych scenerii, różnych rejonów świata, niektóre bardzo ciekawe, np poszukaj tutaj: http://www.simviation.com/menu.html lub http://library.avsim.net

Ponadto zerknij na ta stronkę: http://www.fscloud9.com/php/products.php?lang=EN

Jeżeli masz ograniczony budżet to za niewielkie pieniądze możesz doprowadzić wygląd landclassu do bardzo przyzwoitego poziomu. Jeden kontynent to 10USD, a komplet całego świata to 31USD. Oczywiście lepsze sa dodatki z serii UTX, ale sporo droższe.

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: Lutego 15, 2009, 20:14:32 »
Dzięki za odpowiedzi :001:

Myślę, że najpierw ściągnę SP i te tekstury, i zależnie od wydajności zdecyduję, czy na obecnej konfiguracji komputera jest sens coś kupować.

Wam też w tej chwili nie wczytuje się biblioteka avsimu?

« Odpowiedź #253 dnia: Lutego 15, 2009, 20:47:11 »
Wam też w tej chwili nie wczytuje się biblioteka avsimu?

Tak - pewnie jakiś chwilowy problem albo jakaś konserwacja czy coś w tym stylu.

« Odpowiedź #254 dnia: Lutego 15, 2009, 21:11:21 »
Witam
mam pytanie może trochę śmieszne dla specjalisty więc proszę o wyrozumiałość - bawiłem się  "Airport Design Editor" tzn przerobiłem trochę Muchowiec  :004: dodałem drogi kołowania, kilka miejsc parkingowych, hangary (te z bazy FSX) no i pojawił się problem jak to odpalić w grze ????
w gdy chcę "skompilować" lotnisko wyskakuje błąd:

ScruffyDuck Scenery Design Engine Compiling
Using FSX BglComp....

Parsing document: D:\FSX\Addon Scenery\EPKM\EPKM_ADE_MIKE.xml

INTERNAL COMPILER ERROR:  #C2594:
    ****  DUPLICATE NDB  ****
INTERNAL COMPILER ERROR:  #C2032: XML Parse Error!  Element tree follows:

ERROR: <FSData
ERROR:    version = 9.0
ERROR: >
ERROR:    <Ndb
ERROR:       lat = 50.4741891101003
ERROR:       lon = 19.1075527667999
ERROR:       alt = 305.104M
ERROR:       type = MH
ERROR:       frequency = 0588.00
ERROR:       range = 37.51N
ERROR:       magvar = -3
ERROR:       region = EP
ERROR:       ident = P
ERROR:       name = KATOWICE
ERROR:    >
ERROR:
INTERNAL COMPILER ERROR:  #C2024: Failed to process closing element tag <Ndb> near line 687!
INTERNAL COMPILER ERROR:  #C2607: Compilation errors detected, compilation failed!

co robić ??? czy program umożliwia "szybki"/jakiś podgląd pracy bo za bardzo nie wiem czy hangary są ustawione w odpowiednią stronę ??? jak "ożywić" lotnisko tzn by coś z niego startowało itp

pozdrawiam
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz