Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #255 dnia: Lutego 15, 2009, 22:42:27 »
jak "ożywić" lotnisko tzn by coś z niego startowało itp
Musisz stworzyć ruch AI, którego loty będą się zaczynały lub kończyły na Twoim lotnisku - szukaj pod hasłem "AI traffic" lub TTools.

« Odpowiedź #256 dnia: Lutego 15, 2009, 23:04:14 »
mike100,
Mam dwa pomysły.
- Sprawdź, czy po tagu <Ndb ... > znajduje się tag zamykający </Ndb>.
- Nie wiem, czy Bgl Compiler na to zwraca uwagę, ale zgodnie ze specyfikacją, w plikach xml wartości atrybutów powinny być w cudzysłowach (tzn. nie alt = 305.104M, tylko alt = "305.104M"). Tak jest u mnie i działa.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: Lutego 16, 2009, 19:23:14 »
Jeszcze mi się przypomniało takie pytanie: jak wygląda sprawa, jeśli latam online z kimś, kto ma samolot którego ja nie mam? Widać sam opis czy jak

« Odpowiedź #258 dnia: Lutego 16, 2009, 23:26:22 »
Jeszcze mi się przypomniało takie pytanie: jak wygląda sprawa, jeśli latam online z kimś, kto ma samolot którego ja nie mam? Widać sam opis czy jak

Pojawia się informacja na pasku, że samolot xxxx (którego nie masz) został zastąpiony przez samolot yyyy (jeden z posiadanych przez Ciebie). Widzisz wtedy że dana osoba lata innym samolotem niż ma to miejsce w rzeczywistości.
Nie wiem na jakiej zasadzie owe "zamienniki" są wybierane, być może odbywa się to drogą losową. Jako przykład mogę podać jeden z lotów z chłopakami z forum, kiedy wszyscy poza Damianem lecieliśmy Hawkami a on widział nas jako F16 ponieważ nie posiadał Hawka, a miał F16.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: Lutego 16, 2009, 23:28:44 »
To nie do końca jest losowe, zamienniki z tego co wiem dobierane są po rodzaju i ilości silników.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: Lutego 16, 2009, 23:34:06 »
Czyli tak to wygląda. Dzięki  :001:

« Odpowiedź #261 dnia: Lutego 17, 2009, 01:05:07 »
Zapewne empeck jest w tym jakaś reguła, ale głowę dam sobie uciąć, że kiedyś widziałem jak ktoś kręcił akrobacje 747  :002:

« Odpowiedź #262 dnia: Lutego 17, 2009, 05:23:25 »
Zapewne empeck jest w tym jakaś reguła, ale głowę dam sobie uciąć, że kiedyś widziałem jak ktoś kręcił akrobacje 747  :002:

No w tym względzie można kombinować bo o ile się nie mylę to gra czyta samolot biorąc nazwę z pierwszej linijki każdego wariantu samolotu w pliku aircraft.cfg. czyli

[fltsim.0]
title=XXX

Tym sposobem można sobie uczynić grę kompatybilna ze "współlataczami", którzy mają płatny dodatek, którego my nie mamy. Ściągamy sobie jakiś darmowy dodatek (pal sześć wygląd VC i FM - i tak nie widzimy go od środka) dotyczący tej samej maszyny i wpisujemy jako nazwę to samo co piszę u kolegów w dodatku płatnym. Wtedy nam się pojawi np. nasz darmowy F16 gdy ktoś będzie latał płatnym F16 itp.

Konradj232

• Gość
(:
« Odpowiedź #263 dnia: Lutego 19, 2009, 16:10:22 »
Czy istnieje możliwość żeby ''wstawione samoloty do fsx-a'' podczas gry były widoczne znaczy się żeby również latały a nie tylko ja tym danym modelem ??

« Odpowiedź #264 dnia: Lutego 19, 2009, 17:15:08 »
Jest, ale większego sensu to nie ma. Możesz je wstawić jako ruch AI, jednak duża liczba szczegółowych modeli (normalnie modele dla AI są uproszczone) spowoduje wyraźny spadek FPS. Zamiast takiego komplikowania, lepiej po prostu znajdź ruch AI z interesującymi Cię maszynami.

« Odpowiedź #265 dnia: Lutego 19, 2009, 17:43:17 »
Mam dwa pytania:
1. fsx zapisuje zrzuty obrazu w formacie bmp co zrobić by zapisywał w jpeg ??
2. da się jakoś zmienić defaultowe lotnisko na np Balice ??? 
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #266 dnia: Lutego 19, 2009, 18:14:03 »
Co do pierwszego pytania, nie znam odpowiedzi. Ratunkiem może być jakiś zewnętrzny program.

Co do drugiego, to na głównym ekranie ustaw Sobie lot z Balic w konkretnym samolocie. Gdy to zrobisz, na ekranie głównego menu FSX kliknij na klawisz "zapisz.." a w otwartym okienku zaznacz, że ma to być lot domyślny.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Konradj232

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Lutego 19, 2009, 18:17:15 »
Jest, ale większego sensu to nie ma. Możesz je wstawić jako ruch AI, jednak duża liczba szczegółowych modeli (normalnie modele dla AI są uproszczone) spowoduje wyraźny spadek FPS. Zamiast takiego komplikowania, lepiej po prostu znajdź ruch AI z interesującymi Cię maszynami.
ok ale jak to robić? (:
Czy sens jest to zobacze sam najwyżej powróce do starego schematu(:                                                                                   

« Odpowiedź #268 dnia: Lutego 19, 2009, 18:26:49 »
Tworzysz specjalne pliki tekstowe, zawierające dane o samolotach, lotniskach oraz planach lotu, a następnie kompilujesz TTolsem do formatu .bgl:
http://www.simviation.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1193363776/4
http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=244136
http://www.flightsimworld.com/forums/index.php?showtopic=136083

Konradj232

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Lutego 19, 2009, 18:36:18 »
Tworzysz specjalne pliki tekstowe, zawierające dane o samolotach, lotniskach oraz planach lotu, a następnie kompilujesz TTolsem do formatu .bgl:
http://www.simviation.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1193363776/4
http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=244136
http://www.flightsimworld.com/forums/index.php?showtopic=136083

troche z tym roboty

ale dam rade (:

Proszę w swoich postach stosować poprawną pisownię. Przypomnę, że zdania rozpoczynamy wielką literą a kończymy kropką. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 19:10:03 wysłana przez Kos »