Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 311054 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #435 dnia: Września 25, 2009, 17:09:12 »
Wyłącz wszystko, zapisz lot, zaznacz by był lotem defaultowym.

« Odpowiedź #436 dnia: Września 25, 2009, 17:19:10 »
zapisać lot zaznaczyć lot deflaut ok tylko nie bardzo wiem co znaczy wyłączyć wszystko gdzie i co mam wyłączyć.
W jakich opcjach to znajdę?

« Odpowiedź #437 dnia: Września 25, 2009, 17:54:48 »
Powyłączaj wszystko kiedy siedzisz już w samolocie. Wyłącz światła, silniki, zasilanie i co tam jeszcze chcesz. Wtedy zapisz lot z zaznaczeniem opcji "DEFAULT".

« Odpowiedź #438 dnia: Października 26, 2009, 19:11:25 »
Czy ktoś wie za co odpowiadają poniższe linie w FSX.cfg?
[USERINTERFACE]
SelectAircraftManufacturer=
SelectAircraftPublisher=
SelectAircraftType=
(...)
Map_Orientation=

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #439 dnia: Października 26, 2009, 22:38:58 »
To są bodajże domyślne wartości dla filtrów w oknie wyboru samolotu (wytwórca, wydawca, typ).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #440 dnia: Października 27, 2009, 17:22:43 »
Miałem nadzieję właśnie na to (wczytywanie wszystkich statków powietrznych trwa dłuższą chwilę, sądziłem, że odfiltrowanie trochę przyspieszy ten proces), ale niestety - mimo zmiany na Cessna/Microsoft Corporation wybór z menu głównego zawsze pokazuje all/all/all. Wygląda na to, że tam zapisywana jest informacja o samolocie już wybranym, aby go wyświetlić po wybraniu alt>aircraft>select aircraft.
Przy okazji, czy użytkownik może mieć jakikolwiek wpływ na cienie (jakość, rozdzielczość, zasięg rysowania) prócz możliwości ich wyłączania?

« Odpowiedź #441 dnia: Października 30, 2009, 11:00:17 »
Cześć jestem kompletnie nowy jeśli chodzi o FSX i FSa w ogóle, mam kilka pytań odnośnie tego symulatora. Pierwsze i chyba najważniejsze czy w Hornecie z Acceleration da się jakoś podmienić HUD na dobrze działający (znaczy taki jak np. w F-16 z Aerosoftu), samolot jest świetny kabina jest super taka "przytulna" dająca poczucie bezpieczeństwa że tak powiem tylko ten HUD :121:. Drugie pytanie mam Ultimate Terrain X Europe plus Cloud 9 EU i VFR 3d Landmarks, Warszawa wygląda dobrze jest nawet elektrociepłownia Żerań i Park Bródnowski (znaczy miejsce obok którego się wychowałem :001:) niestety jest jedno ale centrum wawy jest kompletnie puste nie ma nawet Pałacu Kultury i Nauki czy  hotelu Mariot. Czy jest jakiś dodatek najlepiej bezpłatny (już i tak przekroczyłem zaplanowany budżet na FSX) dodający wieżowce w centrum? Wybaczcie jeśli moje pytania wydadzą się Wam śmieszne ale mam tą "grę" tydzień i jestem na etapie rozgryzania pojęć typu autogen czy mesh terrain :003:

Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #442 dnia: Października 30, 2009, 16:33:16 »
HUD - nie. Grafikę zmienić się da i chyba gdzieś widziałem alternatywny hud, ale kolimacja czy raczej jej brak jest kwestią modelu, a tego nie podmienisz.

Centrum warszawy - jest płatny dodatek Warsaw Photo Scenery do FS2004 który zawiera także kilkadziesiąt najbardziej charakterystycznych budynków typu Marriot, PKIN, Novotel. Działa również w FSX, chociaż budynki "kradną" kilka FPS'ów.

« Odpowiedź #443 dnia: Października 31, 2009, 02:26:57 »
Tego się bałem, próbowałem to http://www.simviation.com/fs2004military19.htm ale to pod FS 2004 :121:, Warsaw Photo Scenery sobie sciągne. Dzięki  :001:

« Odpowiedź #444 dnia: Października 31, 2009, 08:54:25 »
Warsaw Photo Scenery sobie sciągne. Dzięki  :001:

Jakbyś szukał linka... http://secure.simmarket.com/simdesign-warsaw-photo-scenery.phtml

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #445 dnia: Października 31, 2009, 10:04:16 »
Z tą scenerią Warszawy jest tak, że powstała ona do FS2004 i o ile działa ona bez problemów w FSX, to efekt wizualny jest "średni". Tekstury są w niskiej jak na FSX rozdzielczości a poza drzewkami i tymi charakterystycznymi budynkami nie ma żadnej zabudowy.

Skoro masz UTX to ta fotosceneria jest raczej zbędna. Ja jej nie używam (z wyjątkiem właśnie budynków 3D), ale dla samych budynków bym raczej nie kupił, nie ma ich znowu tak wiele.

« Odpowiedź #446 dnia: Października 31, 2009, 15:05:02 »
Czy można jakoś wpłynąć na zasięg rysowania autogenu? SmallPartRejectRadius podobno jest ignorowany po SP2, a LOD_RADIUS dotyczy także tekstur ziemi.

DAMIAN1122334

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Listopada 02, 2009, 09:18:39 »
Mam duży problem z FSX, ostatnio robiłem formata i od razu też zrobiłem reinstal FSX, zainstalowałem FSX, potem SP1, SP2 i na końcu UTX Europe. I teraz mam następujące problemy:
1. Otoczenie, góry , np. Lotnisko LFKJ przed pasem startowym powino być morze, a ja mam ciągle ziemie i ziemie a GPS wskazuje że tutaj powina być woda ( wysechł ocean? :D ) tak to jest w rzeczywistości: http://www.airport-desk.com/images/airports/AJA.jpg
2. Samochody jeżdżą, ale nie po drogach tylko po jakiś górach, przejeżdżają przez drzewa, wogóle nie ma drogi ani nic.

Bardzo liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #448 dnia: Listopada 02, 2009, 10:54:06 »
A czytałeś to http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10199.0 Spróbuj pobawić się konfiguracją UTX Europa, bo pewnie tu jest problem  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #449 dnia: Listopada 02, 2009, 12:39:14 »
Odpaliłeś chociaż raz FSXa przed zainstalowaniem UTXa? FSX przy pierwszym uruchomieniu "buduje" sobie bibliotekę scenerii. Możliwe że dlatego coś się popieprzyło przy instalacji UTXa. Tak sobie teoretyzuje, nigdy nie spotkałem się z podobnym problem.