Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #450 dnia: Listopada 03, 2009, 15:48:58 »
A ja panowie mam takie pytanie.Po zainstalowaniu dodatku do FSX (scenerii Francji) czesc mniejszych lotnisk jest albo przesunieta albo skorygowana wzgledem defaulta.Jesli zaczynamy lot na takim lotnisku to samolot jest postawiony okolo 50-100m od pasa startowego.Czy jest mozliwosc skorygowania tego bledu?
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #451 dnia: Listopada 04, 2009, 19:33:37 »
Nie trzeba, możesz wykorzystać HUD i MFD z innych dodatków. Wystarczy, że zmienisz wpisy w "panel.cfg".
http://www.forum.aerosoft.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=5525

No właśnie oszczędziło by mi to trochę grosza który bym wydać mógł na inne cuda*. Otóż jak powiązać HUD z innego  dodatku( choćby i darmowego) z F-14 i T-45 od Dino Cattaneo.
Podsunęli mi pomysł tylko co dalej?

*Bo ACC to niekoniecznie mój szczyt marzeń.
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2009, 08:25:44 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #452 dnia: Listopada 04, 2009, 21:33:15 »
http://simviation.com/fsxpanels2.htm - tutaj znajdziesz alternatywny HUD do Horneta, nazwę nowego gaugesa wpisz w panel.cfg zamiast tego odwołującego się do HUDa F/A-18 z Acceleration. Możesz także dodać panel 2d umożliwiający sterowanie opcjami niniejszego wyświetlacza przeziernego.

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #453 dnia: Listopada 07, 2009, 10:53:56 »
Witam. Mam następujące pytanie. Czy da się w cessnie włączyć podświetlenie samych zegarów a nie całego kokpitu 3D? W lotach nocnych strasznie to ustrojstwo świeci. Na kokpicie 2D wygląda to lepiej ale jednak przyjemność latania nie ta sama co na 3D.
FC 2, RoF

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: Listopada 07, 2009, 22:00:09 »
Otóż mam problem od w sumie samego początku podczas próby zalogowania** do multi w FSX pojawia mi sie ten komunikat Nie zdziwiłbym się  gdy by to dotyczyło też i innych produktów które z usługi GS-a korzystają. Problem w tym że GRID, GTR/GTR2 normalnie wbijają i da sie  prowadzić rozgrywkę. Ale tu można szału dostać tysiac razy wpisywac można login i hasło i niema gwarancji że się podłączy myślałem że to wina NEO* ale gdzie tam pozostałe tytuły normalnie wchodzą.
a FSX stawia focha i za diabła nie da rady wbić.Myślałem że to wina zapory ale gdzie z nią czy bez niej jest wiecznie to samo. Wiecie może jak to rozwiązać?

*NEOSTRADA bo nic innego nie mam w dostępie w mojej okolicy zaś jedyna osiedlówka to śmiech na sali za 40PLN oferują zaledwie 1MB gdzie ja w NEO mam za trochę ponad 100pln 6MB
Ponadto sprawdzałem to  na  komputerach  zewnętrznych i pojawia się ten sam kłopot.
Nie wiem co z tym zrobić.

**Za setnym razem z reguły wbija stabilnie...

« Odpowiedź #455 dnia: Listopada 07, 2009, 22:24:01 »
Maciuś, to chyba już niestety taki urok FSX.
Chyba sporo osób miewa takie problemy. Sam tak samo miałem, ale sprawa w zasadzie rozwiązała się sama.
Teraz udaje mi się logować bez problemów.

P.S. Taka mała prośba - przed zamieszczeniem swojego posta przeczytaj go chociaż raz i używaj znaków przestankowych, bo czasem ciężko to przeczytać...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #456 dnia: Listopada 07, 2009, 23:27:47 »
Zmień domyślny pokój z freefly na jakiś inny.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: Listopada 08, 2009, 01:22:05 »
Zmień domyślny pokój z freefly na jakiś inny.

Masz u mnie piwo ... takie wielkie :)

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #458 dnia: Listopada 08, 2009, 23:40:17 »
Chciałbym zapytać czy ktoś z was ma problem w multiplayerze polegający na nie działającym antyaliasingu ? Używam nchancera 2.5.7. Macie jakieś sugestie odnośnie rozwiązania tego problemu ?
11:05 PM

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #459 dnia: Listopada 14, 2009, 20:10:48 »
Chciałbym zapytać czy ktoś z was ma problem w multiplayerze polegający na nie działającym antyaliasingu ? Używam nchancera 2.5.7. Macie jakieś sugestie odnośnie rozwiązania tego problemu ?
nVidia zrobiła se kpinę i od trzech oficjalnie wypuszczonych wersji sterowników nie działa wymuszanie AA i AF. Na forum nHancera już co najmniej raz widziałem, że po męczarniach różni guru po prostu radzili powrót do 186.18. Mówię o tym, że nawet nHancer sobie z tym nie radzi. Działa to w 186.18, a i tak pewnie najlepiej używać opcji "enhance application...".

A teraz moje pytanie - kamery / widoki.
Da się jakoś uzyskać normalny widok z zewnątrz? Normalny to znaczy taki, gdzie kamera nie lata jak szalona przy manewrach samolotem. Do tego przydałby się normalny fly-by view.  Obecnie kamera jest pewnie naście kilometrów od samolotu, do tego z boku gdzieś, z jakąś chorą wartością FOV. Czyli jak w LO F2 i F3. O F11 z LO nie śmiem pytać... Ogólnie domyślne widoki w FSX są takie sprytne, że nawet model lotu sprzed 10-ciu lat dałoby się nimi zakamuflować.

« Odpowiedź #460 dnia: Listopada 14, 2009, 20:16:09 »
Wciśnij zdaje się F11, locked spot. Parametry kamery fly-by można zmieniać w cameras.cfg, plik znajduje się w tym samym folderze co fsx.cfg. O wpływie poszczególnych opcji możesz poczytać tu: http://forums.flightsim.com/fswiki/index.php/FSX_Camera_Introduction

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #461 dnia: Listopada 14, 2009, 20:26:38 »
Dzięki, ale tego już próbowałem i kamera też "lata dookoła". Ja już sprawdziłem, że domyślnie takich widoków w FSX nie ma. Chodzi mi o to, czy ktoś ma na to szybki sposób albo gotowe cfg.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #462 dnia: Listopada 14, 2009, 21:10:57 »
Mógłbym nad tym poprawcować i pewnie w 10 minut coś by było widać. Szczególnie fly-by jest łatwy do zmiany. Ale jak zmieniam parametry, to nic sie nie dzieje. Zmieniam initial zoom widoku na 2 np., a w grze jak byk widać "zoom 10.0". Próbowałem z oboma plikami - i z FSX\cameras.cfg i z \AppData\Roaming\Microsoft\FSX\Cameras.CFG.

Edit:
No, chyba niczego lepszego niż to nie ma jako dokumentacja...
http://www.fs-seine-75.com/SDK/Core%20Utilities%20Kit/Camera%20Configuration/Camera%20Configuration.htm

« Odpowiedź #463 dnia: Listopada 14, 2009, 21:16:43 »
Chodzi o ten drugi plik, tam gdzie jest fsx.cfg. Lata pewnie bo się "klei" do kursu samolotu, przeczytaj to: http://forums.flightsim.com/fswiki/index.php/FSX_FIXED_VIEW_CAMERA

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #464 dnia: Listopada 14, 2009, 21:33:48 »
Dzięki! To załatwiło sprawę. Dzięki temu wiem też, że edytuję właściwy plik cameras.cfg. Ale nadal mam problem z tym, że ignoruje moje wartości dla initialzoom. Jak miał 10.0 przy fly-by, tak sobie ma. To samo zwidokiem zewnętrznym "locked". Też nie zmieniają się domyślne wartości powiększenia.