Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 309846 razy)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #480 dnia: Listopada 16, 2009, 19:50:54 »
Dzięki. Narazie to zostawiam, robota czeka. Samo startowanie dosyć szybko mi się znudziło. Nawet z takim super dodatkiem jak P-47.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: Listopada 17, 2009, 15:49:38 »
FSX przestał mi się uruchamiać. Wykrzaczył się (wyślij raport itp.) i teraz nie chce się uruchomić, pojawia się tylko ekran startowy. Restart kompa nic nie daje. Może to jakieś pliki tymczasowe? Reinstalacji wolałbym uniknąć.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #482 dnia: Listopada 17, 2009, 15:52:53 »
FSX przestał mi się uruchamiać. Wykrzaczył się (wyślij raport itp.) i teraz nie chce się uruchomić, pojawia się tylko ekran startowy. Restart kompa nic nie daje. Może to jakieś pliki tymczasowe? Reinstalacji wolałbym uniknąć.

Zamiast unikać radzę nauczyć się je szybko i czysto robić  :021:

Jak chcesz to mogę Ci wysłać ustawienia czyste (niemodyfikowane po inst.) i moje obecne plus jakieś notatki itp. Jak coś to daj adres poczty prywatną wiad.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2009, 15:59:57 wysłana przez Bucic »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #483 dnia: Listopada 17, 2009, 16:04:36 »
Nie instalowałeś nic dziwnego ostatnio? Spróbuj skasować plik fsx.cfg, program go odbuduje z wartościami domyślnymi przy następnym uruchomieniu.

Ja reinstala FSX nie robiłem od prawie 2 lat (a wtedy też raczej przez kaprys a nie konieczność). Więc bez przesady.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #484 dnia: Listopada 17, 2009, 16:08:39 »
No fakt, zapomniałem, że sam ostatnio tak robiłem. Usuwałem wszystko z Documensts and settings i uruchamiałem FSX'a. Odtwarza wszystko świeże. Ale zapas trzeba robić od czasu do czasu. Właśnie tych folderów z Documensts and settings.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #485 dnia: Listopada 17, 2009, 16:11:33 »
Mam właśnie kopię całego katalogu FSX z Documents and settings, nic się nie zmieniło. Usunięcie fsx.cfg też nic nie dało. Chyba czeka mnie reinstal, jak zrobię kopię folderu ze sceneriemi to powinno pójść szybko.

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #486 dnia: Listopada 17, 2009, 17:02:26 »
Witam. Mam następujący problem. Po instalacji malowań do cessny 208 w fsx, szyby stały się zupełnie przezroczyste. Nie posiadają żadnych odbić, refleksów (mowa oczywiście o VC). Czy wie ktoś może jak powrócić do dobrych ustawień? Czyli takich przy których te odbicia, refleksy znowu się pojawią? Szukałem na różnych forach ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

(Właściwie to zmieniłem też textury w folderach texture, texture1, texture2, texture3. Zrobiłem ich backup i gdy zauważyłem, że szyby zniknęły przywróciłem domyślne foldery. Mimo to problem pozostał)
FC 2, RoF

Offline Nygas

• *
  • Powietrzny Semi-Pro :3
« Odpowiedź #487 dnia: Listopada 18, 2009, 14:27:23 »
Witam. Ja mam z kolei taki problem, że jak lecę ATR 72-500, to jest prawie nie do opanowania... Ciągle jak wyprostuję lot, to samolot znów mocno podnosi się do góry...
Taki sam problem mam A320, aczkolwiek A320 nie podryga się tak mocno jak ATR.
O co chodzi?
- Jeśli nie wiesz, co robić, nabieraj wysokości; nikt jeszcze nie zderzył się z niebem.
                                                  __!__
                                          .____o(''''')o____.
                                                   " " "

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #488 dnia: Listopada 18, 2009, 14:53:23 »
FSX już działa. Wygląda na to, że pomogło usunięcie pliku Logbook.BIN z Moich dokumentów. Pewnie przy crashu nie zapisał się do końca i FS nie mógł sobie z tym poradzić.

« Odpowiedź #489 dnia: Listopada 18, 2009, 15:08:00 »
Chciałem wczoraj właśnie napisać o tym pliku logbook ale coś tam mi wypadło i zapomniałem. Miałem kiedyś taki sam problem. Zamiast go usuwać można go naprawić. Jest gdzieś w sieci programik do tego. Z tego co pamiętam trzeba usunąć ostatni wpis i FSX wraca do życia.

« Odpowiedź #490 dnia: Listopada 22, 2009, 14:19:55 »
FSX nagle przestał lubić składanie na pasek - po kombinacji alt+tab albo wciśnięciu win nie daje się zmaksymalizować (pozornie nic się nie dzieje, jednak naciśnięcie esc wywołuje stosowne okienko, ale po wyborze continue flying reakcji nie ma), podobnie w trybie okienkowym - po kliknięciu poza obszarem FSa i próbie powrotu do niego FS się zamraża. Nie bardzo potrafię powiązać ten objaw z jakąś zmianą ustawień symulatora ani systemu dlatego chciałbym zapytać, co może wywoływać takie zachowanie i jak powrócić do stanu, gdy wszystko działało poprawnie? Dodam jeszcze, ze FS9 maksymalizuje się bez problemów.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #491 dnia: Listopada 22, 2009, 14:22:45 »
Nie znam tego drugiego problemu, ale pierwszy mam od zawsze i po prostu zamiast alt-tab albo win używam alt-enter do przełączania pomiędzy trybem okienkowym a fullscreen. Jeśli przez przypadek zminimalizuję program, pomaga kliknięcie na FSX na pasku a potem raz czy dwa alt-enter.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #492 dnia: Listopada 22, 2009, 14:33:53 »
Dzięki za odpowiedź, u mnie to tak naprawdę jeden problem ;) Po prostu jeśli FSX przestanie być oknem aktywnym (czy to przez złożenie na pasek, cz przez kliknięcie poza jego oknem gdy działam w trybie okienkowym), niemożliwe jest powrócenie do niego. Spróbowałem sposobu z alt-enter, jednak okno FSa wypełniło czarne pole - pojawiały się okienka (menu pod esc, pytanie o chęć zamknięcia FSa, nawet flight analisys), jednak nic trójwymiarowego nie było wyświetlane. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam zaznaczoną opcję pause on task switch.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #493 dnia: Listopada 22, 2009, 16:13:03 »
Mój FSX zachowuje się podobnie, po zminimalizowaniu na pasek w większości przypadków nie powracam do gry...
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #494 dnia: Listopada 22, 2009, 16:41:31 »
A czy Twój FS zachowywał się tak od instalacji, czy podobnie jak u mnie w pewnym momencie się zepsuło? Właśnie spróbowałem ze świeżym FSX.cfg, lecz sytuacja nie zmieniła się... strasznie to utrudnia choćby przeglądanie instrukcji obsługi w trakcie lotu. Ostatnio zmieniłem ilość pamięci wirtualnej na sztywne 4096 (pokazywane jako 4080, 32 bitowy XP SP3 z 6GB RAMu widzianymi oczywiście jako 2.99) ze względu na parę błędów OOM zaserwowanych przez symulator, czy to mogło mieć jakiś wpływ?