Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310226 razy)

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #495 dnia: Listopada 22, 2009, 18:01:23 »
Nastąpiło to od jakiegoś momentu, nie jestem jednak w stanie ustalić w jakim, dużo bawię się instalując i deinstalując dodatki. Jeśli chodzi o zmianę konfiguracji ustawień PC to w moim przypadku ta teza odpada. Sugerowałbym u siebie jako winowajcę jakiś dodatek (samolot, sceneria, a może nawet SP2).
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #496 dnia: Listopada 22, 2009, 20:25:13 »
Jaki kolwiek sprzet ale to bedzie zawsze.U mnie po zrzuceniu na pasek ekran byl czarny.Czasami dzialalo dac ESC i "view flight analys.." dac ok i bylo dobrze a czasami nic nie pozostawalo jak uruchomic gre od nowa.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #497 dnia: Listopada 22, 2009, 21:29:58 »
Jaki kolwiek sprzet ale to bedzie zawsze.U mnie po zrzuceniu na pasek ekran byl czarny.Czasami dzialalo dac ESC i "view flight analys.." dac ok i bylo dobrze a czasami nic nie pozostawalo jak uruchomic gre od nowa.

U mnie jest to samo od początku zainstalowania FSX (OS: Vista64) - po zrzuceniu na pasek gry będącej w trybie pełnoekranowym nie mogę czasem przywrócić gry ponownie do trybu pełnoekranowego (albo nie dzieje się nic, albo jest czarny ekran). Pomaga po prostu CTRL+ALT+DEL czyli uruchomienie Menedżera zadań, wskazanie FSX i danie komendy "Przełącz na". Problem nie występuje w przypadku gry w trybie okna, dlatego w tych rzadkich przypadkach gdy chcę zminimalizować FSX przechodzę najpierw do trybu okna (Alt-Enter).

Taki już chyba urok - ale konieczności powtórnego uruchomienia gry z tego powodu nigdy nie miałem.

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Listopada 22, 2009, 21:46:46 »
U mnie wystepuje ten sam problem pod Win 7 Ultimate 64.
 Ciekawi mnie, w jaki sposob Mirage9 uzyskal maksymalne dlugookresowe przetaktowanie CPU do 4.2 GHz?
Mam ten sam procesor, tower Thermaltake Kandalf LCF z przerobionym chlodzeniem ( za dodatkowe 200€), ale przy wytaktowaniu do tej czestotliwosci wszystkich czeterch rdzeni,  na chlodnicy musialem powiesic worek z  cieklym azotem. Pomimo wszystko temp. blyskawicznie rosla. Bezpieczna stabilnosc CPU (wytaktowane wsztytkie 4 rdzenie) przy temp 70°C, bez azotu, to max. 3,8 GHz. Pod Win_7 wszystkie programy do tworzenia scenerii odpalily bez wpisow w registry, ale za to zkupiony wczoraj REX.2 nie dziala. Nad EPNT i EPRU symulator pracuje wyjatkowo stabilnie, trzymajac ustawione 35 FPS. Bardziej wiarygodne beda screerny z CPUID CPU-Z.
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2009, 21:59:40 wysłana przez Incognito »

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #499 dnia: Listopada 22, 2009, 21:50:28 »
Win 7 64 bit - u mnie nie było żadnych problemów, ale długo się tym (FSX) nie bawiłem. Po wypróbowaniu modelu lotu z X-Plane ten FSX-owy wypada blado nawet z takim dodatkiem jak A2A P-47...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Listopada 22, 2009, 21:53:59 »
Po wypróbowaniu modelu lotu z X-Plane ten FSX-owy wypada blado nawet z takim dodatkiem jak A2A P-47...

Ty poważnie? Choć to temat na inny wątek podejrzewam...

« Odpowiedź #501 dnia: Listopada 22, 2009, 22:19:53 »
Dziękuje za odzew - aż szkoda, że wtedy nie doceniłem jak bezproblemowo FSX się "rozkładał" ;)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #502 dnia: Listopada 22, 2009, 23:20:57 »
Ty poważnie? Choć to temat na inny wątek podejrzewam...
Poważnie, poważnie. Tutaj napisałem trochę wiecej na ten temat. Ale i tak krótko. Nie jest to jakaś wyczerpująca recenzja. http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10159.msg174090#msg174090

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #503 dnia: Listopada 22, 2009, 23:36:42 »
P47 poza kilkoma efektami ma model lotu oparty w całości o to co dostarcza FSX, więc ma pewne braki, jak wszystkie inne samoloty. Pewne ograniczenia i babole FM'u w FSie można maskować, ale w końcu wychodzą kiedy samolot się odpowiednio przyciśnie.

Piper Cub od A2A jest pod tym względem bardziej zaawansowany, bo w nim sporo rzeczy zostało zrobione poza silnikiem FSX'a - coś jak u Dodosim, chociaż pewnie na mniejszą skalę ;). Szczegółów nie znam bo nie interesowałem się tym. W każdym razie real piloci Cubów są zadowoleni.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #504 dnia: Listopada 22, 2009, 23:46:47 »
A propos, ten AV8R z załogi SimHQ powinien wylecieć z roboty za recenzję X-Plane'a :) Koleś zarabia na życie latając i mógł odpowiedzieć jasno na temat tego, który model lotu jest lepszy i czy X-Plane'owemu w ogóle czegoś brakuje, a nie zrobił tego! Działają mi na nerwy goście, którzy nie potrafią zrobić użytku ze swojej wiedzy.

« Odpowiedź #505 dnia: Grudnia 01, 2009, 20:39:02 »
Czy jakiś posiadacz C-130X od CS mógłby sprawdzić jak wygląda w nim efekt JATO? U mnie dym silników rakietowych wyświetla się poprawnie, jednak zamiast ładnej strugi ognia mam serię białych kółek, co wygląda dosyć biednie. W folderze effects znalazłem cs130_ato.fx - podstawiony zamiast dymu jednego z silników wyświetla się poprawnie (czyli tak jak w wersji do FS9).

W aircraft.cfg nie znalazłem do niego żadnego odwołania - widać tkwi gdzieś w modelu. Podmieniłem nazwę efektu włączania silników na cs130_ato.fx, wyświetlił się poprawnie - czyli samolot faktycznie odwołuje się do pliku o takiej nazwie. Przywróciłem oryginalny cs130_ato.fx... po włączeniu JATO efekt wyświetla się jako oddalone kółka, po wciśnięciu I efekt pojawia się jako ładna błękitno-biało-czerwona struga... jestem nieco skonfundowany. Jakim cudem ten sam efekt wyświetlany jest w różny sposób w zależności od metody wywołania (pstryczek w kokpicie/naciśnięcie I)?

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #506 dnia: Grudnia 05, 2009, 14:45:50 »
Mam problem z dźwiękiem w FSXie. Miałem FSXa Delux wer.PL, po zakupie Gold Edition z Acc w wer. Eng zainstalowałem sima od podstaw, wyczyściłem(chyba) wszystkie "kąty" ze starymi plikami z poprzedniej wer. i "masz babo placek" dźwięki są ledwo słyszalne, łącznie z komunikacją multiplayer-ową. W simie i Viście dźwięki są ustawione na maksa, jednak w trakcie sesji jest taka mizerota, że odbiera przyjemność fruwania. Poza simem dźwięk jest jak najbardziej w porządku(filmy,youtube,mp3,itp.). Czy ktoś ma może jakąś koncepcję jak temu zaradzić? Starałem się grzebać w folderze FSXa, ale nie znalazłem(?) żadnego pliku, który dotyczyłby dźwięku i jego konfiguracji... :015:
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Odp: Samoloty dla FSX
« Odpowiedź #507 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:43:49 »
Ha znalazłem http://www.wayneswalkingsticks.com/wrecker/GRUMMAN%20OV%2010%20A%20FOR%20FSX.zip

Pobrałem ten plik, rozpakowałem:
-*.fx do "effects"
- kat. "OV-10A_FSX" do głównego katalogu FSX
i samolotu nie mam!!!
Proszę o pomoc!

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Odp: Samoloty dla FSX
« Odpowiedź #508 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:49:40 »

Odp: Odp: Samoloty dla FSX
« Odpowiedź #509 dnia: Grudnia 12, 2009, 13:02:58 »