Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294453 razy)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #720 dnia: Listopada 01, 2010, 20:58:39 »
Witam, mam na dziś 2 problemy:

1: Czasem podczas lotu nie mogę kliknąć niczego w kokpicie 3D, po najechaniu myszą na element i próbach kliknięcia, wskaźnik szybko miga - raz zwykła strzałka, raz ręka oznaczająca "ruchomy" element. W ten sposób nie da się kliknąć. Zdaje się, że pomaga Alt+Tabowanie.

2: Dla starych wyjadaczy problem wyda się banalny, ale ja się nie znam, mianowicie chodzi o kręgi nadlotniskowe. Powiedzmy że jest taka sytuacja - lecę kursem 270* w stronę lotniska które ma pasy, powiedzmy, 01 i 19. Mam lądować na pasie 01, jestem na wschód od niego, oś lotu jest dokładnie prostopadła do osi pasa. I teraz dostaję od ATC instrukcję żeby podchodzić z kręgu nadlotniskowego w prawo na pozycji z wiatrem (make right downwind). Tutaj pojawia się moje pytanie - jak będzie taki krąg wyglądał? Czy zrobię zakręt w lewo, równolegle do pasa, i potem dwa w prawo, czy powinienem przelecieć nad pasem i wykonywać tylko zakręty w prawo?

Z góry dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że nie ośmieszyłem się niewiedzą ;)

« Odpowiedź #721 dnia: Listopada 01, 2010, 23:43:02 »
Witajcie!
Po ponad roku (aktywnej) nieobecności wracam pod nowym nickiem- wcześniej byłem spit_pilot'em...
Pozdrawiam i witam Kosa, Mazaka, Razora, Someone'a, RedSpidera< Czarodziejkę i wszystkich pozostałych forumowiczów.
A teraz do rzeczy.
(\_/)
(o.0)
(>.<)
Pilot Officer Bunny. 843568347568 kills...

« Odpowiedź #722 dnia: Listopada 01, 2010, 23:49:51 »
...jakiś zły guzik. Do rzeczy.  Ściągnąłem sobie parę samolotów do FSX, w tym Sea Vixen de Havillanda. Po zainstalowaniu automatycznym, a później manualnym opisywanym przez Someone'a występuje problem braku tekstur zewnętrznych samolotu- wszystko inne działa, dźwięki, kokpit. Po przyjrzeniu się plikom tekstur zauważyłem, że te w katalogu Vixena to bitmapy, a w FSX'owych samolotach mają jakieś inne rozszerzenie. Jestem pewien, że ktoś wie, jak to rozwiązać.

Pozdrawiam wielkim S! i czekam na pomoc :).

P.s. Jak załadować sobie avatara do profilu?... ;/
(\_/)
(o.0)
(>.<)

« Odpowiedź #723 dnia: Listopada 02, 2010, 16:53:57 »
1: Czasem podczas lotu nie mogę kliknąć niczego w kokpicie 3D, po najechaniu myszą na element i próbach kliknięcia, wskaźnik szybko miga
W FS9, na panelu 2D pomagało Shift+9, spróbuj.
2: kręgi nadlotniskowe. Powiedzmy że jest taka sytuacja - lecę kursem 270* w stronę lotniska które ma pasy, powiedzmy, 01 i 19. Mam lądować na pasie 01, jestem na wschód od niego, oś lotu jest dokładnie prostopadła do osi pasa. I teraz dostaję od ATC instrukcję żeby podchodzić z kręgu nadlotniskowego w prawo na pozycji z wiatrem (make right downwind). Tutaj pojawia się moje pytanie - jak będzie taki krąg wyglądał? Czy zrobię zakręt w lewo, równolegle do pasa, i potem dwa w prawo, czy powinienem przelecieć nad pasem i wykonywać tylko zakręty w prawo?

http://www.aviation.home.pl/
http://www.aviation.home.pl/vfr/krag.html
Dostajesz polecenie wejścia w prawą pozycję z wiatrem (a więc obowiązuje prawy krąg do pasa 01), a nie w prawo na pozycję z wiatrem.
Rozrysuj sobie tą sytuację na kartce albo w paincie i pomyśl jak by to wykonać. Możesz pokazać screen, to Ci powiemy czy dobrze kombinujesz.

Ciężko coś podpowiedzieć nie zdradzając poprawnej odpowiedzi, więc trudno... lewo, prawo, prawo.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #724 dnia: Listopada 02, 2010, 17:26:45 »
Screen z tym o co mi chodzi:

http://img140.imageshack.us/img140/8966/krag.jpg wklejam sam link bo to obrazek w dużej rozdzielczości (przemilczę moje umiejętności graficzne...)

tak myślałem

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #725 dnia: Listopada 02, 2010, 17:45:12 »
Wchodzisz w "zielony" krąg i zgłaszasz(przy live ATC): RIGHT BASE RWY 34, czyli wchodzisz w III zakręt kręgu nadlotniskowego. Z tej pozycji na zdjęciu już "nie wyrobisz" do RIGHT DOWNWIND RWY 34  :001:
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #726 dnia: Listopada 02, 2010, 21:40:06 »
...no dobra, dobra, a co z moim pytaniem? :011:
Paręlinijek wyżej, jakby ktoś zapomniał....

S!

(\_/)
(o.0)
(>.<)

« Odpowiedź #727 dnia: Listopada 02, 2010, 22:15:28 »
Widać nikt nie potrafi czytać Ci w myślach na odległość i nie jest w stanie pobrać tego samolotu ani podglądnąć aircraft.cfg i struktury katalogów samolotu.
Na chwilę obecną odpowiedź brzmi: coś skopane w aircraft.cfg z przypisaniem tekstury.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #728 dnia: Listopada 02, 2010, 23:44:09 »
Spicior - tak jak napisał przedmówca, jak chcesz uzyskać pomoc w sprawdzeniu jakiś plików samolotu to proponuje zacząć od dokładnego podania o jaki chodzi czyli maszyna/autor/strona, a najlepiej po prostu link do tego. Trudno się przekopywać przez tony różnych darmowych dodatków do FSX. Wrzuć link to się ściągnie i sprawdzi.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #729 dnia: Listopada 18, 2010, 21:03:40 »
No nie do końca początkujący jestem ;), ale tego nie wiem:
Jest możliwość zmiany jakichś ustawień tak, aby Freetrack nie działał w widoku zewnętrznym?

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #730 dnia: Grudnia 12, 2010, 20:05:40 »
Witam.
Ja tu z takim trochę innym pytaniem.
Otóż w trakcie lotu online gdy dochodzi do kraksy normalnie powinno mnie zrestartować na początkowe  lotnisko. Natomiast od jakiegoś czasu po glebie owszem przerzuca mnie na lotnisko początkowe ale jestem jakby w trybie  pauzy nic nie reaguje a  jedyne co mogę zrobić to wyjść z sesji i wejść do niej na nowo. Nie było by w tym problemu gdyby nie to że czasem ja stawiam takową sesję i lipa jak ja wyjdę to pozostali uczestnicy sesji są wywalani (normalne gdy szlag trafia Hosta) poprzednio znaczy  około miesiąc w tył  nie było takiego problemu. Jeśli to coś pomoże to mam do FSX dodany ACC oraz UTX EUROPE X-Graphic i Active Sky X oraz open-clouds.
Jeśli ktoś z Was ma na to jakieś rozwiązanie to ja poproszę

« Odpowiedź #731 dnia: Grudnia 13, 2010, 09:40:41 »
Jeśli ktoś z Was ma na to jakieś rozwiązanie to ja poproszę

Z tego co zauważyłem, to takie problemy się zdarzają od początku gry. Nie znam rozwiązania za wyjątkiem tego aby hostujący ustawiał sobie opcje ignorowania katastrofy. Na pewno nie jest to wina wymienionych dodatków, bo u mnie podobny problem występował gdy ich jeszcze nie było.

« Odpowiedź #732 dnia: Grudnia 13, 2010, 14:09:48 »
Witam, mam taki problem:
w końcu instalacji pojawia się błąd.

Błąd występuje podczas: "Publikowanie informacji o produkcie"
Wystąpił błąd podczas instalowania zestawu Microsoft.FlightSimulator.SimConnect,publicKeyToken="67c7c14424d61b5b",version="10.0.60905.0",type="win32",processorArchitecture="x86".

Następnie automatycznie rozpoczyna się"Akcja powrót": (wyskakuje ramka)
Błąd transferu składnika
Błąd:-1603 Błąd krytyczny podczas instalacji.

Po zakończeniu całego procesu zostaje folder "Fonts" i skrót "Support"

Wiecie o co w tym chodzi i jak mam zainstalować FS X?

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #733 dnia: Grudnia 13, 2010, 19:10:10 »
Błąd występuje podczas: "Publikowanie informacji o produkcie"
Wystąpił błąd podczas instalowania zestawu Microsoft.FlightSimulator.SimConnect,publicKeyToken="67c7c14424d61b5b",version="10.0.60905.0",type="win32",processorArchitecture="x86".
Następnie automatycznie rozpoczyna się"Akcja powrót": (wyskakuje ramka)
Błąd transferu składnika
Błąd:-1603 Błąd krytyczny podczas instalacji.

To co opisujesz ma kilka przyczyn:
pierwsza mi znana to --- błąd odczytu nośnika. Postaraj się przekopiować oba krażki na dysk i z niego potem instaluj. Albo po prostu wyczyść czymś delikatnym krążki z odcisków paluchów :)

Lub jest też motyw związany z faktem iż niektóre napędy się trochę grzeją i czasem szajby dostają, odczekaj  chwilę miedzy wstawianiem CD2 zamiast CD1 (  czasem ten babol u mnie  wychodzi z powodu zbyt ciepłego napędu odczekaj chwilę i wsadź CD2 ---> wiem głupota ale jednak działa niekoniecznie w FSX ale czasem tak śmiesznie jest)

A inną którą na forach spotkałem  --- to posiadanie  lewizny ponoć niektóre wersje FSX są  błędnie scrackowane i taki błąd wyskakuje.
Mam nadzieje że mówimy  o legalnej wersji :)

Z tego co zauważyłem, to takie problemy się zdarzają od początku gry. Nie znam rozwiązania za wyjątkiem tego aby hostujący ustawiał sobie opcje ignorowania katastrofy. Na pewno nie jest to wina wymienionych dodatków, bo u mnie podobny problem występował gdy ich jeszcze nie było.

Ok czyli latanie bez kolizji...no dobraaaa :/ ( znaczy do dupy takie coś  :[)

« Odpowiedź #734 dnia: Grudnia 13, 2010, 21:12:34 »
Ok czyli latanie bez kolizji...no dobraaaa :/ ( znaczy do dupy takie coś  :[)

No ja mam na to taki sposób: kiedyś kupiłem drugiego FSX (akurat PL) dla żony (lata sobie czasem jakąś awionetką) i po prostu odpalam serwer na jej kompie - wtedy nie mam problemu łącząc się jaklo klient. Wyjściem z sytuacji jest też chyba zasada, że serwer stawia ktoś kto obsługuje wieżę (jemu trudno zrobić kolizję).