Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310062 razy)

Offline Mac

• Trolle
  • *
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #735 dnia: Grudnia 13, 2010, 23:23:01 »
No ja mam na to taki sposób: kiedyś kupiłem drugiego FSX (akurat PL) dla żony (lata sobie czasem jakąś awionetką) i po prostu odpalam serwer na jej kompie - wtedy nie mam problemu łącząc się jaklo klient. Wyjściem z sytuacji jest też chyba zasada, że serwer stawia ktoś kto obsługuje wieżę (jemu trudno zrobić kolizję).

Czyli w sumie zostaje mi w online  gdy stawiam sesje latać bez ustawionych kolizji. A jako klient.... kurcze no do bani takie coś :/
Ale dzięki za pomoc. Spróbuję dryndnąć albo skrobnąć majla do supportu może oni mają na to jakiś myk. Bo ewidentnie nie podoba mi się takie coś. Było dobrze i się sknociło...wrrrrr

« Odpowiedź #736 dnia: Grudnia 14, 2010, 09:55:14 »
Bo ewidentnie nie podoba mi się takie coś. Było dobrze i się sknociło...wrrrrr
Jeżeli "miałeś dobrze", a teraz coś się zmieniło to nasuwa mi się jeszcze jedno. Staraj się unikać sesji stawianych jako "Free Flight", to miejsce jest najbardziej obciążone, może na innych często pustych będzie lepiej? Mnie też czasami bez powodu wyrzuca z "Free Flight".

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #737 dnia: Grudnia 14, 2010, 22:10:49 »
Jeżeli "miałeś dobrze", a teraz coś się zmieniło to nasuwa mi się jeszcze jedno. Staraj się unikać sesji stawianych jako "Free Flight", to miejsce jest najbardziej obciążone, może na innych często pustych będzie lepiej? Mnie też czasami bez powodu wyrzuca z "Free Flight".

Ummm widzę nie zrozumieliśmy się do końca ja we Free Flight mam pełną stabilność. Tu chodzi o fakt że w chwili kiedy to host ustawiony ma realizm i glebnę ( co przy treningu akrobatycznym jest czasem nieuniknione) no po prostu jedyne co to zostaje mi wyjście z sesji ( bo jakoś zrestartowanie samolotu na pozycji startowej nie funkcjonuje  już poprawnie).. I własnie na to poszukuję jakiegoś rozwiązania.

« Odpowiedź #738 dnia: Grudnia 14, 2010, 22:22:01 »
Tu chodzi o fakt że w chwili kiedy to host ustawiony ma realizm i glebnę ( co przy treningu akrobatycznym jest czasem nieuniknione) no po prostu jedyne co to zostaje mi wyjście z sesji ( bo jakoś zrestartowanie samolotu na pozycji startowej nie funkcjonuje  już poprawnie).. I własnie na to poszukuję jakiegoś rozwiązania.

Rozumiem i rozumiałem wcześniej, ale twierdziłeś, że wcześniej tego nie miałeś to zacząłem kombinować, ja te problemy miałem praktycznie od początku, choć objawiały się rożnie. Kiedyś po katastrofie (jako host) ustawiało mnie normalnie, startowałem leciałem tylko ... nikt mnie nie widział, choć ja widziałem innych - to było nawet zabawne. Zdaje się, że to odkryliśmy gdy lataliśmy z empeckiem gdzieś w początkach naszego latania online FSX. Stąd zakładam, że problemy z katastrofą hosta były w zasadzie od początku. Zobacz ten temat http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9138.400 - posty na początku z 7-8 lipca 2007

Z "Free Flight" jest co innego czasem po katastrofie po prostu wywala z serwera.

« Odpowiedź #739 dnia: Grudnia 20, 2010, 12:38:50 »
To co opisujesz ma kilka przyczyn:
pierwsza mi znana to --- błąd odczytu nośnika. Postaraj się przekopiować oba krażki na dysk i z niego potem instaluj. Albo po prostu wyczyść czymś delikatnym krążki z odcisków paluchów :)

Lub jest też motyw związany z faktem iż niektóre napędy się trochę grzeją i czasem szajby dostają, odczekaj  chwilę miedzy wstawianiem CD2 zamiast CD1 (  czasem ten babol u mnie  wychodzi z powodu zbyt ciepłego napędu odczekaj chwilę i wsadź CD2 ---> wiem głupota ale jednak działa niekoniecznie w FSX ale czasem tak śmiesznie jest)

A inną którą na forach spotkałem  --- to posiadanie  lewizny ponoć niektóre wersje FSX są  błędnie scrackowane i taki błąd wyskakuje.
Mam nadzieje że mówimy  o legalnej wersji :)

Ok czyli latanie bez kolizji...no dobraaaa :/ ( znaczy do dupy takie coś  :[)

Mam oryginał. Jeszcze przed twoją odpowiedzią zainstalowałem FS na innym kompie, i przeniosłem zainstalowane pliki na ten na którym, FS nie instalował się. Pomyślnie go zarejestrowałem, ale nie wiem czy po takiej instalacji FSX będę mógł instalować dodatki?

« Odpowiedź #740 dnia: Grudnia 20, 2010, 12:53:47 »
Mam oryginał. Jeszcze przed twoją odpowiedzią zainstalowałem FS na innym kompie, i przeniosłem zainstalowane pliki na ten na którym, FS nie instalował się. Pomyślnie go zarejestrowałem, ale nie wiem czy po takiej instalacji FSX będę mógł instalować dodatki?

Nie powinieneś mieć problemów. FS-y są znane z tego (w każdym razie niegdyś na FS9 nie miałem problemu, na FSX tego nie próbowałem), że potrafią się podnieść z tego co jest na partycji pozasystemowej, nawet po reinstalce systemu. Po prostu przy pierwszym uruchomieniu odtwarzają sobie pliki na dysku C.

Jeżeli gra się zarejestrowała, funkcjonuje prawidłowo to i instalacją dodatków nie będzie problemu. Zresztą tak naprawdę nie korzystam z instalatorów (mam FSX tak rozbudowany, ze lubię mieć kontrolę gdzie i co wchodzi, czasem zresztą dla porządku instaluję to w inne miejsca np. scenerie) i instaluje wszystkie dodatki ręcznie (wcześniej rozpakowując/instalując je gdzie indziej, zwykle na innym komputerze - takim do śmiecenia) i wszystko działa (tylko nieliczne wymagają typowej instalacji, choć i to można czasem "oszukać").

« Odpowiedź #741 dnia: Grudnia 20, 2010, 13:05:33 »
Dzięki za odpowiedzi:)

Przed kupnem FSX szukałem informacji czy można go zarejestrować przez telefon i nigdzie nie znalazłem. FSX można rejestrować przez telefon. Jeżeli nie posiada się netu, należy wybrać opcję "Zarejestruj Teraz", system przez chwilę będzie szukał połączenia, ale nie znajdzie i poda opcje do wyboru, w tym rejestrację przez telefon. Może komuś się to przyda, tylko nie wiem czy aż tutaj ktoś się dokopie.

« Odpowiedź #742 dnia: Grudnia 20, 2010, 23:16:53 »
co to są klapy i do czego służą, jaką kombinacją klawiszy się je otwiera?

« Odpowiedź #743 dnia: Grudnia 20, 2010, 23:21:26 »
http://lmgtfy.com/?q=klapy
http://lmgtfy.com/?q=flaps

Ich się nie otwiera, zobacz sobie w przypisanie klawiszy pod jakim są "flaps" vel "klapy".
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #744 dnia: Grudnia 20, 2010, 23:28:23 »
Fajnie, że pokazujesz mi jak korzystać z google, zaskoczę Cię już to przeczytałem. Gdzieś po prostu wyczytałem w instrukcji, aby opuścić klapy do pozycji appr i nie wiem o co tutaj do końca chodzi dlatego zapytałem, bo jestem mega początkującym graczem.

« Odpowiedź #745 dnia: Grudnia 21, 2010, 18:14:00 »
To skoro przeczytałeś, to powinieneś też trafić na wikipedię, która u mnie pojawia się jako pierwszy link:
Klapy (ang. flaps) - ruchome powierzchnie sterowe, umiejscowione zazwyczaj w tylnej części skrzydła samolotu, pozwalająca w razie potrzeby znacznie zwiększyć siłę nośną oraz opór skrzydła. Wykorzystywane zwykle aby umożliwić lot z mniejszą prędkością, a także aby skrócić start i podejście do lądowania. Z wysuniętymi klapami łatwiej jest sterować samolotem.
. Więc w takim razie, czego oczekujesz zadając pierwsze pytanie? Tego, co zrobiłem, czyli Ctrl+C, Ctrl+V?
Dopiero drugie pytanie (IMHO) kwalifikuje się do umieszenia na forum. Bo Appr Appr-owi nierówne.
Więc Appr = w tym wypadku = Approach, więc chodzi o wypuszczenie klap do pozycji "podejścia".
Link, który padł tutaj (i nie tylko tutaj) wiele razy: http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?p=10059#10059 - pomoże Ci łyknąć podstawy.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #746 dnia: Grudnia 21, 2010, 23:00:06 »
Wyjdzie ze mnie pewnie teraz noob ale kit z tym
Niech mi ktoś powie czy F-18 ma czy niema klapy bo się ewidentnie  potnę jak kolejny raz na granicy przeciągnięcia bede siadał  na lotniskowcu.
Mam VRS-a* i w nim oprócz braku klap no niema hamulca aerodynamicznego. Znaczy jest ale jakoś nie widać żeby funkcjonował.
Pisałem do autorów i ...odpisali że wszystko jest ok. A hamulca aerodynamicznego jak niema tak niema.

*Tak obok A-10 także i tego gada sobie fundnąłem na święta

PS.
Zresztą w każdym jednym aeroplanie który ma "airbrake " jest wszystko w porządku a w 18-ach niet.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #747 dnia: Grudnia 21, 2010, 23:09:22 »
W VRS hamulec aero się otwiera jak masz przepustnicę na Idle. W SP1 ma być to poprawione. Co do klap w VRS to teraz nie jestem pewien, ale w Hornecie z Acc są chyba automatyczne.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #748 dnia: Grudnia 22, 2010, 00:43:51 »
Sprawdziłem VRS, z betą nowego patcha można kontrolować zarówno klapy, jak i hamulce aero.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #749 dnia: Grudnia 22, 2010, 09:36:30 »
Sprawdziłem VRS, z betą nowego patcha można kontrolować zarówno klapy, jak i hamulce aero.

Dzięki ja już sobie dopisałem w *.cfg odpowiednie sekcje.
Zakładam że F-18 ma 2-u stopniowe klapy

[flaps.0]
type             = 2                                   
span-outboard    = 0.95                                 
extending-time   = 2.05                                 
flaps-position.0 = 0                                   
flaps-position.1 = 10                                   
flaps-position.2 = 17                                   
max_on_ground_position = 1
maneuvering_flaps=0
damaging-speed = 450

[flaps.1]
type             = 1                                   
span-outboard    = 0.95                                 
extending-time   = 2.05                               
flaps-position.0 = 0                                   
flaps-position.1 = 17
flaps-position.2 = 35                                   
maneuvering_flaps=0
damaging-speed = 450

Działają  to najważniejsze. Po pracy albo w trakcie  zakombinuję  z hamulcami aero i bedzie gitara.

PS. Wczoraj tak z ciekawości zaaplikowałem MFD i HUD z VRS-a do F-14(DINO) i F-18 standardowego i.... to działa.
Zaś HUD i MFD z F-16 IRIS świetnie współgra z DINO-wym kocurkiem :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 09:43:32 wysłana przez Mac »