Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294446 razy)

empeck

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #750 dnia: Grudnia 22, 2010, 10:29:16 »
Ja do F/A-18 z Acc, oraz do F-14 i T-45 używam HUD który zrobił Neutrino, jest tam ILS dla lotniskowców to mi wystarcza. Z VRS raczej nic nie kombinuję, jako, że SP1 wnosi te poprawki, poza tym w końcu poprawia ramkę HUDa.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #751 dnia: Grudnia 25, 2010, 14:59:04 »
Witam.
Otóż mam zagwozdkę. Jak wiadomo HUD* w F-18 czy F-14 albo T-45 jest zielony a w zasadzie blado zielony i jak nam też wiadomo w pewnych chwilach szczególnie gdy jest jasno a zachciewa nam się sadzać w/w odkurzacze na np. Nimitzu no nie widać tego bardzo ważnego elementu ( zlewa się z tłem) Dla kogoś kto lata tylko z włączonym widokiem  VC jest to koszmar. I teraz moje pytanie jak to diabelstwo przekolorować na jakikolwiek kolor kontrastowy np. na czerwony. Przemalowywałem już poszczególne elementy  HUD-u ( tego nowego z simviation) majstrowałem z sekcją COLOR w pliku *.xml (tu jest opisane zachowanie HUD) i... pupa zbita ciągle blado zielony
Jak by ktoś z Was miał jakiś pomysł na to jak to cudo przekolorować to ja mu stawiam piwo  :banan

Mam tylko prośbę nie odsyłajcie mnie do http://simviation.com/1/download-file?file=Combat_Grumman_F-14D_Super_Tomcat.zip tu jest HUD niebieski ale ogólnie to autor w/w przeróbki ma koszmarny "........ na kółkach" w katalogu panel i nie wiadomo co do czego i jak a poza tym ten niebieski to też taki kolorek że czasem go nie widać

*Defaultowy mnie nie interesuje tylko ten ulepszony z http://simviation.com/1/download-file?file=NEW_Realistic_HUD_for_the_FSX_Hornet.zip

« Odpowiedź #752 dnia: Grudnia 29, 2010, 13:17:25 »
Podczas lotu IFR dostaje polecenie wejścia na jakąś wysokość (wyrażoną w stopach), a po jakimś czasie dostaję polecenie wejścia na poziom lotu 180. Co znaczy to 180?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #753 dnia: Grudnia 29, 2010, 13:26:35 »
FL180 = 18000 ft z wysokościomierzem ustawionym na domyślne 29.92 inHg.

« Odpowiedź #754 dnia: Grudnia 29, 2010, 13:39:09 »
Ostatnio leciałem na wysokości 15 000 stóp, dostałem polecenie wejścia na pułap 180 i zacząłem się wznosić. Podczas wznoszenia poprosiłem kontrolę o obniżenie poziomu o 5000 stóp. Dostałem +/- taki komunikat: wznoś się na 180, spodziewaj się poziomu 270. Jeżeli 180 to 18000 to 270 oznacza 27000? Tylko, że prosiłem o obniżenie pułapu.

« Odpowiedź #755 dnia: Stycznia 02, 2011, 10:59:30 »
Jaka jest lokalizacja pliku fsx.cfg w Windowsie 7?

« Odpowiedź #756 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:05:21 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #757 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:23:50 »
"C: Users-(your name)- AppData-Roaming-Microsoft-FSX"
U mnie nie ma takich folderów.

« Odpowiedź #758 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:17:32 »
Nalezy odkryc ukryte foldery.
W tym celu wchodzi na dysk C potem wciskasz ALT u gory pojawia sie pasek.Dajesz Tools-->folder options.
W sekcji View pisze Hide Files and Folders-->zaznacz--> Show hidden folders ... dajesz OK i juz masz.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #759 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:20:05 »
"C: Users-(your name)- AppData-Roaming-Microsoft-FSX"
U mnie nie ma takich folderów.

To jest jedyna lokalizacja w Win7. Sam posiadam W7Ultimate  i tylko w tym miejscu ten plik jest.

C:\Users\Tu wpisz nazwe konta\AppData\Roaming\Microsoft\FSX  np C:\Users\ufoludek\AppData\Roaming\Microsoft\FSX

Zresztą w tym katalogu w którym masz FSX.CFG powinno być jeszcze masa innych plików w tym też scenery.cfg oraz cameras.cfg

Cytat: Mirage.
....
A od kiedy ten katalog jest ukryty czy jego zawartość  mi szukajka systemowa bez problemu ten plik znalazła :)

« Odpowiedź #760 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:38:42 »
Ale kolega chyba nie uzywa szukajki.Folder APPDATA jest ukryty od czasow Visty.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #761 dnia: Stycznia 02, 2011, 13:13:04 »
Ale kolega chyba nie uzywa szukajki.Folder APPDATA jest ukryty od czasow Visty.

Ymmm nie wiem. Visty nie miałem  z XP przesiadłem się od razu na 7 w ustawieniach systemu raczej nie grzebałem ale ręcznie się dokopałem w kilka chwil do w/w pliku. Może 7Ultimate jest jakiś inny... 

« Odpowiedź #762 dnia: Stycznia 02, 2011, 14:16:04 »
Z resztą w tym katalogu w którym masz FSX.CFG powinno być jeszcze masa innych plików w tym też scenery.cfg oraz cameras.cfg
Nie, scenery.cfg jest w innym miejscu niż fsx.cfg i cameras.cfg.
Poza tym google też tłumaczy, że należy włączyć sobie w opcjach folderów wyświetlanie plików systemowych i ukrytych.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #763 dnia: Stycznia 02, 2011, 14:40:56 »
Nie, scenery.cfg jest w innym miejscu niż fsx.cfg i cameras.cfg.
Poza tym google też tłumaczy, że należy włączyć sobie w opcjach folderów wyświetlanie plików systemowych i ukrytych.

Tak owszem ale nie w momencie kiedy  FSX masz w innej lokalizacji niż C. Ja te pliku mam w w/w ścieżce zaś FSX jest na zupełnie innym dysku.
Co do tematu ukrytych plików to nie wiem ale nigdy tego nie ruszałem od  maja 2010 jak 7-mke postawiłem tak sobie chodzi. Widać wersja ultimate ma taki a nie inny config( nie ruszam bez potrzeby czegoś co chodzi dobrze) 

« Odpowiedź #764 dnia: Stycznia 02, 2011, 15:40:44 »
Tak owszem ale nie w momencie kiedy FSX masz w innej lokalizacji niż C. Ja te pliku mam w w/w ścieżce zaś FSX jest na zupełnie innym dysku.
Ale ja nie mówię o tym scenery.cfg z katalogu FSXa, tylko o prawdziwym.
Prawdziwy jest w "Common AppData"\Microsoft\FSX, gdzie:
"Common AppData" - zczytane z HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\
a FSX.cfg jest w "AppData"\Microsoft\FSX, gdzie:
"AppData" - zczytane z HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\
ewentualnie można skorzystać ze zmiennej systemowej %APPDATA%.

W przypadku V/W7 do "Common AppData" można się dostać też zmienną %PROGRAMDATA%.
Taaaa...