Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mac

• Trolle
  • *
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #810 dnia: Maja 27, 2011, 10:32:53 »
Wiecie coś może na temat Alphasim co z nimi się stało ? Wiem zaraz zbesztacie mnie że brzydkie modele wypuszczali i w ogóle to samo zło ale ostatnio odpaliłem  Su-33 ( dedykowany dla FS9 lecz świetnie działa pod FSX)  od nich i porównałem z Su-27 AFS którą to maszynkę sprawił sobie znajomy i że tak ujmę AFS to tego Su-27 powinien za darmo rozdawać a i tak wątpię by ktoś takie brzydactwo chciał tego nawet obok  Su-33 Alphy nie wolno stawiać. Jak by ktoś miał jakieś wieści to ja poproszę. Bo na teraz to trafiam pod hasłem  Alphasim tylko na nie do końca legalne linki.
Jakieś wieści cokolwiek mile widziane będzie :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #811 dnia: Maja 27, 2011, 10:41:10 »
Alphasim zwinął manatki, obecnie nazywają się Virtavia, ale to w sumie inna firma.
Nie znam szczegółów, nie interesowałem się.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #812 dnia: Czerwca 07, 2011, 00:07:05 »
Witam.
Jest sprawa. Na modelowaniu jako takim się znam (modele statyczne na potrzeby scenerii) ale ostatnio znajomy podesłał  Su-35 a raczej jego model  w takim dośc dziwnym formacie FSCz lakonicznym opisem "co ma tam zrobione a czego mu brak i że już mu się nie chce przy tym dłubać".
Sobie myśle  no dobra statyki robię to może teraz coś żywego. I tu jest zagwozdka czym to otworzyć wiem że *.FSC to nic tylko Practical Scriptwriter File ale no właśnie skoro to jest model do FSX to czym go do niego przystosować. Pytam bo nigdy dotąd nawet nie planowałem zabierać się za budowę maszyn latających  dla FSX. Ale skoro już dostałem pod nos prawie gotowy model to warto by go ukończyć. Screenów nie dam bo ... dostałem tylko ten jeden pliczek i nic więcej.
Jakaś idea albo coś to ja proszę. A żeby nie zaśmiecać forum to na PW.

« Odpowiedź #813 dnia: Czerwca 07, 2011, 19:31:28 »
Może http://www.abacuspub.com/catalog/s719frame.htm, przynajmniej google tak twierdzi.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #814 dnia: Czerwca 07, 2011, 23:03:50 »
Może http://www.abacuspub.com/catalog/s719frame.htm, przynajmniej google tak twierdzi.

Ymmmmm  dzieki postoje wystarczy że wydałem kasę ostatnio nemethowego Samsona. :)
Ale nwm.
Udało mi się ten plik otworzyć zapisac w ludzkim formacie 3DS.
A oto co tam jest http://img39.imageshack.us/img39/235/sukif.jpg  (sorry za jakość screena)

Trzy osobne modele  i wymodelowane całe VC. Pierwszy ten niebieski ma wymodelowane wszystko trzeba by to tylko jakoś uruchomić
a tu widok na VC  http://img834.imageshack.us/img834/6048/su27.jpg

statystyki wszystkich trzech modeli
 257235 Triangles
   813 Edges
   1 Cameras
   77 Materials
   4 Textures

Analogowe zegary to żaden problem ( trzeba będzie to napiszę takie jak trzeba . Zaś co do tych paneli to można by zrobić to samo co DinoCattaneo w F-14 i T-45. Nie był by to ideał ale na pewno by było to lepsze niż AFS czy nawet muzealny Suchoj od Alphasimu który jak wcześniej pisałem działa pod FSX prawidłowo a wygląda wielokroć lepiej od tego z AFS. Co panowie na to może by wystartować z forumową suczką.

Zaraz ktoś mi powie..nie napalaj się. No ja wiem wiem ale można by kupą a jak wiemy w kupie siła i kupa nie tonie :)

PS. Ja tylko znam się na modelowaniu statyków o żywych modelach nie wiem nic .:)

« Odpowiedź #815 dnia: Lipca 08, 2011, 12:27:28 »
Początkującym nie jestem, lecz nie chciałem tworzyć nowego tematu, otóż zauważyłem w moim FSX coś dziwnego, podczas
deszczowych warunków pogodowych w misji, nie widzę górnego paska menu, ani komunikatów, chociaż zaznaczoną mam
opcję, aby dialogi wyświetlały się. Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie więc wolałem napisać. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #816 dnia: Listopada 15, 2011, 20:36:34 »
To zapodam teraz coś od siebie, również nie chcę zakładać nowego tematu, jak jako laik mogę napisać tu. Chodzi mi o to, jak włączyć jakieś okno albo cokolwiek co pozwoli mi zawołać obsługę naziemną. Chodzi mi dokładnie o:
- Schody,
- Ten "taśmociąg" co bagaże do luku wrzuca,
- Nie mam pojęcia co to jest i do czego służy, ale fajnie wygląda, mianowicie taki pojazd z podnoszoną paką na wysokość wyjścia/wejścia do statku powietrznego,
- Ten traktorek co wypycha nas z bramki  :karpik

Ponadto nie mogę rozpracować, jak przyssać rękaw do naszego samolotu - tu również proszę o poradę. Chciałem się też dowiedzieć jakie skróty klawiszowe są do otwierania luku oraz innych wejść na pokład, dodam, że znam tylko ctrl+E co daje otwarcie głównych drzwi.

« Odpowiedź #817 dnia: Listopada 15, 2011, 21:30:03 »
W FS9 nie ma nic w default. W FSX można sobie przywołać obsługę naziemną i rękawy w niektórych lotniskach.
Za to większą użyteczność oferuje Aerosoftowy AES - http://www.aerosoft.com/cgi-local/us/iboshop.cgi?showd,,D10333
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #818 dnia: Listopada 25, 2011, 14:27:06 »
Witam.

Nie chce zaśmiecać kolejnym tematem forum więc tu.
Otóż od pewnego czasu FSX w czasie lotu wyrzuca mi komunikat że mam "wdusić" CTRL+X co by uzupełnić paliwo. I nawet bym się temu nie dziwił tyle że w tym przypadku on woła o to w sytuacji gdy mam 99% paliwa w zbiornikach. A co jest jeszcze bardziej zabawne woła on o to w sytuacji gdy maszyna ma aż jeden centralny zbiornik ( motolotnia). W przypadku innych maszyn z kilkoma zbiornikami  ustawiam przed lotem zawsze crossfeed.
Niestety nawet to nie pomaga i co chwile wciskam ten CTRL+X.
Najpierw problem ten wystepował tylko na motolotni obecnie rozpropagował mi się na wszystkie maszynki nawet na szybowce (sic!)

Jakieś idee ?   

« Odpowiedź #819 dnia: Listopada 25, 2011, 17:26:07 »
Wyłącz te "podpowiedzi" w opcjach FSa. To chyba w realiźmie się ustawia.

PS Normalny lot wykonuje się bez włączonego crossfeed, a najpierw się tankuje "skrzydła", później ewentualnie "kadłub".
Taaaa...

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #820 dnia: Listopada 25, 2011, 23:48:16 »
Wyłącz te "podpowiedzi" w opcjach FSa. To chyba w realiźmie się ustawia.

PS Normalny lot wykonuje się bez włączonego crossfeed, a najpierw się tankuje "skrzydła", później ewentualnie "kadłub".

Rzemyk problem polega nie na tym że mi ten komunikat jakoś przeszkadza ( bo jak go wyłączyć to ja wiem) tylko na tym że np. w IRIS-owym PC-9/A
pomimo pełnych internali i externali maszyna zachowuje się tak jakby brakło jej paliwka. Po prostu w momencie gdy zignoruję ten komunikat silnik pochodzi jeszcze chwile a potem to już zostaje tylko poszukiwanie w miarę prostego i gładkiego odcinka terenu stosownie wielkiego do rozmiaru maszyny.

« Odpowiedź #821 dnia: Listopada 26, 2011, 00:08:00 »
Nie posiadam tego samolotu, więc się nie wypowiem co może być przyczyną. Wydawać by się mogło, że to coś z układem paliwowym. Albo niewłączone pompy albo nieodkręcone kurki paliwowe. Nie wiem.
Taaaa...

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #822 dnia: Listopada 26, 2011, 00:28:55 »
Jeśli to tylko w PC-9, to problem może leżeć w samym samolocie. Dawno nim nie latałem, ale pamiętam, że mimo włączonych pomp miałem okazjonalnie problemy z wyłączającym się dopływem paliwa, zwłaszcza w akrobacji. Tylko było to tak, że silnik gasł, ale jeśli udało się go ponownie uruchomić, to działał już bez zarzutu.

« Odpowiedź #823 dnia: Lutego 13, 2012, 21:40:10 »
W celu ułatwienia wyobrażenia sobie położenia pasa w przestrzeni oraz kierunku wiatru przygotowałem arkusz w Excelu:

Przy okazji arkusz liczy składowe wiatru, kąt zawarty pomiędzy kierunkiem pasa a kierunkiem wiatru, kurs wypadkowej lotu, kąt korekty kursowej na wiatr oraz Ground Speed przed i po korekcji kursu. Na chwilę obecną zastosowałem zasobożerną metodę wyliczania kąta poprawki kursowej, postaram się to usprawnić.
Arkusz prosi o uruchomienie makra - bez obawy, makra służą jedynie do zmiany wartości wejściowych za pomocą przycisków, synchronizacji danych oraz włączania oraz wyłączania linii.

Download:
wiz_wiatru_v.0.9.7.zip (216.49 KB) lub wiz_wiatru_v.0.9.7.zip (216.49 KB)
Wszelkie uwagi mile widziane.

EDIT:
Link do nowszej wersji - 0.9.7.

Wiadomość ze starszą wersją usunięta na prośbę autora. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 23:44:06 wysłana przez Zefirro »
Taaaa...

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #824 dnia: Lutego 26, 2012, 09:59:22 »
Witam,

Znowu mnie podkusiło i zainstalowałem FSXa.... może to już 5 czy 6 podejście, może tym razem nie skończy się jak zwykle, czyli rozczarowaniem i deinstalacją. Jako, że miałem w FSX dłuuuugą przerwę zadam pytanie początkującego, krótkie i treściwe.
Co byście polecili jako minimum "must have" na gołego FSXa, maksymalnie 2 dodatki?
Oglądam różne piękne zrzuty ekranu i tak się zastanawiam dlaczego u mnie tak to nie wyglądało nigdy. Poradźcie co najlepiej poprawi wrażenia wizualno-estetyczne z FSX. Planuję zakup jakiegoś miłego samolotu, ale latanie nim w gołej wersji może być zniechęcające.

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. Sprzęt mam stosunkowo mocny, więc to raczej nie stanowi ograniczenia.