Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #825 dnia: Lutego 26, 2012, 10:30:14 »
Witam,

Znowu mnie podkusiło i zainstalowałem FSXa.... może to już 5 czy 6 podejście, może tym razem nie skończy się jak zwykle, czyli rozczarowaniem i deinstalacją. Jako, że miałem w FSX dłuuuugą przerwę zadam pytanie początkującego, krótkie i treściwe.
Co byście polecili jako minimum "must have" na gołego FSXa, maksymalnie 2 dodatki?
Oglądam różne piękne zrzuty ekranu i tak się zastanawiam dlaczego u mnie tak to nie wyglądało nigdy. Poradźcie co najlepiej poprawi wrażenia wizualno-estetyczne z FSX. Planuję zakup jakiegoś miłego samolotu, ale latanie nim w gołej wersji może być zniechęcające.

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. Sprzęt mam stosunkowo mocny, więc to raczej nie stanowi ograniczenia.

Na swoim przykładzie wiem że na pewno warto zainteresować się  stronką http://www.rikoooo.com/ Są tu porządne dodatki dostępne za darmo przynajmniej jeśli chodzi o scenerie.
Co do maszyn to możesz się zainteresować maszynami darmowymi od IRIS. Takimi jak PC-9, Texan T-6, lub F-20. Natywne pod FSX a F-20 to nawet Acc-a wymaga.
Z komercyjnych to jakiś dobry pogodogenerator choćby REX. No i któryś z UTX-ów.
Dużych autobusów Ci nie polecę ponieważ no nie ukrywam FSX-a traktuję jako grę* i tylko grę o zadziwiająco  zaje......istym potencjale.
Do tego dodaj  darmowe pluginy ENB, HDR i ich kilka modyfikacji  co wraz z dobrze ustawionym FSX-em da Ci następujący wynik

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/395694_335472886477078_100000431094958_1283505_180666512_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/386304_336069216417445_100000431094958_1285143_639555557_n.jpg

*Litością napawają mnie ludzie dorabiający FSX-owi mit symulatora nie mówiąc już o prawie-pilotach z Vatsimu. Nie ważne co zrobią to będzie tylko i wyłącznie gra

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #826 dnia: Lutego 26, 2012, 11:16:01 »
Dzięki za informacje. Może nieco doprecyzuję. Sceneria + pogoda. I teraz tak: jaka sceneria, jaka pogoda.... UTX, Active Sky. Nie ukrywam, że DLC do FSX jest drogie.... nie chciałbym wywalić 200 usd na 5 dodatków, żeby stwierdzić, że w sumie fajnie, ale i bez tego było nieźle :-).

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. Wam też FSX zmienia aero pulpitu na coś szarego i nieprzeźroczystego?? Wydaje mi się również, że FSX ma problemy z CF.... mój entuzjazm zaczyna opadać :(.

« Odpowiedź #827 dnia: Lutego 26, 2012, 11:17:20 »
Dołączę sie do tematu.
Również jestem nowym użytkownikiem FSX'a co za tym idzie masa pytań , wątpliwości. Generalnie wiecej śledzę fora internetowe niż gram w FSX'a. Aby nie offtopować , po zainstalowaniu GEX i UTX dla Europy , Active Sky 2012, Accu-feel oraz Shade gra nabrała całkowicie innego wyglądu. Jedyny minus to fakt , że FSX potrzebuje nakładów finansowych by można  mieć na ekranie swojego kmputera topowe obrazki.

ps. wczoraj zderzyłem się po raz pierwszy z tajnikami nawigacji - poległem :P

pozdrawiam - Hope.

« Odpowiedź #828 dnia: Lutego 26, 2012, 12:48:06 »
Jeśli miałbym polecać na "gołego" FSX-a, to wg zasobności portfela w następującej kolejności (wszystkie do dostania w sklepie www.sklep.pilots.pl):
  • Normalny, sprawiający wrażenie realnego ruch lotniczy - np. My Traffic 2010. Za 159,90zł (na zamówienie). Mam go i polecam. Może być też Ultimate Traffic 2, ale on może sprawić problem w prawidłowej instalacji/obsłudze... -wiem coś o tym. :(
  • Coś dającego realniejszą scenerię, szczególnie Europy  - np. Ultimate Terrain X: Europe, za cenę 159,90zł (dostawa 05.03.2012, ale na zamówienie). Mam to i jest rewelacyjne, ale mam XP-ka, a jest on na XP/Vista, więc na "7-mce" mogą być problemy. Może być też, w pełni zgodne też z "7-mką", Ground Enviroment X - Europe również w cenie 159,90zł (dostawa też jak wyżej i też trzeba na zamówienie !).
  • Ewentualnie scenerie: Ground Enviroment X - North America (tylko na zamówienie i w cenie jak wyżej), Ground Enviroment X Africa & Middle East (dostawa 04.03.2012 na zamówienie w cenie 124zł). Ja mam Ultimate Terrain X: USA , ale obejmuje tylko USA , a ten GEX - North America zawiera USA, Kanadę i Alaskę a cena ta sama i zgodne z "7-ką"!
  • Jeśli ma się wystarczająco "mocny" sprzęt, to fajnie mieć realniejsze warunki środowiskowe, szczególnie chmury, więc pewnie poleciłbym REX2 - Real Enviroment Extreme v2.0 w cenie 229zł i na zamówienie...Ja niestety nie mam, bo pewnie mój sprzęt by nie dał rady, więc szkoda było mi wywalać kasę...
  • Ciekawy dodatek informujący nas o nazwach lotnisk, nazw geograficznych, interesujących punktów, np. FSDiscover. Mam ten dodatek i daje naprawdę frajdę, jak widzimy nazwy tych różnych miejsc, czyli czujemy się jak byśmy zwiedzali świat z lotu ;), ale  najlepiej oddaje Amerykę, Europę Zach., a inne rejony świata trochę po macoszemu (nazwy lotnisk to wszędzie podaje). Szczególnie jak ktoś by liczył na interesujące punkty w Polsce, to może się rozczarować.. :(
  • Coś latającego innego niż default bym sobie darował. Sam zainwestowałem m.in w VLJ Businnes Jet, Legacy, F-16 Aerosoftu, a zajrzał na stronkę www.simwiation.com i tam znalazł coś odpowiedniego za darmo. Ja znalazłem masę rewelacyjnych dodatków i mam pokaźną flotę, na którą brakuje mi czasu, by ją ogarnąć ;).

Tyle bym polecał. :) Pozdrawiam i pięknych widoków według powyższych "must have" ;).

Doprowadzanie tej bełkotliwej i niestarannej wypowiedzi do stanu, w którym można ją z trudem przeczytać, zajęło prawie 10 minut. Wymienić trzeba było z połowę, dlatego nie zaznaczałem niczego na czerwono. Wobec tego +20. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 13:09:11 wysłana przez Zefirro »

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #829 dnia: Lutego 26, 2012, 13:24:42 »
NN. mógłbyś doprecyzować jakiego latania oczekujesz? Wtedy będzie łatwiej doradzić.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #830 dnia: Lutego 26, 2012, 13:57:18 »
Spodobał mi się np. T-2 Buckeye od Razbama. Podobają mi się graty od A2A, z tym, że nastawiam się raczej na odrzut niż kaszlaki. Czuję sentyment do latania po własnej okolicy, więc nad dolnośląskiem lub wybrzeżem.... Zależy mi na porządnej pogodzie - lepszej niż w dcsach i innych symkach wojskowych, tego chyba oczekuję od FSXa. Nie mam natomiast pociągu do latania autobusami na 12k.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #831 dnia: Lutego 26, 2012, 14:16:16 »
Jeśli chodzi o pogodę (i ogólnie środowisko Świata) to jak podał SpyAir i ja - REX ,np. REX2. A jeśli liczysz się z wydatkami (jak podajesz) ,to płatne samoloty/śmigłowce bym darował sobie i zajrzał na www.simviation.com (powyżej pomyliłem pisząc przez "w") ,bo jest tam wiele free np. jak podał SpyAir uwolnione z opłaty od IRIS-a ,np. T-6 ,PC-9,F-20 TigerShark (to co chcesz - z "odrzutem") ,P-40 (ew. bezpośrednio www.irissimulations.com)

« Odpowiedź #832 dnia: Lutego 26, 2012, 14:25:29 »
Spodobał mi się np. T-2 Buckeye od Razbama. Podobają mi się graty od A2A, z tym, że nastawiam się raczej na odrzut niż kaszlaki. Czuję sentyment do latania po własnej okolicy, więc nad dolnośląskiem lub wybrzeżem.... Zależy mi na porządnej pogodzie - lepszej niż w dcsach i innych symkach wojskowych, tego chyba oczekuję od FSXa. Nie mam natomiast pociągu do latania autobusami na 12k.

Tako rzecze,
Zaratustra

No to sprawa prosta.
Pogoda: REX 2.0 lub Active Sky ( ja hołduję REX-owi) + darmowe HDR i ENB
 ( http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/402376_355959904428376_100000431094958_1338701_1318805072_n.jpg  ) <- wszystkie upiększacze jakie mam.

Ziemia: UTX Europe + scenerie pojedyńczych lotnisk darmowych lub płatnych.

Maszyny (Jety): Z bojowych dobrych płatnych  i nawet w przystępnej cenie), to wyroby IRIS-ów. Bardzo fajny jest F-15 Mudchen ( ostatni mój nabytek, przyjazny FSX-owi) albo F-16, też ze stajni IRIS (również przyjazny i nie bije po FPS-ach).

Bojowe darmoszki to, tak jak wcześniej pisałem, F-20 ( Iris ) i T-45 od Dino Cattaneo ( oba wymagają dodatku Acceleration ).

Tego przez sześć lat zebrało się całkiem sporo (choć mój staż na tym forum to zaledwie może godzina ogólnie, nie mówiąc o rejestracji niedawnej).

Poprawki interpunkcyjne i stylistyczne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 14:55:25 wysłana przez Zefirro »

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #833 dnia: Lutego 26, 2012, 14:50:53 »
Niestety, brutalna prawda jest taka, że nie ma praktycznie żadnego darmowego dodatku na poziomie tych najlepszych płatnych. Frustracja z powodu niechlujstwa wykonania tych darmowych może tylko zniechęcić do symulatora.

Jeśli chodzi o pogodę, to z płatnych rozwiązań najwięcej klientów mają obecnie dwa produkty: Active Sky (2012) i REX 2.0. Tu jest spory problem. Niestety nie mam nowej wersji Active Sky (mam Active Sky Evolution) i mam REX 2.0. Używam w kombinacji REX do ładowania tekstur, a ASE do generowania pogody. Robi tak wielu użytkowników FSX. W najnowszej wersji AS 2012 dostajesz też pakiet tekstur, więc nie musisz kupować alternatywnych zbiorów. Z drugiej strony REX też ma silnik pogodowy, ale istnieje taki stereotyp, że jest on gorszy niż AS. Cena też nie bez znaczenia:
AS 2012 http://www.hifitechinc.com/products/active-sky-2012 to 50 euro,
REX 2.0 http://www.flightsimstore.com/product_info.php?currency=EUR&products_id=809 to 30 euro.
Jedno jest pewne: czego nie wybierzesz, różnica względem gołego FSX będzie ogromna.

Jeśli lubisz odwrócone HDR, ściemnianie i rozjaśnianie, możesz spróbować darmowego .dll-a zwanego ENB series. Na forum REX (wymaga rejestracji) znajdziesz przykładowe ustawienia http://www.realenvironmentxtreme.com/forums/index.php?/topic/14771-natural-enbplus-download-included/ .

Ze sceneriami jest, moim zdaniem, większy problem. Akurat Twoje rejony z grubsza są już w zasięgu VFR Poland: http://www.vfrpoland.com/simulator/fsx . Obejrzyj obrazki i oceń, czy Ci wystarcza. Nie ma autogenu, tylko tekstura. Charytatywnie autogen dorabia D-A-F: http://www.d-a-f.eu/ .
Faktycznie, można próbować iść w UTX, ale cudów się nie spodziewaj. Ten dodatek sprawia tylko tyle, że drogi są tam, gdzie trzeba, kolej podobnie, miasta, lasy itp... http://www.flight1.com/products.asp?product=utxeurope
Mam i nie narzekam, ale próżno szukać tam charakterystycznych elementów. Pamiętaj, że ten dodatek nie modyfikuje domyślnych tekstur autogenu. Do tego warto użyć np. GEX http://www.flight1.com/products.asp?product=gexeurope . Na tego jeszcze mnie nie było stać :).
Ale zastanów się, czy to musi być Polska. Pewnie najwięcej osób będzie polecać FTX http://www.fullterrain.com/ . Sam możesz sprawdzić, czy takie wykonanie Ci odpowiada - mają dostępne kilka lotnisk i jeden rejon do testów za darmo. Znajdzie się też kilka innych rejonów świata zrobionych znośnie...
Jak się dobrze rozejrzy, to czasem można znaleźć w miarę sensowne scenerie freeware.

Co do bojowych samolotów odrzutowych, to zdecydowanie przed wymienionymi przez poprzedników będzie stał Superbug http://www.vrsimulations.com/FA18EFSX.htm . Oczywiście jeśli nie przeszkadza Ci ta latająca cegła. Ale nie zamierzam Cię odciągać od Razbama, gdyż sam nigdy nie miałem, a z opisu produkty tej firmy nie wyglądają tak źle.

« Odpowiedź #834 dnia: Lutego 26, 2012, 19:45:47 »
........................bla bla bla......... czyli długi post

Zapomniałem, że jest jeszcze jedna maszyna, o której nikt nie wspomina. Darmowa (to najważniejsze) i wykonana na poziomie dodatków komercyjnych.
Niejaki Mirage 2000-5 od Rollusa. Ciężko go znaleźć, ale warto. Naprawdę to nie jest jakieś byle co.

http://www.youtube.com/watch?v=BEReGhU0rCc&feature=player_embedded
oraz
http://www.youtube.com/watch?v=naBzI4_oDrs&feature=related

W razie potrzeby udostępnię kopie. Zaznaczam, jest darmowa i legalna.

Polatam trochę z AI  i jutro wieczorkiem wrzucę kilka screenów.

Poprawki interpunkcyjne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 01:29:57 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #835 dnia: Lutego 26, 2012, 20:32:14 »
Litością napawają mnie ludzie dorabiający FSX-owi mit symulatora nie mówiąc już o prawie-pilotach z Vatsimu. Nie ważne co zrobią to będzie tylko i wyłącznie gra
FS jako taki jest grą. Dopiero odpowiednie podejście zmienia grę w narzędzie do symulacji pewnego środowiska.
Przecież nikt nikogo nie zmusza, żeby się na siłę uczył. Jak ktoś chce tylko "machać joystickiem", to niech pozostanie w takiej sferze. Inni mają inne ambicje. Ot co. To nie wina "ludzi dorabiających ideę", że Ty tego nie rozumiesz.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #836 dnia: Lutego 26, 2012, 21:06:33 »
FS jako taki jest grą. Dopiero odpowiednie podejście zmienia grę w narzędzie do symulacji pewnego środowiska.
Przecież nikt nikogo nie zmusza, żeby się na siłę uczył. Jak ktoś chce tylko "machać joystickiem", to niech pozostanie w takiej sferze. Inni mają inne ambicje. Ot co. To nie wina "ludzi dorabiających ideę", że Ty tego nie rozumiesz.

Tjaaa... Rzemyku, FSX to gra i choćbyś nie wiem jakie systemy w nim tworzył, to nadal będzie tylko grą. Jakiś czas temu miałem styczność z osobnikiem, który twierdził, że to symulator. Wymyślał niestworzone cuda, wianki i co z tego wyszło? Otóż zachwalane przez niego MD-11 czy 747 ( wiadomej firmy ) robiło beczki i pętle bez żadnych problemów, Airbus 380 (też znanej firmy) pętle, beczki, przewroty, cuda wianki wyprawiało i żebym latał z wyłączonym realizmem, to może mógłby się czepiać  Ale robiłem akrobacje tymi maszynami przy ustawionym pełnym FSX-owym modelu lotu i tam jakichś nastawach ograniczających takie wyczyny a wmontowanych przez producenta. Aż żałuję, że nie nagrałem żadnego filmu z tych lotów. 
Ach, zapomniałbym, wyczyniałem te cuda na wolancie, nie na dżojstiku  bo pewnie by wyszło, że 747 latać by mogło na plecach pod Golden Gate).
Latałem na jego sprzęcie i dodatkach dla FSX. Mnie busy i kartoflowozy nie kręcą. Nie mam żadnego poza kilkoma z OpenSky.
Więc to jest symulator?

Jak masz coś, co cię boli, to zamiast zmuszać mnie do offtopienia, napisz mi to na PW. Chętnie podyskutuję.

Dobrze tyle tematem OT.

Poprawki interpunkcyjne i ortograficzne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 01:35:44 wysłana przez Zefirro »

_michal

• Gość
« Odpowiedź #837 dnia: Lutego 26, 2012, 21:30:15 »
Tjaaa...Rzemyk,FSX to gra i choćbyś nie wiem jakie systemy w nim tworzył to nadal  będzie tylko grą. Jakiś czas temu miałem styczność z osobnikiem który twierdził że to symulator. Wymyślał niestworzone cuda wianki i co z tego wyszło? Otóż zachwalane przez niego MD-11 czy 747 ( wiadomej firmy ) robiło beczki i pętle bez żadnych problemów, airbus 380 (też znanej firmy)  pętle, beczki, przewroty,  cuda wianki wyprawiało i żebym latał z wyłączonym realizmem to może  mógł by się czepiać

A co to ma wspólnego z byciem symulatorem lub nie?

« Odpowiedź #838 dnia: Lutego 27, 2012, 16:37:26 »
Tjaaa... Rzemyku, FSX to gra i choćbyś nie wiem jakie systemy w nim tworzył, to nadal będzie tylko grą.
Przeczytaj co napisałem. Bo chyba Ci początek umknął.
Jak masz coś, co cię boli, to zamiast zmuszać mnie do offtopienia, napisz mi to na PW. Chętnie podyskutuję.
Przecież sam zacząłeś offtopic swoim lamentem nad FSem. Wyraźnie, to Ciebie coś boli.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #839 dnia: Marca 04, 2012, 12:57:27 »
Witam,

Korzystając z Waszej pomocy zrobiłem co nastepuje:
- REX 2.0
- GEX
a do tego żałosne próby tweakowania z pomocą http://www.venetubo.com/fsx.html , autogen ustawiony w granicach normalnie, mesh 2m.

Mój sprzęt to i7 2600K@4.4GHz, 8 GB Ramu, 2x6850 CF i..... mam jakieś 8-10 klatek nad Londynem. Wrocław (Strachowice) też nie wygląda znacznie lepiej, bo potrafi przyciąć do kilu, kilkunastu klatek/sek. Latam sobie Piperem. 

FSXa kupiłem 4 lata temu, od tego czasu ze 2x zmieniłem kompa oraz robiłem do FSX kilka podejść, kończących się zniesmaczeniem i deinstalką... teraz nawet doinwestowałem w dodatki i.... KUPA. Zdaję sobie sprawę, że przeczytanie 1000 postów o grzebaniu ręcznym w configu + setki prób ustawień może dałoby ładny efekt, ale Panowie!, żeby całkiem dobry sprzęt zdychał na ustawieniach, które wizualnie są daaaaaleko w tyle nawet za struszkiem DCSem?! Teraz doskonale rozumiem dlaczego jest tyle screen shotów z FSX. Tak czy inaczej jest to ciężka gra z potwornie drogimi dodatkami, a w efekcie mamy 20 FPSów przy założeniu, że się za bardzo nie rozglądamy po okolicy... Chyba znowu to trzeba będzie odinstalować do zmiany kompa na nowy, czyli na jakieś 2 lata.

Jeszcze raz dzięki, ale ja najwyraźniej nie jestem pełnosprytny z tym FSXem.

Tako rzecze,
Zaratustra