Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 293996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #975 dnia: Maja 17, 2014, 01:01:14 »
O jeju jeju... a skąd to taka ładna Warszawka? :)
Drzewiecki Design i jego scenerie, polecam na początek ściągać oficjalne dema, jeśli gotówką nie pachniemy, a z czasem dokupować płatne, na prawdę warto, kawał świetnej roboty, do tego FTXy Global i Vector, jeszcze kombinuję z ustawieniami, bo na screnach miałem średnio-niskie i wyłączone sporo rzeczy, ruch itp. oraz źle ustawiony mesh ale nawet tak Warszawa wygląda całkiem nieźle, dosłownie widzę swoją ulicę i bloki koło Oskar  :icon_smile:

W takim razie i ja mam pytanie. Czy REX 4 zastąpi też tekstury pasów, dróg kołowania w demonstracyjnych wersjach Drzewiecki Design?
Dobre pytanie.
ps. Poza wersją demonstracyjną Warsaw City, która była średnia, reszta wersji demonstracyjnych jest świetna. Po zakupie pełnej wersji różnica jest kolosalna ale nawet dema są dobre.

Niedawno REX4 był w promocji i wraz z silnikiem pogodowym kosztował ok. 80 złotych. Żałuję, że wówczas nie kupiłem. :( [...]
Widziałem tę promocję, też żałowałem, tak to jest jak się nie korzysta z okazji.

Biorąc pod uwagę ceny z simmarket, to taniej Cię wyjdzie zestaw produktów z Hi-Fi
I tak też chyba zrobię, dziękuję, może komuś się też przyda. Póki co wstrzymałem się z zakupem silnika pogodowego aby jeszcze zapoznać się z opiniami ale ten silnik jest niezbędny. Dziś leciałem z Modlina na Bornholm, sprawdzam pogodę na wyspie 12 st. i spore zachmurzenie, na całej trasie deszcze i chmury, a w Warszawie jak startowałem lało, co widziałem za oknem, natomiast FS-owa pogoda online... Startuję z Modlina i tylko lekkie chmurki, a zaraz zrobiła się ładna pogoda prawie bezchmurne niebo aż do Bornholm, a niby FS ściąga pogodę online co kwadrans; nad Bałtykiem mnie tak śmiesznie bujało raz w lewo, raz w prawo, rytmicznie, no ale może to kwestia defalutowej maszyny, a nie FS-owej imitacji pogody.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #976 dnia: Maja 17, 2014, 10:19:53 »
Tekstury dodatkowe (REX, AS2012) nie zastępują tekstur bezpośrednio z dodatkowo wgrywanych scenerii.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #977 dnia: Maja 17, 2014, 22:23:19 »
Mam mały problem z aktualizacją Airac w FSX. Latam na Dashu Q400 od Majestica, update do najnowszej wersji v1.009 i aktualnego Airac 1405 od Navigraph z kontrolą ProATC również w najnowszej wersji.

Kiedy w ProATC planuję lot, wybieram odlot z pasa 29 EPGD ( Drzewiecki Design PA1 v3.4 ) i SIDa GRUD1A, później w FMS kiedy wprowadzam dane lotu niestety takowego SIDa nie mam do wyboru.
Również brak STARów do wyboru w FMSie dla EPRZ ( DD PA1 v3.4 ). Nie wiem czy źle zaktualizowałem czy coś innego się dzieje złego.

Macie jakieś pomysły?
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #978 dnia: Maja 17, 2014, 23:51:21 »
Jak wygląda sytuacja dla innych lotnisk, np. EPWA, EPKK, EPMO?
Wygląda na błąd ze strony Dasha albo (w domyśle, jako autora bazy) Navigraph.
PS To nie AIRAC do FSX, jego baza nie jest aktualizowana oficjalnie i cykliczne. Nie ma co jej do tego mieszać.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #979 dnia: Maja 18, 2014, 11:31:06 »
Rozwiązałem problem. Okazuje się, że aktualizacja dla Dasha przebiegła pomyślnie ale źle zaktualizował się ProATC który pracował na starej bazie.
Zgodnie z tym co jest napisane w najnowszym ATIPie dla Polski mam do wyboru takie same SIDy na wyloty z EPGD jak te do wyboru w FMSie Dasha.

W ATIPie również brak STARów dla EPRZ, stąd też nie mogłem doszukać się ich w FMSie Dasha a ProATC które pracowało na starej bazie prowadziło mnie przez STARa NIDIP na pas 27.

:)
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #980 dnia: Maja 25, 2014, 18:47:51 »
Pablito - troche spozniona odpowiedz odnosnie ATC ale wlasnie zainstalowalem sobie VoxAtc ktory kupilem pare lat temu ale poniewaz ostatnio wyszla nowa wersja (chyba 6 cos tam) to chcialem sprawdzic jak to teraz wyglada I musze powiedziec ze program jest rewelacyjny (VFR, IFR, Vectors, SID STAR) do tego kierowanie ruchem AI (w FSX musisz ustwic 0) w zasadzie jeden minus jaki zauwazyem to mala roznorodnosc glowow ktore niestety sa ciagniete defaultowo z Windowsa. Na ich stronie jest kilka dodatkowych za free ale niestety mi nie dzialaja pod Win8. A I jeszcze jedno program ciagnie wszystkie procedury z Nvigraph AIRAC do Level D sim, wiec jesli chcesz zeby uzywal Sid-ow I Star-ow to musisz miec to zainstalowane (tylko AIRAC nie musisz miec zadnego ich modelu) w przeciwnym wypadku bedziesz vectorowany.
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #981 dnia: Maja 25, 2014, 22:46:05 »
Żeby uściślić. Procedury czerpie z bazy danych (w uproszczeniu AIRAC) Level-D 767. Dostawcą jest albo Navigraph albo Aerosoft.

PS SID, STAR - to skróty, więc je raczej piszemy z wielkich liter. Wektory, wektorowany - nie Vectors, vectorowany.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #982 dnia: Lipca 02, 2014, 00:41:13 »
Tak na początek witam wszystkich serdecznie.

Pytanie może głupie, ale spędza sen z powiek. Chodzi o działanie steru kierunku. FSXa odpalam w zasadzie dla trzech samolotów: Mig 21 MF i F13 oraz Mirage III. W każdym z nich działa inaczej. W 21 MF wydaje się ok, np. kopię prawą nogą, trochę buja skrzydłami ale skręca w prawo. F 13 inaczej, bo skręca w lewo. Nic prostszego pomyślałem, odhaczyłem w ustawieniach i proszę, graficznie w kokpicie wciska się lewy pedał, ale samolot w końcu skręca w prawo. W końcu, bo najpierw odchyla się w lewo, a dopiero potem tak jak trzeba. Mirage jeszcze po swojemu, bo skręca chwilę w prawo ale zaraz przestaje i leci po prostej. Można coś z tym zrobić, coś gdzieś ustawić, czy po prostu ten typ (znaczy gra) tak ma i już?

Z góry dzięki za odpowiedź   

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #983 dnia: Lipca 24, 2014, 16:44:58 »
Jakby ktos chcial zaktualizowac sobie baze Navaids w FSX lub Prepar3d  to ponizej zamieszczam link gdzie to moze zrobic. Jako ze czasami lubie polatac z defaultowym ATC to u mnie rozwiazalo to pare problemow z lotniskami posiadajacymi ILS gdzie ATC pomimo to wektorowalo mnie jako Visual Approach

http://www.aero.sors.fr/navaids3.html
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #984 dnia: Sierpnia 06, 2014, 12:10:54 »
Jest jakaś aplikacja która  odczytuje pogode z Vatsimu.
Przez pewien czas bawiłem się  OPUS-em  który  porzyczył mi kuzyn. Tam w opcjach znalazlem  mozliwośc zczytywanai pogody własnie z Vatu.
Więc włąsnie  czy jest jakaś mozliwośc by dało się to robić  bez wykorzystania programów komercyjnych.
Opus  mi się o tyle podobał że  pogodę generował taką jaką mam za oknem +- 20%. No ale jest płatny i nie na moją kieszeń obecnie.
Rex-a posiadam w wersji 2.0.Lecz  on już  tylko może generować  elementy wizualne. Pogodynka już mi w nim nie działa  poprawnie  od  dwóch lat.
Więc jaka aplikacja z Vatu by był do  generowanai pogody ?
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

« Odpowiedź #985 dnia: Sierpnia 16, 2014, 19:13:50 »
Pablito - troche spozniona odpowiedz odnosnie ATC [...]

Rafgath - bardzo spóźnione podziękowania za konkretną odpowiedź w interesującym mnie temacie - aktualnie wracam po trzech miesiącach fsx-owej abstynencji wymuszonej nawałem pracy zawodowej i wyjazdów, wolant odkurzyłem i ponownie podłączyłem, po czym muszę sobie parę podstawowych rzeczy przypomnieć i odgrzebać plany i notatki. Fsx wg mnie ma to do siebie, że trzeba siedzieć w tym na bieżąco żeby nadążać, widzę że wyszedł już ftx openFc Europe, tak więc kolejna stówka pęknie. Cały czas brakuje mi czasu żeby nabrać odpowiednią wprawę w lataniu i wsiąść w coś o deko większego i szybszego niż defalutowa Cessna... jednakże nie zrobię tego póki zasad nie będę miał w jednym palcu, a fsx to wspaniały pożeracz czasu, którego dużo pracując ciągle brakuje.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które tu otrzymałem, pozwoliły mi one jako tako ogarnąć temat fsxa w sensie co z czym i w jakiej kolejności, mam nadzieję, że i inni laicy z tego skorzystają.

« Odpowiedź #986 dnia: Grudnia 01, 2014, 13:20:13 »
Witam
Szukam wszelkiej literatury w j.polskim dot. obsługi G1000.
Będę wdzięczny za źródła.

« Odpowiedź #987 dnia: Grudnia 13, 2014, 11:09:32 »
http://i.imgur.com/2Xkhi0v.jpg  Poszukiwana tekstura z tego F-16  zasadniczo to sam gryff jest poszukiwany.

Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #989 dnia: Grudnia 13, 2014, 21:56:05 »
Error
http://forum.aerosoft.com/index.php?/files/file/14-orange-lion-lockheed-martin-f-16am-rnlaf-demo-j-015/

No tą teksturę to ja mam ... mnie interesuje tylko ten gry a nie sama tekstura ...ale dzięki