Autor Wątek: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)  (Przeczytany 133756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)
« Odpowiedź #360 dnia: Maja 02, 2008, 16:03:09 »
Tomcata nie uwzględniałem, bo to zupełnie inna para kaloszy - potrzeba ogromu czasy by zrobić tą maszynę poprawnie (głownie problem AI RIO).

Groove, jeżeli się idzie wyłącznie po trasie oficjalnej to sie nic nie załatwi, ludzie z którymi się rozmawia oficjalnie na takie tematy mówią od razu 'nie' , tutaj potrzeba dojścia bezpośrednio do ludzi którzy zajmują się sie pewnymi rzeczami, a nie ludzi od PR, którzy zanim odpowiedza na twoje pytanie, zerkają na ściągę gdzie mają napsiane "na pytania techniczne nie odpowiadać".

Szukałem danych dotyczących S-76 z fenestronem, od Sikorskyego dostałem odpowiedź, że nie mogą mi nic powiedzieć bo jest tajne. Spytałem się pilota doświadczalnego, powiedział mi wszystko co nie było tajne (czyli praktycznie wszystko, z wyjątkiem rzeczy jakich nie mógł wiedzieć nie będąc konstruktorem systemu ;) ). Teraz szukałem rysunków S-61 i mam dojście poprzez innego pilota doświadczalnego Sikorskyego - do faceta, który tam był głównym konstruktorem i przez niego jest wejście do firmy.

Jak się wie do kogo się zwrócić i o co pytać to załatwić można niemalże wszystko. Prawda jest taka, że jak nie masz dojścia do osoby, która na danej rzeczy się zna, to ta która się nie zna, ale ma tobie odpowiadać, będzie tobie mówić "tajne" - co oznacza: "nie mam pojęcia o czym mówisz i nie wiem do kogo cię odesłać, to załatwmy to tu i teraz".

ED już to przechodziło z F-15, zwrócili sie do Boeinga, wszystko było tajne, weszli na forum Fighter Ops, zadali pytania i dostali odpowiedzi na prawie wszystkie od instruktorów z Orłów - bo ci wiedzieli co ma klauzule, a co nie.

Tajność Harriera to bzdura, sam flight manual NATOPS A1-AV8BB-NFM-000 jest dostępny do kupienia w internecie, podobnie Maintenance Manuale silników F402-RR-406A/B i F402-RR-408A, jedyny problem to radar, robicie symulator, a nie system zagłuszający, pewnych rzeczy wiedzieć nie musicie, to i się o nie nie pytacie i dostaniecie wszystko co potrzebne.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #361 dnia: Maja 02, 2008, 16:19:13 »
Wiesz Sun, Ty jako osoba prywatna możesz się zgłaszać do osób postronnych ale Oni muszą to robić na legalu przez oficjalne kanały. Poza tym, też nie wierzę, że od pilota/mechanika/jego kolegi dostałeś pełne info. Dostałeś tylko to co mogłeś i nic więcej. Pomijam fakt rzetelności, bo taki przekaz nie jest idealny. Zresztą przypomnij sobie źródła Maddoxa i ich rzetelności, potem popatrz ile z tego gadania było oraz prawdy. Ciebie nikt po sądach nie będzie targał ale już ED jako producenta można.

IMHO jak iść po dane to tylko do producenta, nie wazne czy są prawdziwe czy nie. One mają duzy plus, jak się komuś coś nei podoba to zawsze można powiedzieć "przecież tak podał producent" i się zbędne gadki urywają.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #362 dnia: Maja 02, 2008, 16:21:10 »
robicie symulator, a nie system zagłuszający, pewnych rzeczy wiedzieć nie musicie

Zastanawiam się jak to wygląda z tajnością danych A-10C? Co dokładnie jest utajnione? Czy są to dane, których pominięcie wyklucza zrobienie sima na poziomie?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #363 dnia: Maja 02, 2008, 16:41:22 »
IMHO jak iść po dane to tylko do producenta, nie wazne czy są prawdziwe czy nie. One mają duzy plus, jak się komuś coś nei podoba to zawsze można powiedzieć "przecież tak podał producent" i się zbędne gadki urywają.
Błąd, po dane nie idzie sie do producenta - po dane idzie się do operatora, on ma wszystko czego potrzebujesz - tak tworzono simy Jane's, tak tworzono Falcona i Tornado i tak powstaje Fighter Ops.

Problem Olega polega na tym, że źródeł danych z jakich mógł korzystać miał bez liku i wybrał (według nas) najgorsze.

Jeżeli stosujesz dane jawne to gdzie niby miałbyś mieć wizję sądu ? U mnie na dysku są rysunki z komputerowych symulacji opływu powietrza wokoło fenestronu RAH-66 dla różnych stanów lotu i są do dane całkowicie jawne, wykorzystanie ich jest również całkowicie legalne.

Co do wiarygodności, żadne źródło nie jest w 100% wiarygodne, aby dojść do takiego wniosku wystarczy wrócić do dyskusji na temat sturmovika, gdzie zależnie od źródła były różne dane. Kiedy ktoś taki jak D. Lednicer podaje tobie, że prędkość obrotowa wentylatora na RAH-66 wynosiła 2865 RPM, a prędkość końcówki łopatki tam wynosiła 675 ft/s, jednocześnie zestawiając to z danymi śmigłowców Eurocoptera, które zgadzają się z danymi z manuali to pozostaje tylko wierzyć na słowo.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #364 dnia: Maja 02, 2008, 16:45:25 »
Tu nie chodzi tylko o tajne dane ale przede wszystkim o to: "Wasz produkt zawiera dane, które mogą zagrażać bezpieczeństwu USA i w związku z tym nie będzie można dopuścić go do sprzedaży"
I tyle w temacie.

PS;
Ja na A-10 czekam bardziej niż na Hokuma ;)... no może jeszcze bardziej czekam na Ognisty Rydwan z organami Breżniewa :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #365 dnia: Maja 02, 2008, 16:57:27 »
A to kastracja F-15 w Lock On nie zagrażała interesom USA ? Jakoś nie pamiętam by sam Boeing protestował ? Może dlatego, że... ICH TO GUZIK OBCHODZI ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #366 dnia: Maja 02, 2008, 16:59:40 »
Nie zgadzam się z tym. Operator używa, producent produkuje i jego dane są tutaj wyżej. Skądś je przecież wziął. Użytkownik może jedynie je zweryfikować. Zawsze punktem wyjściowymjest producent i tyle. A to, że posiadasz jakieś dane które są jawne to już twoja sprawa. Gdybyś był osobą prawną to byś był bardziej ostrożny. Każdy manual ma zawsze napisane czyją jest własnością i na tej podstawie gdyby ktoś się przyczepił musiałbyś udzielić odpowiedzi skąd go masz i czy producent Ci pozwolil go użyc, a już napewno gdybyś czerpał z tego pieniądze. Na nic twoje tłumaczenie, że leżał na ulicy. Natomiast nie sądzę aby użytkownik czegoś zrobił Ci ksero manuala na twoją prośbę, co najwyżej poda Ci trochę ogólników plus swoje przemyślenia/doświadczenia.

Poprostu Sun trzeba oddzielić pewne rzeczy grubą kreską. My tutaj na forum działając na tyłach możemy sobie różne rzeczy wykorzystywać.

Zresztą Sun, zrób eksperyment. Zacznij zarabiać na koszulkach ze znaczkiem Nvidii. Logo jest ogólnie dostępne w google, zobaczymy jak szybko po Ciebie przyjdą. A jak nie przyjdą to no cóż, będziesz chociaż zarobiony :D

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #367 dnia: Maja 02, 2008, 17:00:52 »
Tu nie chodzi tylko o tajne dane ale przede wszystkim o to: "Wasz produkt zawiera dane, które mogą zagrażać bezpieczeństwu USA i w związku z tym nie będzie można dopuścić go do sprzedaży"
I tyle w temacie.

Moim zdaniem tak samo jak powierzenie niejawnych informacji Rosjanom. Wiadomo, że czasy zimnej wojny się skończyły, ale nie widzę zasadniczej różnicy w "zagrożeniu bezpieczeństwa USA" między wypuszczeniem sima na otwarty rynek, a tworzeniem go na rynek zamknięty przez Rosjan. ::)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: Maja 02, 2008, 17:05:34 »
Swoją drogą czy team DCS pracuje też nad czymś dla wojsk lądowych (RL albo sim dla graczy)? Poziom odwzorowania (przynajmniej wizualny) tych wszystkich czołgów i bwpów jest na oko przynajmniej jak w takim Armed Assault...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #369 dnia: Maja 02, 2008, 17:18:30 »
Cytat Wagsa:

Many of the units in DCS have a very high level of detail, more so than most folks think would be needed. However, when we create new objects for DCS, we are creating them for the long-haul when such levels of detail may be needed later. This is more efficient than having to go back and redo the models again and to add detail. Also, in addition to using these models in DCS, they will be used for other purposes that require such detail. Naturally, most objects have level of detail (LOD) models to keep the frame rates up.

I odpowiedz dlaczego najpierw wypuszczają A-10 (przed Apache):

Actually, more simple than that: the A-10A is simply much further along in development due to number of factors over the past year.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #370 dnia: Maja 02, 2008, 17:21:18 »
Zresztą Sun, zrób eksperyment. Zacznij zarabiać na koszulkach ze znaczkiem Nvidii. Logo jest ogólnie dostępne w google, zobaczymy jak szybko po Ciebie przyjdą. A jak nie przyjdą to no cóż, będziesz chociaż zarobiony :D
Oczywiście nie zauważyłeś, ze LOGO jest zastrzeżonym znakiem firmowym i jest chronione prawnie ?

Flight manual ogólno-dostępny ma adnotację:
DISTRIBUTION STATEMENT A: Approved for public
release; distribution is unlimited.

HEADQUARTERS,
DEPARTMENT OF THE ARMY
31 AUGUST 1994

To akurat z manuala do AH-64, do F-14 jest podpisane US Navy ;)
Nie ma żadnego znaczenia skąd mam ten manual, jego dystrybucja jest nie restrykcyjna, o czym świadczy zresztą dodatkowy dokument w nim zawarty z podpisem szefa sztabu armii Erick H. Shinseki i asystenta sekretarza Armii Joel B. Hudson. To są wszystkie zezwolenia potrzebne by spokojnie robić z tym co mi sie zechce.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #371 dnia: Maja 02, 2008, 17:25:06 »
Cytat dlaczego nie będzie A-10C i AH-64D:

While we would love to to the A-10C, we simply cannot because the information we have on it was obtained via the A-10C DTS contract we did for the ANG and the US DoD must approve that information (any of it) to be used in game. After a year of waiting we have yet to hear anything back. Rather than wait heaven knows how much longer, we decided to do the A model for which we have plenty of data acquired elsewhere.

Regarding the AH-64A vs. AH-64D, we chose the A model because it is a better counter part to the Ka-50, we have better data on it, and access to SME help on it. All in all, we have much better resources to do the A at this time.

That's not to say that we don't do these two aircraft later in the DCS, just not in the immediate future.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #372 dnia: Maja 02, 2008, 18:29:53 »
Nic nie przeoczyłem Sun. Tylko chciałem pokazać, że nawet jak coś jest ogólnie dostępne to nie znaczy, że możesz go używać. Tak samo jest z manualem. Jest czyjąś własnością i musisz zapytać się o zgodę o wykorzystanie, dlatego też nie możesz sobie wciąć go od użytkownika. No chyba, że jest ogólnie dostępny (możesz go np. pobrać ze strony producenta) aczkolwiek i tak byłbym bardzo ostrożny, bo zaraz by się stado sępów zjawiło i za wykorzystanie chcieli jakiś gratyfikacji.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: Maja 03, 2008, 07:56:46 »
Dawać mi tego A-10 :021: .
A tak na marginesie to przeraża mnie ten cały zamęt , co chwile jakieś nowości. Odczuwam wrażenie jak by celowo karmili nas sensacjami.

Mam nadzieje że uda się z modować BS tak aby włączyć do walki inne samoloty  :021:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #374 dnia: Maja 03, 2008, 08:44:30 »
Wags na temat kampanii:

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=30053

Z ciekawszych rzeczy:
Nie musisz wykonać zadania w misji by móc przejść do następnej. Nie będziesz musiał lecieć misji (możesz przejść do następnej) a i tak nastąpi postęp kampanii.
Pracują nad tym by w przyszłości nad postępem w kampanii decydowały także takie rzeczy jak zarządzanie zasobami i zarządzanie pilotami z eskadry.

Dla mnie ekstra.