Tomcata nie uwzględniałem, bo to zupełnie inna para kaloszy - potrzeba ogromu czasy by zrobić tą maszynę poprawnie (głownie problem AI RIO).
Groove, jeżeli się idzie wyłącznie po trasie oficjalnej to sie nic nie załatwi, ludzie z którymi się rozmawia oficjalnie na takie tematy mówią od razu 'nie' , tutaj potrzeba dojścia bezpośrednio do ludzi którzy zajmują się sie pewnymi rzeczami, a nie ludzi od PR, którzy zanim odpowiedza na twoje pytanie, zerkają na ściągę gdzie mają napsiane "na pytania techniczne nie odpowiadać".
Szukałem danych dotyczących S-76 z fenestronem, od Sikorskyego dostałem odpowiedź, że nie mogą mi nic powiedzieć bo jest tajne. Spytałem się pilota doświadczalnego, powiedział mi wszystko co nie było tajne (czyli praktycznie wszystko, z wyjątkiem rzeczy jakich nie mógł wiedzieć nie będąc konstruktorem systemu

). Teraz szukałem rysunków S-61 i mam dojście poprzez innego pilota doświadczalnego Sikorskyego - do faceta, który tam był głównym konstruktorem i przez niego jest wejście do firmy.
Jak się wie do kogo się zwrócić i o co pytać to załatwić można niemalże wszystko. Prawda jest taka, że jak nie masz dojścia do osoby, która na danej rzeczy się zna, to ta która się nie zna, ale ma tobie odpowiadać, będzie tobie mówić "tajne" - co oznacza: "nie mam pojęcia o czym mówisz i nie wiem do kogo cię odesłać, to załatwmy to tu i teraz".
ED już to przechodziło z F-15, zwrócili sie do Boeinga, wszystko było tajne, weszli na forum Fighter Ops, zadali pytania i dostali odpowiedzi na prawie wszystkie od instruktorów z Orłów - bo ci wiedzieli co ma klauzule, a co nie.
Tajność Harriera to bzdura, sam flight manual NATOPS A1-AV8BB-NFM-000 jest dostępny do kupienia w internecie, podobnie Maintenance Manuale silników F402-RR-406A/B i F402-RR-408A, jedyny problem to radar, robicie symulator, a nie system zagłuszający, pewnych rzeczy wiedzieć nie musicie, to i się o nie nie pytacie i dostaniecie wszystko co potrzebne.