Autor Wątek: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)  (Przeczytany 133452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)
« Odpowiedź #690 dnia: Września 18, 2008, 12:28:09 »
@Razor

Jesteś nieco w błędzie. Przeciętny komputer to dziś 2GB RAMu i 200GB dysk. Zresztą nawet przy nowych kompach najczęsciej wybieraną konfiguracją jest 2x1GB i obecnie 320GB dysk (mówię o kompie do 2k zł). Do tego każdy przeciętny użytkownik trzyma jakieś filmy, jakąś muzykę, zdjęcia oraz gry które dzisiaj między 5 a 8GB spokojnie wciągają. Poświęcenie 30GB (moim zdaniem optymalnie) na sam system operacyjny to dużo. Do niedawna nawet mi do głowy nie przyszło aby ją instalować. Niestety jestem zmuszony, bo coraz więcej tego badziewia mnie atakuje. Natomiast wciąż najbardziej popularną Vistą jest x86 w wersji Home Premium (co też słusznie Vow zauważył), więc też nici z 4GB pamięci. Vista x64 to wciąż ciekawostka podobnie jak XP x64 których szukają Ci którzy znają się nieco na rzeczy. W większosci i tak jest to wybór z przymusu niż z checi, bo przecież nie ma innego wyjścia na wykorzystanie takiej ilości pamięci.

Reasumując nie każdy ma 6 komputerów i każdy do czegoś innego w którym siedzi po 4-8GB RAMu.

@some1

UAC - User Account Control czyli to dziadostwo co dopiernicza się do wszystkiego co robisz na kompie. Łatwo da się to wyłączyć ale nie każdy o tym wie. Poza tym w takiej postaci totalnie bezsensu.

Hmmm mówisz, ze nie ma sensu? To odpal sobie LO na procku z zegarem 1.8GHz (to chyba najbardziej popularny zegar w rodzinie C2D) i 2GB RAMu na Viscie załadowanej i XPku. Sam zobaczysz co szybciej działa i ładuje. Jesli nawet nie chodzi o same wymagania to problemy wynikające ze sterownikami i faktem, że masz dwie Visty x86 i x64 na których występują różne problemy. Faktem też jest, że niektore gry lepiej radzą sobie w XP, a inne w Viście i może to też zostało wzięte od uwagę. Nie zapominajmy też o przyzwyczajeniach ludzi którym XP spokojnie wystarcza do zabawy i nie bardzo chcą przesiadać się na Vistę nawet jak dostaną taki "ficzer" jak DX10. Nie mam pojęcia jak ED to rozwiąże i szczerze mówiac guzik mnie to też obchodzi. Mnie interesuje multi najbardziej. Jak wyjdzie to i tak to kupię, bo w coś latać trzeba. Zresztą, nie ma co się dziwić. ED zawsze miało swoje podejście do tematu. Pamiętacie jak ludzie wyli po premierze LO, że grać nei mogą? Co im odpowiedzieli? Be sure pogracie sobie płynniej za dwa lata :D.

Poza tym skoro inny producenci np. Nvidia może odmówić supportowania DX 10.1 (do niedawna tak było) to dlaczego ED nie może trzasnąć focha i odmówić współpracy z Viśtulą? :D

PS. Nie faworyzuje XPka, napisałem tylko co na ten temat myślę i nigdzi enei pisałem, że to dobra czy tez zła decyzja.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #691 dnia: Września 18, 2008, 13:31:22 »
UAC - User Account Control czyli to dziadostwo co dopiernicza się do wszystkiego co robisz na kompie. Łatwo da się to wyłączyć ale nie każdy o tym wie. Poza tym w takiej postaci totalnie bezsensu.

A jak myślisz co znaczą aż dwie emotikonki przy mojej wypowiedzi? ;)

Hmmm mówisz, ze nie ma sensu? To odpal sobie LO na procku z zegarem 1.8GHz (to chyba najbardziej popularny zegar w rodzinie C2D) i 2GB RAMu na Viscie załadowanej i XPku. Sam zobaczysz co szybciej działa i ładuje. Jesli nawet nie chodzi o same wymagania to problemy wynikające ze sterownikami i faktem, że masz dwie Visty x86 i x64 na których występują różne problemy

Nie wiem, nie odpalałem bo nie mam dostępu do takiego komputera. Ale skoro piszesz to takim tonem to na pewno ty niedawno miałeś i na w miarę aktualnych wersjach obu systemów zrobiłeś testy. W takim razie podziel się spostrzeżeniami bo sam chętnie się dowiem.

Poza tym grzęźniemy w coraz większy offtop i jak ktoś to przeczyta to zaraz wyda mu się że DCS w ogóle nie odpali na Viscie. :D
Od ludzi na forum ED też nie można się nic sensownego dowiedzieć, Wags napisał że problemem są duże misje, Alfa teraz cośtam wydukał że problemem są kampanie nie misje, a reszta to offtop i flame Vista kontra XP. Więc proponuję nie przenosić tego modelu dyskusji tutaj.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #692 dnia: Września 18, 2008, 13:55:50 »
Ton mojej wypowiedzi był zwyczajny. Jeśli inaczej to odebrałeś to wybacz, nie chciałem. Zresztą emotek twoich też nie zauważyłem ;). Na test nie mam czasu, miejsca. Nie swpominajac już o tym, że musiałbym sie upomniec o aktywacje i odpowiedni soft załatwić. Natomiast mam jako taki obraz sytuacji, bo kiedy składam jakiś komp to najbardziej mnie interesuje jak LO działa żeby być nieco mądrzejszym przy ewentualnych ruchach ze swoim kompem.

Masz rację, ciągnięcie tego tematu jest bezcelowe. Też wolę poczekać do premiery.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #693 dnia: Września 18, 2008, 20:37:16 »
Jesteś nieco w błędzie. Przeciętny komputer to dziś 2GB RAMu i 200GB dysk.

Co to jest "przeciętny komputer"? Sprzęt do gier czy komputer użytkowy przy małej działalności gospodarczej?

Dla mnie przeciętnością komputera do gier jest to co np. mają moi znajomi bawiący się rozrywkowo bardziej wymagającymi programami typu gra komputarowa. Oczywiście nie przeprowadzałem żadnych badań. A skoro wg ciebie przeciętny jest 2GB RAM i 200GB HDD to zapewne nie będzie on chodził na Viście64 (bo po co?)

Vista x64 to wciąż ciekawostka ....

Tak, zdecydowanie "ciekawostka" od dobrych 1,5 roku to coś co kupuje się zwykle jako system OEM do współczesnych komputerów.

Hmmm mówisz, ze nie ma sensu? To odpal sobie LO na procku z zegarem 1.8GHz (to chyba najbardziej popularny zegar w rodzinie C2D) i 2GB RAMu na Viscie załadowanej i XPku. Sam zobaczysz co szybciej działa i ładuje.

Wybacz, ale skoro mowa o współczesnych komputerach to moim zdaniem 3 GHz jest standardem, a i RAM raczej zbliżony do 4GB. Możesz mi powiedzieć po co komu mającemu procek ~1,8GHZ i ram 2 Gb OS Vista64? Pewnie, że taka konfiguracja sprzętowa jest bardziej optymalna na starym XP.

Sformułowanie "not playable" raczej zrozumiałbym właśnie jako "bardzo powolne działanie". Takiego samego określenia używa się, gdy ktoś odpala grę na starym sprzęcie - co z tego że mu się odpali, jak nie da się pograć itp.

Dla mnie sformułowanie "not playable" to nie to samo co "bardzo powolne działanie" (na danym typie OS). To informacja, że coś nie funkcjonuje poprawnie (nie da się grać)

...to dlaczego ED nie może trzasnąć focha i odmówić współpracy z Viśtulą? :D

Może sobie "walnąć focha" - ich biznes ich problem, ale dostosowanie nowej gry do komputerów z odchodzącym już powoli w niepamięć starszym OS jest trochę dziwne?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #694 dnia: Września 18, 2008, 23:24:35 »
@Razor

To, że Vista sprzedawana jest od 1,5 roku nie oznacza, ze wersja 64-bitowa jest popularna. Zaufaj mi większość osób wie, że ma Vistę i najczęsciej jest to zwykła x86. Zdziwiłbyś się na czym ludzie grają.  Nie trzeba prowadzić żadnych badań. Otwórz pierwszą lepszą gazetkę z zestawami i zobacz co sprzedają. Wiekszośc to E21xx, teraz E5xxx i dalej E8xxx. Dopiero te dwa ostatnie mają wyższe zegary. O komputerze do grania możemy mówić tak powyżej 3k zł, a nawet wyżej. oczywiście bez monitora.

Spoko Razor, nieco wyzej pisałeś o tym, ze nie masz pojecia o kompach. Teraz twierdzisz odwrotnie. Choćbym nawet chciał to Cię nie przekonam, bo wiesz lepiej. Wskocz na jakieś forum komputerowe (może być PPC) i zobacz jakie kompy ludzie mają w sygnaturach i jakie najczęsciej kupują. Weź jeszcze poprawkę, że 3/4 osób w takich miejscach jest zorientowana w temacie. Ponadto do pogrania komfortowego dziś wsytarczy komputer ze średniej pólki i to wcale nei oznacza, ze jest komputerem biurowym.

Poza tym takie konfiguracje 1.8GHz+2GB RAMu i 200GB dysk to w zasadzie standard w laptopach i jakoś na nim Visty są więc o co chodzi? Normalny blaszak gorszy?.

« Odpowiedź #695 dnia: Września 19, 2008, 05:21:44 »
Spoko Razor, nieco wyzej pisałeś o tym, ze nie masz pojecia o kompach. Teraz twierdzisz odwrotnie. Choćbym nawet chciał to Cię nie przekonam, bo wiesz lepiej. Wskocz na jakieś forum komputerowe (może być PPC) i zobacz jakie kompy ludzie mają w sygnaturach i jakie najczęsciej kupują. Weź jeszcze poprawkę, że 3/4 osób w takich miejscach jest zorientowana w temacie.

@Kosi - nie twierdzę, że się znam na komputerach - ale właśnie dlatego, że się nie znam mam inne spojrzenie na ten problem, może bardziej zbliżone "przeciętnemu użytkownikowi".

Ty piszesz o ludziach, którzy siedzą na jakiś forach komputerowych (czyli pewnie coś tam z tymi kompami "kombinują" - albo lubią, albo muszą), a ja mam na myśli takiego zwykłego odbiorcę komputera, którego tak po prawdzie niewiele obchodzi co jest z środku byle dobrze działało. To nie ktoś kto kupuje jakieś stare części komputerowe czy kombinuje jakieś podrasowania starego sprzętu. To jest klient, który wchodzi do sklepu i kupuje komputer z tego co zaproponuje mu sprzedawca. Jak ma być "też do rozrywki" (albo dla dzieciaka "do gierek") to wychodzi z w miarę dobrym, współczesnym sprzętem i z OEM-ową Vistą64. Tak postępuje wielu (w zasadzie dominująca większość) moich znajomych z różnych środowisk - ludzi kompletnie nieznających się na komputerach (bo po co, mechanikami samochodowymi też nie są, a samochodami jeżdżą) i bynajmniej nie "męczących klawiatur" (bo nie odczuwają takiej potrzeby) na jakiś forach.

To, że w jakimś kraju wielu ludzi ma stare komputery (zresztą do różnych zastosowań) to nie oznacza, że wydając grę od początku zakłada się jej nie do końca pełną współpracę z aktualnie najnowszym i będącym w powszechnym użytku od ponad 1,5 systemie operacyjnym.

A to akurat jest problem, o którym tutaj dyskutujemy.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #696 dnia: Września 19, 2008, 08:17:18 »
Panowie spokojnie, wszyscy macie rację :002: :002:
A ja wam powiem tak :118: DCS już mógłby trafić do sprzedaży, ale twórcy zdają sobie sprawę że mało który komp udźwignie taki nawał informacji do przetworzenia. Pewnie mój sprzęt który loczka pozwala włączy na maxa( pod warunkiem że nie lecą razem cztery śmigłowce i nie srają flarami przed nosem  :005:) nie dałby sobie rady.

Pozdrawiam

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #697 dnia: Września 19, 2008, 09:33:51 »
No to może pracują nad obsługą procesorów 2-rdzeniowych w związku z tym... mimo, że oficjalnie w BS ma tego nie być...
Swoją drogą... mogłyby wrócić cirrusy, tak jak to było we flankerze 2.51...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: Września 19, 2008, 10:09:00 »
Najzabawniejsze w tej całej aferze z Vistą na forum ED, jest to, że oni nie są w stanie powiedzieć co z Vistą nie działa i dlaczego :D

« Odpowiedź #699 dnia: Września 19, 2008, 10:18:02 »
nie twierdzę, że się znam na komputerach - ale właśnie dlatego, że się nie znam mam inne spojrzenie na ten problem, może bardziej zbliżone "przeciętnemu użytkownikowi".
Zgadzam się z Razorem,że przeciętny użytkownik może mieć problem jaki kupić pc i jaki wybrać system operacyjny.W moim przypadku mam kilka możliwości:
a)zapytać sprzedawcę,
b)zapytać na forum i samemu złożyć po zapoznaniu się z literaturą lub
c)poprosić specjalistę np.z naszego forum o złożenie pc zgodnie z jego sugestią.
Dotychczas kupowałem pc zgodnie z punktem a.Nie jest to doskonały sposób ale wygodny.Wszystko zależy od kompetencji sprzedającego.Wariant b jest interesujący ale wymaga czasu i nie jest doskonały ponieważ wymaga także praktyki.Można oczywiście eksperymentować pytając kolegów na forum.Wariant c jest moim zdaniem optymalny ponieważ czytając posty na naszym forum mam wrażenie,że część kolegów śledzi na bieżąco literaturę związaną z komputerami oraz praktykuje składając pc jednocześnie są graczami.
Co do visty oraz Falcona OF to spotkałem się na  forum viperpits z sprzecznymi opiniami .Wynika z tego,że czasem gracze mają problem co do systemu operacyjnego.Z ciekawości zapytałem o opinię na naszym forum,ale nie otrzymałem odpowiedzi.Tyle moich uwag.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: Września 19, 2008, 11:32:31 »
Panowie spokojnie, wszyscy macie rację :002: :002:
A ja wam powiem tak :118: DCS już mógłby trafić do sprzedaży, ale twórcy zdają sobie sprawę że mało który komp udźwignie taki nawał informacji do przetworzenia.

A świstak siedzi i zawija :D

Przecież nie ma tam grafiki z FSX, silnik lekko poprawiony, dodane kilka pierdół. Jestem dobrej myśli, wątpie by chcieli zrobić znowu porażkę z wydajnością jaką było wypuszczenie LO kilka lat temu. Jestem pewien, że nawet mój złom to udźwignie  :118:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #701 dnia: Września 19, 2008, 11:47:23 »
Jestem pewien, że nawet mój złom to udźwignie  :118:

Bobek w poniedziałek są loty. Radzę Ci wytrzeźwieć do tej pory.  :118: :118:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #702 dnia: Września 19, 2008, 12:21:41 »
Razor, ja piszę o normalnych ludziach którzy przychodzą do sklepu i mówią "chcę komputer". Ludzie mający pojęcie i modernizujący kompy są bardziej zorientowani. Ci wiedzą czego chcą. Do mnie sporo kompów trafia z wszelkiego rodzaju marketów - takich gotowych zestawów. Naprawdę zdziwiłbyś się jakie potrafią być konfiguracje (strzałem jest VIA+C2D). Dla większosci ludzi komputer to komputer i się zbytnio nad nim nie rodzwodzą, a już napewno nie nad tematem Visty. Najczęsciej to wychodzi w praniu. W dodatku w takich sklepach nikt im nie doradzi. Zresztą pytanie sprzedawcy też nie jest najlepszym wyjściem. Wszystko zależy na kogo trafisz. Trzeba być tego świadomym.

Zresztą powtarzam raz jeszcze. Wejdź sobie do do działu "co kupic?" na PurePC. Tam masz gotowe konfiguracje na dany miesiąc. Można powiedzieć, że nic lepszgo w tej kasie nie poskładasz. Przejrzyj też pytania laików pt. "mam xxxx zł co mam kupić?". Zobacz co dominuje. 

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #703 dnia: Września 19, 2008, 12:58:27 »
Zgadzam się z Mazakiem. Razor konfig podany przez Ciebie jeszcze długo nie będzie tzw "standardem". Standardowa jest natomiast odzywka przeważającej części klientów, których obsługuję. "Panie, komputer. Tylko żeby był już taki lepszy". Więc dostają o co proszą - model "ten lepszy" to w przybliżeniu jakieś E7200 albo AMD X2 5000+, to tego ze 2 Gb ram i najczęściej GF8600GT. System albo jeszcze dość często XP, albo Vista Basic, albo Home Premium zawsze x32 (nikt nigdy nie prosi o inną, a OEM x32 przychodzi preinstalowany z hurtowni). I taki stan rzeczy nie wynika z niekompetencji sprzedawcy (przynajmniej nie zawsze), tylko z tego, że 90% klientów słysząc, że za dobrego kompa do gier trzeba dać ponad 2.5k (bez monitora) popuka się w czoło i wyjdzie do konkurencji, u której wprawdzie kupi tę samą konfigurację, ale z dołączoną informacją, że sprzęt świetnie sprawdzi się w najnowszych grach. Inna rzecz, że większość z nich i tak często nie jest w stanie wykorzystać potencjału takiego sprzętu, bo często nie umieją nawet ustawić wyższej rozdziałki w grze, nie wspominając o włączeniu AA czy anizo.
Zaznaczam, że opis ten dotyczy wspomnianego "przeciętnego" użytkownika (a przeciętność wziąłem stąd, że takich klientów mam zdecydowaną większość). Sprzęt wymieniony przez Razora kupują raczej "świadomi gracze" a takich jest o wiele mniej.

« Odpowiedź #704 dnia: Września 19, 2008, 15:14:44 »
Sprzęt wymieniony przez Razora kupują raczej "świadomi gracze" a takich jest o wiele mniej.

A kto jest potencjalnym klientem takiego programu jak DCS? Raczej grupa ludzi, która świadomie wybiera wysoką konfiguracje sprzętową (choć wcale nie musi znać wszystkich niuansów związanych ze sprzętem - od tego są ludzie zatrudnieni w dobrych sklepach) - chcąc wyciągnąć z gry jak najwięcej. Dla tzw. "przeciętnego użytkownika komputera" możliwość grania jest tylko jedną z opcji wykorzystania komputera (i to bynajmniej nie najważniejszą, a często bardzo dalszoplanową).

Jest też spora grupa ludzi, która po prostu chce mieć dobry sprzęt (tak dla zasady) nawet jak nie wykorzysta w pełni jego możliwości (podobnie jak nie wykorzysta w pełni osiągów swojego samochodu czy możliwości sprzętu RTV itd.). Znam takich wielu - chcą mieć nowoczesny sprzęt i tyle.

Wracamy jednak do rzekomych problemów DCS z Vista64 i tutaj nasuwa się pytanie: na jakie komputery produkuje się nowe, skomplikowane gry? Moim zdaniem raczej na takie, które można nazwać "nowoczesnymi", a w ślad za tym posiadające nowsze systemy operacyjne. Oczywiście powinny one umożliwiać korzystanie graczom z nieco starszym OS i nieco słabszym komputerem, ale to właśnie na starszym sprzęcie gra może nie wykorzystywać wszystkich opcji czy możliwości.

Sytuacja, która tutaj została przedstawiona czyli brak pełnej obsługi (bo skoro nie można korzystać ze wszystkich misji i kampanii - to nie ma pełnej obsługi) na komputerach z aktualnym (czyli najnowszym) systemem operacyjnym jest delikatnie mówiąc dziwna.

Stąd moim osobistym zdaniem albo to jakiś błąd/niezrozumienie w przedstawieniu problemu (wg mnie to bardziej prawdopodobne) albo to faktycznie problem twórców z dostosowaniem nieco przeterminowanego w produkcji programu do nowego OS. W tym drugim przypadku to jest porażka bo o ile osoba bardzo chcąca korzystać w pełni z programu może sobie ewentualnie kupić nowy komputer z nowym OS (wiadomo zawsze dążymy do lepszego) to raczej dla pełnej możliwości pogrania w jedną grę nie będzie kombinowała sprzętu słabszego oraz starego OS.