Autor Wątek: RedViper i HiTiles  (Przeczytany 4288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaxa

• Gość
RedViper i HiTiles
« dnia: Października 28, 2007, 12:14:42 »
Mam mały problem związany z instalacją HiTiles na RedVipera - nie wiem, czy wszystko dobrze robię, więc proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników.
Robię więc tak:
1. instaluję Falcona 4.0 i na niego RedVipera z uaktualnieniami
2. instaluję HiTiles
3. odpalam plik HiTiles2Falcon4.exe i czekam na zakończenie procesu instalacji

Po odpaleniu RedVipera i wybraniu misji treningowej wszystko zamiera w trakcie ładowania misji.

Wszystko jest OK, gdy instaluję HiTiles, a później odpalam plik TerrainMerger01d.exe z katalogu Utilities Falcona - po wyborze scenerii letniej, instalacji i odpaleniu gry nie ma żadnych problemów.

Mam w związku z tym pytanie - czy do instalacji HiTiles w RedViper potrzebne jest uruchomienie pliku HiTiles2Falcon4.exe, czy też mam robić tylko to co opisałem w sposobie drugim.

Odp: RedViper i HiTiles
« Odpowiedź #1 dnia: Października 28, 2007, 12:26:26 »
Ja chyba odpalałem HiTiles2Falcon4.exe. Nie pamiętam bo aktualnie latam w OF ale jeżeli wszystko działa przy tym drugim sposobie to po prostu nie używaj HiTiles2Falcon4.exe. Ja kiedyś spędziłem 3 dni na instlkach zanim wszystko dobrze się zainstalowało ale to już inna historia. Poza tym zajrzyj na http://www.freefalcon.com/forum/view_topic.php?id=15976&forum_id=25.

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 28, 2007, 12:45:55 »
Zaglądałem tam jak najbardziej - właśnie tam zobaczyłem, że potrzebny jest plik HiTiles2Falcon4.exe.
Po lekturze porad Aragorna robiłem też instalację mieszaną, czyli najpierw HiTiles, później plik HiTiles2Falcon4.exe, a następnie TerrainMerger01d (swoja drogą nigdzie nie mogę znaleźć wersji TerrainMerger03a, którą również poleca Ara), wybór scenerii i oczekiwanie na instalację terenu. Później właczenie Falcona, wybór misji treningowej i odpalenie - ale niestety efekt żaden czyli freeze na etapie ładowania.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 28, 2007, 13:00:37 »
No ja instalowałem według tej instrukcji ale tak jak mówiłem nie pamiętam czy używałem HiTiles2Falcon4.exe. Przy instalce hitiles jest uwaga żeby użyć HiTiles2Falcon4.exe przy FreeFalconie.

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 28, 2007, 16:33:38 »
A możesz opisać krok po kroku twój sposób instalacji i użyte składniki?

« Odpowiedź #5 dnia: Października 28, 2007, 17:15:43 »
Kolejność była dokładnie taka jak w opisie Aragorna. Nie pamiętam tylko czy używałem HiTiles2Falcon4.exe czy tylko TerrainMerger01d.exe. Nie rozumiem tylko czemu Ci tak zależy na tym HiTiles2Falcon4.exe skoro bez tego wszystko gra?

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 28, 2007, 19:19:18 »
Bo nie jestem przekonany, czy faktycznie wszystko jest OK. Po prostu nie widzę różnicy pomiedzy RV bez HiTiles i z nimi. W Falcon AF po zainstalowaniu HiTiles dla AF (swoja drogą poprzez plik instalacyjny - bez problemów) widzę od razu różnicę w wyglądzie terenu przed i po instalacji.

« Odpowiedź #7 dnia: Października 28, 2007, 19:37:38 »
Red Viper ma standardowo lepszą grafikę niż AF. Może stąd to wrażenie. Może zrób instalkę czystą bez Hitiles, uruchom RV i wystartuj z konkretnej bazy. Potem dodaj Hitiles i wystartuj z tej samej. Może wtedy zobaczysz różnicę. Pamiętam że mnie również wydawało się że hitiles niewiele wnosi do grafiki ale tak naprawdę dodaje jednak troszkę "uroku" RV. Będę robił teraz instalkę OF i RV jednocześnie to sprawdzę jak to jest u mnie.

« Odpowiedź #8 dnia: Października 28, 2007, 23:57:16 »
Doinstalowałem właśnie RV do OF. Co do użycia HiTiles2Falcon4.exe to trzeba go użyć a potem wystarczy TerrainTexCompress bez TerrainMerger01d.exe. Wszystko działa perfect.

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 29, 2007, 20:21:15 »
Czyli tak: po instalacji RV instaluję HiTiles'y, odpalam HiTiles2Falcon4.exe i zapuszczam TerrainTexCompress (bez TerrainMerger01d.exe).
Mam jeszcze pytanie o HiTiles'y - jaką masz ich wersję, bo u mnie w pliku readme.txt widzę, że są to "HiTiles for Falcon 4 SP3".
Jest tam tez podany dość pokręcony sposób ich instalacji:

1. The BaseInstaller consists of this HiTiles directory. It doesn't matter where you put it, but just make sure that you have at least 100 MB available for texture handling etc.

2. Go to falcon.lovesignal.org/hitiles and download whatever tilesets you want. Unzip the tilesets, then put all the resulting *.pcx files into the /tiles subdirectory found here.

3. Start Falcon and activate the theatre into which you want to install the HiTiles

4. The first time you use this installer for a certain theatre (or whenever you start with a "fresh" texture.zip), run the "HighAlt_Installer.vbs". This is similar to Widowmaker's original HighAltPatch that improves the resolution of all original Microprose tiles when flying at higher altitudes.

5. Run the "HiTiles.vbs". This will install all the textures you placed in the /tiles subdirectory into the selected theatre's texture archive.

6. If you're adding many tiles (e.g. Forest tiles, all City tiles), let the installer start SPTinstall, then SELECT the base theatre directory (E.g. C:\falcon4\terrdata\korea) and hit CREATE (This will update the fartiles, the tiles used for the far horizon).

You can always repeat the steps 2-6 later with additional tilesets.

Jaką masz wersję - taką samą czy inną?

« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2007, 20:41:05 »
Mam tą samą wersję.

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 29, 2007, 21:40:03 »
Dzięki kowal, zrobiłem jak radziłeś i wszystko teraz chodzi jak należy.