Autor Wątek: Omega vs Catalyst Drivers  (Przeczytany 2027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omega vs Catalyst Drivers
« dnia: Października 31, 2007, 14:51:33 »
Witam
Mam takie skromne pytanie, które sterowniki są wydajniejsze, posiadam kartę Radeon 9550, chcę sobie zagrać w Wiedźmina lecz 5-10fps trochę mnie nie zadowala (oczywiście max low detale), aktualnie posiadam stery Omegi. Mile by były widziane porady dot. jak jeszcze zwiększyć ilość fps aby gra była "grywalna"

Mój komputer:
Sempron 2600+
768 DDR (Kingston 512 + noname 256)
Radeon 9550 128bit 128mb
Asus A7V880

Oczywiście Wiedźmin 1.1a

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: Omega vs Catalyst Drivers
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2007, 15:23:21 »
To zależy jakiego producenta jest radek.Ja swojego 9550 zmodowałem do 9600 XT po przez zmianę BIOS-u.Ale i tak za bardzo w NWN2 sobie pograć nie mogłem,a jak wiemy Witcher jest na silniku Aurora(na tym samym co NWN2) więc wniosek nasuwa się sam  :004: .Popróbuj jeszcze obniżyć ogólnie w właściwościach karty,ale na cuda bym nie liczył...
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2007, 16:40:42 »
Jestem wielki!
- Nowe stery od Omegi
- Suwak na max performance w sterownikach
- GPU z 250 na 390, memory niestety ruszyć nie mogę, jak dam 210 to już mam afretakty
- Ati Hot Key Poller wyłączony
I śmigam sobie na 25-35 fps, czasami przycina ale gra się super :)
Topic do usunięcia

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2007, 07:14:06 »
Dlaczego do usuniecia? :D
To i ja sie podepne do tematu. Czysto teoretycznie - czy zmiana sterownikow na Omege moze cos polepszyc w przypadku Radka X800gt? Producent karty - Saphire. Problem mam nie z Wiedzminem, ale z rownie nowa gra - Settlersami 6. Objawy - Czarny, najczarniejszy z czarnych ekran....

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2007, 09:20:08 »
Za czasów kiedy miałem Radka 9550GT zrobiłem sobie razu pewnego test sterowników. Do testu były użyte sterowniki;
Catalyst-y
DNA
Omega
i NGO
Najlepiej wypadły NGO, w 3Dmarku2001 miałem chyba z 300 punktów przewagi nad Omegą a te z kolei 200 nad Catalystami i DNA. Nie pamiętam dokładnie liczb bo było to 2 lata temu.
Teraz po GF6600GT mam Radeona HD2600xt i jadę na Catalystach 7.10. Powód jest taki że NGO jakby zaprzestało wydawać nowe stery a ostatnie bazują bodajże na cat. 7.5, Omegi tak się poknociły że tylko niektóre serie kart są obsługiwane a jeśli już są to wydajność jest gorsza niż zwykłych Catalystów 7.10.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2007, 09:39:01 »
Kiedyś miałem FX5700 i próbowałem zwiększyć wydajność tej karty. Owszem ilość fps wzrosła o ok 15% ale pojawiało się przy tym sporo artefaktów. Od tej pory omijam te sterowniki. Chciałem tylko zwrócić uwagę na zależność między wydajnością i jakością obrazu.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 01, 2007, 10:34:04 »
....... czy zmiana sterownikow na Omege moze cos polepszyc ....
Ponieważ nie zajmuję się już tym problemem od czasów 9800XT, nie będę się mądrzyć i powiem jak było:
Autorzy Omeg (i kilku jeszcze podobnych, acz mniej znanych u nas firm) rozpoczęli swą pracę w czasach gdy ATI miało przewagę nad nVidią w wydajności kart graficznych.
Jedynym "słabym" punktem była, narzucona przez Win98, "nowa architektura" sterowników, wymagająca od driverów konkretnego sposobu współpracy z jądrem
(Microsoft wydał nową specyfikację, opowiadającą jak to ma być z DirectX w nowej rodzinie systemów NT i Win98). Jednym z kłopotów było "pogodzenie" otwartego i "nie podlegającego" MS standardu OpenGL i DirectX. Ponieważ DirectX był "młodszy", ostro lansowany i "wspierany" przez MS a autorzy gier (części graficznej) byli "przyzwyczajeni" do OpenGL, producenci sprzętu mieli spory kłopot z wydawaniem na czas driverów wykorzystujących w pełni funkcje nowych czipów w obu tych standardach (był jeszcze jeden: 3Dfx-karty Voodoo - rewelacyjny ale przepadł). Sposobem "wyjścia z kłopotów", dla posiadaczy konkretnych kart, było ustalenie: czy preferowana gra była "lepsza" na OpenGL czy DirectX; czy gra może "chodzić" ze wszystkimi ich wersjami czy tylko najnowszymi. Tutaj należy wyjaśnić, że programiści gier nie muszą wykorzystywać wszystkich funkcji graficznych oferowanych w standardzie i doskonale wiedzą z jakich wersji bibliotek ulubionego standardu korzystają. W całym tym zamieszaniu "wystarczyło" ustalić ciąg: gra - system - driver - karta i "wyciąć" lub "podmienić" odpowiednie wersje bibliotek, bez zmian w kodzie i sukces gotowy. Oczywiście było sporo przypadków, że udało się uzyskać spory wzrost FPS ale równie dużo przypadków "niedopasowania" i drastycznego spadku FPS w ulubionej grze. Była też możliwość utraty "zgodności w dół" czyli gra działała ze starszymi driverami a nie dawała obrazu z nowszymi.
Nie wiem jak jest teraz z przewagami producentów driverów, myślę że należy sobie dobrać drivery do gier drogą pomiarów FPS i "ogólnej oceny widoku".
Można też pokusić się samemu o przeanalizowanie przynajmniej numerów wersji bibliotek, lub nawet "reverse engineering" ale są szybsi w tej materii i trzeba się liczyć, że nasze rozwiązanie się zestarzało i ktoś już na podobne wpadł.
Kiedyś wymienialiśmy z Mazakiem trochę wiedzy na temat konkretnych wersji dll w OpenGL i udało nam się "wypracować" konkretne rozwiązanie dla "odbiorcy".
Myślę, że odkąd "podkręcanie" stało się dostępne ogólnie, nie warto już opisywać i porównywać "szczegółów konstrukcyjnych" kart (numerów seryjnych GPU, kostek RAM, dat produkcji), driverów, metod pomiarów referencyjnych itd. - jak powiedział Ger0: nie warto walczyć o te kilka FPS jak masz już 60.
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 01, 2007, 11:30:47 »
Nie da się jednoznacznie stwierdzić które są lepsze. Trzeba robic testy. Fakt faktem że teraz większość osób jedzie na standardowcyh sterach, ewentualnie bez CCC. Omegi świetne były w czasach Radeona 9800, później były jeszcze NGO i równie udane wersje Warcatsów. Które są lepsze? nie wiem. W twoim wypadku dla tej karty Omegi mogły dać przyrost mocy ale jednak są kilkuprocentowe wzrosty. Największego kopa dostałeś po przesunięciu w opcjach graficznych suwaka na "wydajność".
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 01, 2007, 13:04:46 »
Czyli przestaje sobie glowe zawracac podmiana sterownikow. Podejde do sprawy tak, jak zawsze sie staram: Poki dziala - nie ruszac! :) A jak gra mi sie nie uruchamia? Do kosza z nia. przy takim podejsciu i stresow mniej i wolnego czasu wiecej :D

A na powaznie - dzieki za odpowiedz. Wnioski sa takie, ze w miare postepu technologicznego, producenci dbaja o coraz lepsze firmowe sterowniki. I nie ma potrzeby szukac gdzies glebiej. Bedzie to przerost formy nad trescia :D ... Bo czy warto jest walczyc o te kilka klatek/s ?

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2007, 12:55:28 »
... Bo czy warto jest walczyc o te kilka klatek/s ?

Jeśli masz wybierać pomiędzy 70 a 80 to nie... ale jeśli masz wybierać pomiędzy 5 a 20 to tak..

janekm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 02, 2007, 16:24:47 »
Korzystając z założenia tegoż tematu, czy Ktoś może ma doświadczenie z kartą Creative'a Radeon 9800XT, które sterowniki są najbardziej optymalne?

"OPTYMALNY ‘najlepszy, najkorzystniejszy’: Optymalna organizacja usług w mieście. Optymalny wybór. U WA G A : wyrazu tego ze względu na jego znaczenie nie powinno się stopniować; formy bardziej optymalny i najbardziej optymalny są niepoprawne, np. Trzeba wybrać rozwiązanie najbardziej optymalne, poprawnie: rozwiązanie najbardziej korzystne albo rozwiązanie najlepsze albo rozwiązanie optymalne." http://portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S=Op&tr=pol-tru ;)

some1

« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2007, 16:35:44 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 03, 2007, 08:18:41 »
... doświadczenie z kartą Creative'a Radeon 9800XT...
zerknij sobie do pierwszych postów w temacie "Testy kart graficznych" - początek 2004.
W różnych konfiguracjach sprzętowych sprawdzane i wychodzi, że Cat 3.7 do Cat 4.3.
Olo kiedyś "ogłaszał"  tzw listę driverów zalecanych do Iłka, mieliśmy to w "Dziale Technicznym" jako temat przyklejony ale już nie ma.

OT: Właśnie uświadomiłem sobie ile lat działa to Forum, jak uzależnia i jaką jest "skarbnicą wiedzy". :icon_rolleyes:
Leszek

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 03, 2007, 08:27:06 »
Zalecane sterowniki zawsze podawane są w readme gry lub patcha (rzadko).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 03, 2007, 20:23:14 »
Czyli przestaje sobie glowe zawracac podmiana sterownikow. Podejde do sprawy tak, jak zawsze sie staram: Poki dziala - nie ruszac! :) A jak gra mi sie nie uruchamia? Do kosza z nia. przy takim podejsciu i stresow mniej i wolnego czasu wiecej :D

Poniekąd zdrowe podejście :)
A na powaznie - dzieki za odpowiedz. Wnioski sa takie, ze w miare postepu technologicznego, producenci dbaja o coraz lepsze firmowe sterowniki. I nie ma potrzeby szukac gdzies glebiej. Bedzie to przerost formy nad trescia :D ... Bo czy warto jest walczyc o te kilka klatek/s ?

To nie jest prawda. Producenci robią dalej stery na takim samym poziomie. mase w nich baboli. Niemniej ich częstotliwosć pojawiania się jest tak szybka, że zrobienie dobrego sterownika zmodowanego jest trudne. Dodatkowo kiedyś były trzy modele kart, a teraz masz rozrzut. To utrudnia sprawę. Zwłaszcza, że większość ludzi zajmujących się tym, traktuje to jako prywatę i kasy z tego nie ma.

Podsumowując, jak masz ochote to się baw, możesz zyskac kilka klatek albo kilka punktów w benchu :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"