Autor Wątek: jaki odbiornik do aparatury SANWA VG6000  (Przeczytany 4534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tempest

• Gość
jaki odbiornik do aparatury SANWA VG6000
« dnia: Października 31, 2007, 23:06:24 »
witam, mam nadzieje że nie powtarzam wątku ale obszukałem cały dział "Modelarstwo" i nawet skorzystałem z opcji Szukaj i nic..
więc tak jak w temacie, proszę o pomoc w doborze odbiornika do tejże aparatury, tak BTW pracującej na częstotliwości 40Mhz.
szukam odbiornika FM, max. 6 kanałów niewięcej(bo drożej, zresztą i tak bym więcej nie wykorzystał :020:) i oczywiście JAK NAJTAŃSZY :karpik
dzięki za wszelkie odpowiedzi bądż linki w tej sprawie :023:

Odp: jaki odbiornik do aparatury SANWA VG6000
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2007, 00:06:34 »
To co prawda 7 kanalow ale cena jest dobra, pamietaj ze kwarc musi byc tej samej firmy co odbiornik.
Dlatego proponuje:
http://nastik.pl/odbiornik-kanalowy-jeti-rex7-40mhz-p-236.html
http://nastik.pl/kwarc-odbiorczy-jeti-model-40mhz-p-237.html

tempest

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2007, 10:54:54 »
czyli kwarc nadajnika musi być tej samej firmy co nadajnik, tak na chłopski rozum no i muszą zgadzać się kanały :020:
dzięki za pomoc Andy, bo ja bym popatrzył, poczytał ale i tak bym nie był pewien czy to będzie to :001: a tak zapyta się bardziej doświadczonego modelarza i na przyszłość będzie już wiadomo :banan
mój Pitts Special prawie gotowy do lotu, jeszcze tylko kosmetyka i frru :118:

pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2007, 11:14:03 »
Nie żartuj z tym doświadczonym modelarzem.
Ja właśnie wracam do modelarstwa po 35 latach. :karpik
Mój pierwszy start też już się za parę dni odbędzie.
 :icon_mrgreen:
Polecam forum: http://pfmrc.pl/index.php
I jak najmniej kretów życzę.  :)

tempest

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2007, 13:11:57 »
e tam, nie Bądź taki skromny :002: ja żyję modelarstwem ale jak to w życiu bywa niezawsze można robić to co się chce(trochę to przeciwstawne jest,wiem :020:)  mówią że pieniądze scczęścia nie daja...    ale każdy wolałby się o tym przekonać samemu :003:
skoro już przekombinowałem swoją wypowiedź, to jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase, która to stopuje moją i wogóle Naszą modelarską Brać w dalszych postępach :008:
ale jakoś to będzie :002:
pozdrawiam i życze tyle lądowań co startów :580:

Szanowny Kolego, przypominam o stosowaniu poprawnej pisowni w swoich postach. Zdania rozpoczynamy wielką literą i proszę o tym pamiętać. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2007, 16:51:59 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2007, 16:49:19 »
No patrzcie, ja też kończę model, mam nadzieję że niebawem wystartuje :) Nawet mam już umówionego fotografa ;)

Oby po oblocie wyglądał tak samo.
PFS_milo

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 01, 2007, 17:18:51 »
Ładny model, gdzie go kupiłeś i za ile?

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 01, 2007, 23:58:11 »
Kupiłem go półtora roku temu przez stronę polskiego dystrybutora FSK za 360zł (sam płatowiec) http://www.macrotech.pl/. Zastanawiałem się jeszcze nad innymi samolotami  producenta, ale na temat tego znalazłem najwięcej wskazówek jak go dobrze wykonać, co należy poprawić itp. Generalnie jak na model ARF to sporo dłubania przy nim było.
PFS_milo

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 02, 2007, 12:00:21 »
Znam stronę, za mną chodzi spitek od nich, ale to dopiero jak opanuję latanie, bo szkoda by było rozbijać model.
Ja do pierwszego w swoim życiu lotu wybrałem to: http://www.4hobby.pl/product_info.php?info=p7776_UNIQE.html
Też się trochę rzucam na taśmę, bo to raczej mały akrobacik nie trenerek, ale mam nadzieję, że pianka EPP to przetrzyma.
Jaki silnik i akumulatorek udało Tobie się zmieścić w tym P51?
Jaka waga do lotu?

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2007, 16:48:27 »
Silnik to speed 300 graupnera z przekładnią 7,7:1, a akumulator to FULLYMAX 7,4V 1350mAh 20C (67x35x17mm). Wchodzi przez kabinkę, bo przedni panel kokpitu zrobiłem wyciągany ('szparka' przewidziana przez producenta do wkładania aku jest stanowczo za mała). Reszta to regulator Jeti JES 012, odbiornik Jeti REX 5 MPD i trzy mikro serwa ESky.
Niestety nie mam teraz dostępu do wagi, ale nie powinna przekroczyć 400g.
PFS_milo

tempest

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 05, 2007, 22:53:13 »
Mam takie pytanie, czy może ktoś sie orienuję ile wynosi przesyłka z Niemiec do Polski tak w granicach 1kg. do2kg.?
A konkretniej to myślę o zmianie zparatury i zakupie jej na niemieckim ebay'u (sam nadajnik i odbiornik mx-12)
Jeżeli cennik podobny co do tego z cenami za wysyłkę z naszego kraju do niemiec to szkoda, bo dużo wychodzi :015:
A jeżeli już ktoś dokonywał zakupów na ebay'u to proszę o jakieś ewentualne wskazówki na co zwrócić uwagę lub czego się wystrzegać.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 05, 2007, 23:45:01 »
Jak na niemieckim to pewnie i wszystkie funkcje po niemiecku, ja bym tego nie opanowal.
Dzis dotarlo w koncu do mnie kupione na ebay`u Spektrum DX7, juz prawie ze szmalem sie zegnalem tak dlugo to trwalo.
Szlo to zza wielkiej wody.
Czy cena tam naprawde taka atrakcyjna?
Ja trafilem na oferte przesylki za 18$, moze lepiej poszukac dalej.

tempest

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2007, 21:07:44 »
O rzesz!! :karpik  To jest dopiero machina czasu, mówisz że jak wracać do modelarstwa to już tak z przytupem i od razu w nowy wiek wkroczyć :020:  Synteza raczej się tak średnio przyjęła a w zasadzie prawie wcale a najnowsze aparatury pracujące na częstotliwości 2,4GHz z miejsca zawojowały rynek, zresztą czemu się dziwić jak każdy chce jak naj-lepsiej dla swojego latającego cuda :118:  Zgadzam się, zgadzam  :001: Ale słyszałem plotkę że elektryczne bramy na pilota pracują na tej częstotliwości, nie wiem ile w tym prawdy :008:
A co do ebay'a, około 100zł. taniej, to dla mnie dużo, bo w zasadzie co zarobię to płacę czesne za szkołę, kupię ze 3 deski balsy i parę przejazdów do swojej panny :020: Ewentualnie jeden mocny dzień w barze :564:
Dobra, zajrzę na ebay.com tak jak mówisz i może coś tam znajdę :001:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 07, 2007, 00:00:09 »
O rzesz!! :karpik  To jest dopiero machina czasu, mówisz że jak wracać do modelarstwa to już tak z przytupem i od razu w nowy wiek wkroczyć :020:  Synteza raczej się tak średnio przyjęła a w zasadzie prawie wcale a najnowsze aparatury pracujące na częstotliwości 2,4GHz z miejsca zawojowały rynek, zresztą czemu się dziwić jak każdy chce jak naj-lepsiej dla swojego latającego cuda :118: 

Mocne  :karpik. A jakie to niby znane marki "prawie wcale" nie mają syntezy w swoich nowych nadajnikach? Raczej odwrotnie, trudno kupić nowy model nadajnika, który nie ma syntezy. Synteza staje się  (a właściwie stała się) standardem w "tradycyjnym" sprzęcie. (Jeśli ktoś nie wierzy, to propuję prześledzić drastyczny brak zainteresowania i spadek cen kwarców :-)). Po drugie, jeśli planujesz latać szybowcem, np. w termikach, lub większym modelem w oddaleniu do kilkuset metrów, to przed lotem z aparaturą 2.4GHz radzę, tak na wszelki wypadek, pożeganć się z modelem. Powszechnie w środowisku modelarskim wiadomo, że obecne normy co do mocy nadajników modelarskich 2.4GHz są żałośnie ograniczone, co nie zapewnia minimalnego, bezpiecznego zasięgu. Może kiedyś 2.4GHz osiągnie odpowiednią moc, tj. zmienią się przepisy w UE (i USA), choć mocno można w to wątpić. Osobiście odradzam takie aparatury, chyba, że latamy depronowym planktonem koło garażu.

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 08, 2007, 21:33:19 »
Jestem gotów do pierwszego lotu, a właściwie to model jest gotów. :banan
Niestety mam kolejne opróżnienia w dostawie, tym razem kabelka do aparatury, który zamówiłem dopiero po odebraniu radia. Wypadałoby, chociaż raz wystartować i wyładować na nowych drągach, bo to nie joystick, więc będzie łatwo o kretobicie.
 :512:
kilka fotek:
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Unique/DSCF3011.JPG
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Unique/DSCF3014.JPG
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Unique/DSCF3015.JPG
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Unique/DSCF3016.JPG
i filmik z przeglądu technicznego :)
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Unique/DSCF3013.AVI