Autor Wątek: Pad jako minipanel , problem z konfiguracją  (Przeczytany 1175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pad jako minipanel , problem z konfiguracją
« dnia: Listopada 01, 2007, 23:45:13 »
Miałem pada tracer NightHawk (14 guziczków), wybebeszyłem go i przykręciłem wszystkie guziczki do jednej powierzchni.
Teraz mam problem z konfiguracją tego. Nie ma do tego sterowników a jakiekolwiek próby defaultowego konfigu w WindowsXP kończą się brakiem 2 guziczków (system ich nie wykrywa).
Kurde przed chwilą odkryłem że zakłóca mi jeszcze prace Saiteka , wychyla stery reguluje przepustnice .
Gorzej 4 przyciski są widziane jako osie x,y   4 inne jako dwie przepustnice :/ tylko 4 działają ok i mogą zostać skonfigurowane w FS9.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2007, 23:50:15 wysłana przez muminek »

Odp: Pad jako minipanel , problem z konfiguracją
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2007, 11:15:00 »
... przed chwilą odkryłem że zakłóca mi jeszcze prace Saiteka , wychyla stery reguluje przepustnice.

Bo przecież FS9 (tak samo zresztą FSX) w momencie podłączenia kolejnego kontrolera ustawił dla niego "defaultowe" ustawienia. Wejdź w funkcję "controls" i usuń ustawienia osi (Control Axes) dla tego Twojego nowego urządzenia, bo prawdopodobnie gra czyta na jednym kontrolerze, że ster lub lotka jest wychylona, a na drugim nie - to i "głupieje". Normalne przy kilku kontrolerach - niestety jedną z niewielu wad FS-ów jest to, że nie można sobie przypisać kilku konfiguracji działania kontrolerów (jak np. w "Iłku") i przy zmianie samolotu z takiego z drążkiem na taki z wolantem muszę kasować osie X45, a uaktywniać na wolancie  :005:

Gorzej 4 przyciski są widziane jako osie x,y   4 inne jako dwie przepustnice :/ tylko 4 działają ok i mogą zostać skonfigurowane w FS9.

Nie znam tego typu, ale kombinowałem trochę z tanim padem "Easy Touch" ... coś tam (co prawda nie w FS-ie, a w LO) i tam był przycisk przełączający tryby działania pada i w zależności od tego czy był włączony czy nie część przycisków działało jak osie. Może u Ciebie było podobnie i pochrzaniłeś coś z tą funkcją przy przerabianiu pada?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2007, 11:31:10 »
Normalne przy kilku kontrolerach - niestety jedną z niewielu wad FS-ów jest to, że nie można sobie przypisać kilku konfiguracji działania kontrolerów (jak np. w "Iłku") i przy zmianie samolotu z takiego z drążkiem na taki z wolantem muszę kasować osie X45, a uaktywniać na wolancie  :005:

Ustaw na obu i w razie potrzeby podłączaj jedno urządzenie a drugie odłączaj. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2007, 11:34:59 »
Ustaw na obu i w razie potrzeby podłączaj jedno urządzenie a drugie odłączaj. ;)

Jak byłem kotem to się sporo naczołgałem, ale na emeryturze to nie mam ochoty na czołganie po biurkami przy każdej zmianie maszyny w FS-ie :003:

OK koniec OT

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2007, 11:41:39 »
A właśnie że nie koniec OT :P

To nie masz jakichś gniazd USB z przodu obudowy, albo przy monitorze? Ja żeby coś odłączyć/podłączyć to nawet pozycji na krześle nie muszę zmieniać.

W takim razie TAKIE COŚ do nabycia w każdym sklepie, albo jakiś HUB usb.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2007, 20:01:39 »
Kurde. Nie da rady ustawić windowsa aby widział pad 14 przyciskowy , ma tylko profile jakiś dziwnych wynalazków.