Postanowiłem założyć nowy wątek, gdyż zainteresował mnie przypadkiem pewien szczegół w FSX - mianowicie odwzorowanie nieba w tej grze.
Zainteresowałem się tym przypadkiem, wypróbowując dodatek DC-2 w locie EPBY - EPGD. Wystartowałem w czasie rzeczywistym czyli po szesnastej ...

... i lecąc powoli na północ moją uwagę zwrócił dość charakterystyczny gwiazdozbiór, a mianowicie "Plejady",

Zacząłem się zastanawiać na ile niebo w FSX oddaje rzeczywistość, więc postanowiłem przeprowadzić mały test. Odnalazłem chyba najłatwiejszy do zlokalizowania gwiazdozbiór, stosowany często w "podręcznej" nawigacji w realu czyli "Wielki Wóz". Samolot ustawiłem na kursie dokładnie na północ i o godzinie 16.40 szukany gwiazdozbiór znajdował się on po lewej burcie "na godzinie 11".

Na screenie może być trudno zauważalny wykadrowałem go i oznaczyłem interesujące gwiazdy:

Po czym zastosowałem do sprawdzenia położenia prosty programik "Planetarium" z Encyklopedii Kosmosu (płytka była kiedyś w jakiejś gazecie). Po ustawieniu przybliżonych (z konieczności) współrzędnych daty i godziny okazało się, że położenie jest właściwe.

Następnie przeskoczyłem w czasie do 23.40 (w samolocie zapaliłem reflektory lądowania, aby był widoczny) ...

... i dokonałem kolejnego sprawdzenia położenia Wielkiego Wozu:

Ponieważ położenie ponownie było zgodne to zmieniłem datę na 06.01.2008 g.16.40 ...

... i kolejne sprawdzenie

Wszystko wygląda OK.
Dwa lata temu przy omawianiu pewnej kwestii nawigacyjnych w FS9 (Kusch chciał coś szpiegować
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5795.15.html) wspominaliśmy o lotniczym sekstancie będącym dodatkiem oraz o programach poprawiających położenie gwiazd.
Ciekawe czy w FSX można prowadzić nawigacje wg gwiazd bez jakiś dodatkowych programów "naprawiających" niebo i na ile dokładnie oddano wygląd nieba? Jakoś nigdy nie interesowałem sie astronomią więc moja wiedza kończy się na banałach w stylu odnalezienie gwiazdy polarnej i kilku charakterystycznych obiektów czy gwiazdozbiorów - stąd moja wiedza w tym temacie jest minimalna.
Więc jak będziecie "latać" nocą w FSX to spoglądajcie czasem w niebo ... czekam na jakieś ciekawe obserwacje.