Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 172007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #105 dnia: Września 08, 2009, 19:19:35 »
To ja też mam fotę wz.71 :banan  :banan.

Belki do rakiet R-23 wprawdzie niet ale ma te długie chwyty powietrza przed usterzeniem poziomym i tą ciekawą osłonę radaru.

« Odpowiedź #106 dnia: Września 08, 2009, 20:31:13 »

« Odpowiedź #107 dnia: Września 08, 2009, 21:30:15 »
Napisz do ministra (do JW nie ma sensu) w sprawie procedur wycofywania wydawnictw wojskowych z bibliotek. Trzeba by się podeprzeć wsparciem jakiejś instytucji np. muzeum wojskowym, bo inaczej oleją.
No narazie sprawy sa na etapie załatwiania się, bo jak sie okazuje sprawa nie jest prosta :) a chyba powinna być. Na mój list:
Ministerstwo Obrony Narodowej
WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ ... (dla chętnych posiadam wzór wniosku)

dostałem odpowiedz:

Szanowny Panie!
Na podstawie Art. 13 Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do
informacji publicznej (Dz.U. 2001 nr 112 poz. 1198) w związku z wnioskiem
skierowanym do BIP MON uprzejmie zawiadamiam, że udzielenie odpowiedzi
nastąpi niezwłocznie po otrzymaniu niezbędnych materiałów  z komórek
organizacyjnych MON. Złożoność zagadnień spowodowała konieczność zwrócenia
się do fachowych komórek organizacyjnych MON z prośbą o pomoc w udzieleniu
odpowiedzi.
Jednocześnie informuję, że zgodnie z Regulaminem organizacyjnym MON DPI MON
jest komórką upoważniona do udzielania odpowiedzi na wnioski o informację
publiczną. 
Łączę wyrazy szacunku,
ppłk Janusz GÓRSKI
szef Wydziału Informacji Publicznej (DPI MON)
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Września 09, 2009, 23:32:02 »
No zobaczymy co odpowiedzą. A tymczasem kolejny rodzynek - MiG-23UB z "pierwotnym" skrzydłem:

« Odpowiedź #109 dnia: Września 10, 2009, 19:56:37 »
Odwiedziłem sobie stronkę zakładu remontowego w Czugujewie na Ukrainie, który niegdyś remontował nasze 23-cie. A tam takie cuda:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Września 13, 2009, 21:11:01 »
Najciekawszy z tych cudów to dla mnie libijski MiG-23MF, całkiem nieźle się ten dziadek trzyma :)

A przy okazji MiG-23MLD nr taktyczny z 655 IAP - weteran z Afganistanu, obecnie stoi gdzieś w Finlandii.

« Odpowiedź #111 dnia: Września 14, 2009, 00:14:47 »
Witam.Ponieważ wasze uwagi dotyczące istnienia/nie istnienia SMa trochę nie dały mi spać Postarałem się na bazie dostępnych materiałów rozgryźć tą zagadkę. Sporo do myślenia w tej materii dają fotki prototypów i egzemplarzy muzealnych Oto efekt poszukiwań:

MIG 23 najpewniej S uzbrojony w rakiety rodem z MiGa 21. Widoczne cechy charakterystyczne o których pisałem. Stożkowa osłona radaru. Długa dysza silnika. Wygląda mi to na najstarszą wersję seryjną.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17629bfe2a4991ca.html

i jeszcze jedno choć z systemu uzbrojenia tu zostało tylko działko

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8cad17ee4b5fb1d.html

oraz takie być może jeszcze starsze maszyny choć widać tu niewiele

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ee9586dbfd4e1d1.html

Ich prototypem była zapewne ta maszyna

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/13357c66c25d9f05.html

Choć uzbrojenie na niej widoczne wskazywałoby, że to już późniejsze zdjęcie albo że tylko testowano tą konfigurację podwieszeń

.Znajdując te fotki natknąłem się na to zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffd442c143fde8b4.html

będące według autorów jednym z kilku prototypów MiG 23 (na co wskazuje numer taktyczny) tyle tylko że jego wygląd teoretycznie wskazywałyby że jest to wersja dużo nowsza niż S. Maszyna ma jednocześnie eliptyczną osłonę radaru i... stary silnik.. Czerwona krawędź skrzydła może sugerować że był to faktycznie prototyp na którym sprawdzano jednocześnie: Nowe uzbrojenie, skrzydło i radar. Maszyna ta odpowiada opisowi wersji SM, który zamieściłem. Być może to właśnie stanowi rozwiązanie problemu tej wersji. Tzn. Autorzy traktowali te fotkę jak zdjęcie egzemplarza seryjnego.

Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #112 dnia: Września 21, 2009, 23:32:19 »
Witam
Kończąc i zamykając walkę z MON otrzymałem to:

"W odpowiedzi na Pański wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 27 sierpnia 2009 r., uprzejmie zawiadamiamy, że Dowództwo Sił Powietrznych przesłało nam informacje na interesujący Pana temat. Wynika z nich, że dokumentacja techniczno eksploatacyjna wydawana w formie wydawnictw (lotniczych, sygnaturowanych) jako nieaktualna wycofywana jest na podstawie uzupełnień do Wykazu Aktualnych Wydawnictwa Specjalistycznych. Nieaktualne wydawnictwa niszczone są w jednostkach organizacyjnych zgodnie z obowiązującymi przepisami kancelaryjnymi.
Wszelkie wydawnictwa, instrukcje i broszury wydawane były w kilku egzemplarzach  i rozsyłane do jednostek organizacyjnych. Jeden egzemplarz każdego wydawnictwa powinien być przechowywany w Centralnym Archiwum Wojskowym lub w Centralnej Bibliotece Wojskowej.
Udostępnienie materiałów archiwalnych odbywa się zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami po upływie 30 lat od ich wytworzenia chyba, że  zajdą uzasadnione okoliczności i kierownik jednostki organizacyjnej działając w oparciu o obowiązujące przepisy, wyrazi zgodę na wcześniejsze ich udostępnienie.
Prowadząc poszukiwania w zasobie archiwalnym dotyczącym dokumentacji eksploatacyjnej samolotów MiG- 21 i MiG-23 Dyrektor Archiwum Sił Powietrznych ustalił, że:
- w sprawdzonych dokumentach JW 2452 Poznań – Krzesiny,  w teczce likwidacyjnej jednostki odnaleziono zapisy, że wydawnictwa dotyczące samolotów MiG-21 i MiG-23, po 3 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego zostały przekazane do spadkobiercy tj. do JW. 1156 Poznań (dokumentacja wydana w formie wydawnictw sygnaturowanych)
- w sprawdzonych dokumentach JW. 2848 Słupsk w teczce likwidacyjnej odnaleziono zapisy stwierdzające, że część dokumentów dotyczących samolotów MiG-21 i MiG-23 została komisyjnie zniszczona a część została przekazana do JW 1128  Malbork "
Jak ktoś chce niech skorzysta z tej informacji.
Reasumując, jak napiszesz to ci odpowiedzą, plus dla MON-u.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #113 dnia: Września 23, 2009, 21:53:36 »
Okazuje się, że 23 w wersji wzór 1971 jeszcze trochę pozostało. Wypatrzyłem dwa na terenie Państwowego Uniwersytetu lotniczego w Charkowie.

Potem znalazłem fotki tych maszyn:

W międzyczasie okazało się, że jeszcze jeden stoi stosunkowo niedaleko na lotnisku sportowym w Konotyczy pod Charkowem.

I w dodatku jest też fotka przynajmniej fragmentu wnętrza jego kabiny, co prawda niewiele ale to co widać jest ciekawe.

Zajrzałem też w pewne krzaki w Rosji a tam okazało się że stoi w nich MiG-23MLDG a przecież zgodnie z literaturą istniał tylko jeden egzemplarz i znajduje się na terenie tego co kiedyś było nazywane Chodynką.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Września 23, 2009, 22:08:16 »
Inne źródła twierdzą, że MiG-23MLDG powstał w trzech egzemplarzach przy czym jeden uległ rozbiciu.

« Odpowiedź #115 dnia: Września 23, 2009, 22:14:27 »
Inne źródła twierdzą, że MiG-23MLDG powstał w trzech egzemplarzach przy czym jeden uległ rozbiciu.

Cały czas byłem przekonany że jeden. Jak spotkam Butowskiego..................... :021:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Września 23, 2009, 22:15:15 »
Mi się też wydaje że powstało co najmniej kilka MiG-23MLDG Produkt 23-35 oraz ew. Produkt 23-57.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #117 dnia: Września 23, 2009, 22:39:31 »
Co to jest ten tajemniczy Produkt 23-35 oraz Produkt 23-57 :011:
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Września 23, 2009, 22:43:22 »
To właśnie oznaczenie fabryczne poszczególnych wersji. Tamte numerki miał przyporządkowane właśnie MiG-23MLDG. Zaś na przykład MiG-23MLA to z kolei Produkt 23-16, a MiG-23ML to Produkt 23-12.

Nawet na wojskowej instrukcji techniki pilotowania bywało że w tytule zamiast "MiG-23MLA" mogło być napisane po prostu: "Samoliet 9-16" i tyle, zainteresowany wiedział o co chodzi :)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 23:29:27 wysłana przez John Cool »

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #119 dnia: Września 23, 2009, 22:46:43 »
Tak tak, domyśliłem się tylko bardziej mi chodziło o technikalia (nowy radar, silnik :011:) które pod tym oznaczeniem się kryły bo jak się domyślam była to kolejna mutacja wersji MLD.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres