Autor Wątek: Eskorta Beayfighterów nad norwegię przez sq 315  (Przeczytany 1433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eskorta Beayfighterów nad norwegię przez sq 315
« dnia: Listopada 12, 2007, 19:36:35 »
Szukam informacji na temat tego bardzo znanego lotu jaki miał miejsce 30 lipca 1944 roku, kiedy to 6 mustangów z 315 dywizjonu eskortowało 48 Beaufighterów nad cele  w Norwegii.

Zależy mi na informacjach odnośnie maszyn niemieckich. W większości źródłach można się tylko dowiedzieć iż Polacy walczyli z Mietkami (chyba z 11/JG5 i 12/JG5) ale nie jestem pewien. Z tego co pisał kiedyś Cwynar to było ich dwie grupy (czyli 8 maszyn, jeśli dobrze kombinuję). Czytałem gdzieś ostatnio iż pokazały się ponoć FW-190, jednak nic mi nie wiadomo o ich liczbie ani przynależności.

Jeżeli ktoś posiada dokładniejsze informacje na temat tych niemieckich maszyn to proszę o info.

hellkitty

• Gość
Odp: Eskorta Beayfighterów nad norwegię przez sq 315
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 12, 2007, 19:49:34 »
Cześc

Dziennik bojowy 315 tego mówi o napotkaniu przez 6 Mustangów 15 niemieckich samolotów. Zgłoszono jako zestrzelone 6 Bf 109, 1 Bf 110 i 1 Fw 190.
Gwoli ścisłości na misję wyleciało 10 Polaków. Jeden musiał jednak zawrócić z powodów technicznych, trzej pozostali zrobili to samo ze względu na złe warunki pogodowe.   

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 12, 2007, 21:06:21 »
-Hellkity- tak wiem ilu wyleciało i kto dokładnie leciał oraz czemu ktoś musiał zawrócić. Całą tę historię mam w SP z roku Pańskiego 1998 :D Jednak z tego co pisał Cwynar to wyleciało 9 pilotów, nie 10. Grupy liczyły po 3 myśliwce, tak więc przy bombowcach zostało 6 maszyn. Ale nie ważne... nie to mnie boli :)

-Sherman- na ostatni zapodany przez Ciebie link już jakiś czas temu się nadziałem. Jednak z danych tam zawartych to owego dnia zniknęły Niemcom  tylko 4 Mietki w wersji Gustawa VI. Nie znajdę tam informacji o samolotach, które wyruszyły na przechwycenie bombowców.
Pozostałe listy posiadanych wtedy przez Niemców maszyn też nie wiele mi daje bo trudno stwierdzić, które dywizjony zostały wtedy ruszone w powietrze.

Ale i tak dzięki  :020:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 12, 2007, 22:05:38 »
Jednak z danych tam zawartych to owego dnia zniknęły Niemcom  tylko 4 Mietki w wersji Gustawa VI.
A ile byś chciał?? Może te 6 Bf 109, 1 Bf 110 i 1 Fw 190??? Spadówa!  :118:

Nie znajdę tam informacji o samolotach, które wyruszyły na przechwycenie bombowców.
Pozostałe listy posiadanych wtedy przez Niemców maszyn też nie wiele mi daje bo trudno stwierdzić, które dywizjony zostały wtedy ruszone w powietrze.
Pojedź sobie do Niemiec i kup kronikę JG5, może coś więcej znajdziesz.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.