W dodatku na forum macierzystym tego moda wyraźnie mi napisali, że zrobili B-17 trymerów gdyż nie wkładają takich rzeczy samolotom, które tego nie miały.
Whiskey111 - przepraszam ale nie rozumiem o co ci chodzi?
Rozumiem, że są wątpliwości co do obecności trymowania wszystkich powierzchni sterowych w lekkich samolotach (np. myśliwcach), szczególnie w tych z początku wojny, które nie zawsze miały takie pełne trymowanie - sam nie wiem do końca, które maszyny i kiedy "nabyły" te trymery i jakie.
Ale czy Twoje wątpliwości wzbudza istnienie trymera steru kierunku w B-17? Przecież wskazaliśmy Tobie gdzie znajduje się ten element na ogonie maszyny (na powierzchni steru kierunku). Co więcej pokazałem ci na zdjęciu kokpitu gdzie znajduje się w kabinie element służący do ustawiania pozycji trymera, czego jeszcze potrzebujesz? Niestety nie posiadam instrukcji B-17.
Nie moja wina, że ktoś na jakimś forum uważa, że "B-17 był trymowany silnikami" jak zasugerowałeś.
A jeżeli masz zaufanie do gier komputerowych/symulatorów to pewnie zainteresuje Cię, że brakowi trymowania steru kierunku w "Fajnym Bublu" i spółce (czy w jakimś modzie bo w oryginalnym IL2 1946 B-17 jest przecież AI) można przeciwstawić istnienie o dobrze odwzorowanego tego urządzenia w świetnym, płatnym B-17G wytwórstwa Shockwave do FSX. Jak się ładnie uśmiechniesz

do pewnego Kolegi na tym Forum to może wrzuci jakiś kawałek dokumentacji od B-17, który ostatecznie przekona Ciebie, że B-17 miał trymowanie steru kierunku.