Generalnie w latach 1964-1965 PRL sprowadził łącznie 84 maszyny tego typu, z czego 60 trafiło do WOPK, a pozostałe do WL. Uzupełniły one samoloty MiG-21F-13, sprowadzone do nas w ilości 25 sztuk. Wiem że przeszkolono na tym typie m.in. pilotów z: 3. PLM z Wrocławia, 13. PLM z Łęczycy, 26. PLM z Zegrza Pomorskiego, 40. PLM ze Świdwina i 41. PLM z Malborka. Później PFy uzupełniono jeszcze 132 egzemplarzami MiGa-21PFM (72 w WOPK) ale to już inna historia. Co do PFów to wiem iż większość ze sprowadzonych to
MiG-21PF (typ 76), natomiast możliwe jest iż 77mki trafiły do WL. W każdym razie postaram się toto dokładniej sprawdzić.
Kruczek jest jeszcze taki iż 77mka ma właściwie trochę inne oznaczenie:
MiG-21PF-13 (typ 77). Znane jest też oznaczenie
MiG-21PF-2 (typ 77). Tym niemniej na zdjęciach trudno ją będzie odróżnić, z cech wyróżniających ją od 76' to inne działko (GP-6) i ogólnie zestaw uzbrojenia. Warto jeszcze nadmienić iż występuje toto również pod oznaczeniem
MiG-21FL (typ 77), jako wersja eksportowa. Innymi słowy połapanie się w familii rur to istna jazda bez trzymanki

Być może jednak uda mi się dotrzeć do lepszego wykazu i stwierdzić czy 77' był w Polszczy czy też nie.