Autor Wątek: Sytem IFF w Spitfire'ach  (Przeczytany 4623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sytem IFF w Spitfire'ach
« dnia: Grudnia 09, 2007, 01:02:09 »
Czytając teraz książkę Clostermanna " Wielki Cyrk" na stronie 66 pada polecenie dowódcy dywizjonu o włączenie systemu IFF (system swój obcy). Sytuacja dotyczy pierwszego lotu bojowego na Spitach pod koniec 1942 roku.
Domyślam sie, że taki system miał się pewnie komunikować z naziemną stacją radarową a nie z innym samolotem. Jenak przyznam się iż sama informacja o systemie IFF we francuskich Spitach typ IX wywołała wielkie moje zdumienie.
Ktoś wie coś więcej na temat tego gadżetu ?

Odp: Sytem IFF w Spitfire'ach
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2007, 05:25:26 »

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2007, 12:16:58 »
Dzięki Ramzey. Swoją drogą to tylko ja nie wiedziałem o tym, że IFF był na Spitach... ?  :118:

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2007, 13:01:24 »
Swoją drogą to tylko ja nie wiedziałem o tym, że IFF był na Spitach... ?  :118:
Nie, nie tylko Ty. Ale swoją drogą taka wiedza u 2-latka ( patrz Twój profil  :118:) ... Jestem pod wrażeniem  :004:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2007, 18:05:24 »
Dzięki Ramzey. Swoją drogą to tylko ja nie wiedziałem o tym, że IFF był na Spitach... ?  :118:
Transpondery są raczej powszechnym (na te lata) urządzeniem w każdym państwie wykorzystującym rozbudowaną sieć radiolokacyjną.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 09, 2007, 19:02:43 »
Wiesz Glebas, dzisiejsze dzieciaki szybciej sie rozwijają niż kiedyś  :banan

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2007, 20:53:13 »
Jakbyś był starszy to bym cię odesłał na google, ale jak na dwulatka sama umiejętność obsługi forum jest zdumiewająca  :021:

Jeśli zagłębisz się nawet w tak popularnego autora jak  Król Wacław , znajdziesz tam wzmianki o IFF-ach
I to nie tylko w Spitfire (najpiękniejszym samolocie wszech czasów), ale i w hurii i innych

Sherman, jakie jeszcze kraje w 1940 roku miały powszechnie rozwinięta sieć radiolokacyjną? bo tu już mojej wiedzy nie styka.........

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 09, 2007, 22:59:55 »
Jednak IFF nie był powszechnie stosowanym gadżetem na samolotach RAF. Pamiętam opis w książce Desmonda Scotta jak leciał Tajfunem z Francji do Anglii i obszczekały PLOTki :D

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 10, 2007, 04:27:27 »
Bo wtedy IFF trzeba było włączyć i wyłączyć ręcznie, a jak się o tym zapomniało to można było dostać po kościach.
Poza tym  opelotka DofGB szczekała na wszystko co się da a leci poza wyznaczonymi korytarzami.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 10, 2007, 15:52:37 »
Sherman, jakie jeszcze kraje w 1940 roku miały powszechnie rozwinięta sieć radiolokacyjną? bo tu już mojej wiedzy nie styka.........
Jaki 1940 przepraszam? Rozmawiamy o Spitfire IX z 1940? Jeśli tak, to ja się wyłączam, bo tu już mojej wiedzy nie styka...............................

Jak na razie była mowa wyłącznie o Spitach IX (ale IFF posiadały już oczywiście wcześniejsze wersje, to jest wiadome).

Możesz wytłumaczyć mi o co Tobie chodziło z tym 1940?

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 11, 2007, 01:22:45 »
Rozmawiamy od kiedy spitfire miał IFF na pokładzie, jeśli mkI miał w 1939r (i 1940), to pewnie i mk9 będzie miał w 1942 ( co zresztą stwierdziłeś)

Chyba czepiam się słówek, sorry :564:

Grzegorz2107

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2008, 12:09:04 »
Rozmawiamy od kiedy spitfire miał IFF na pokładzie, jeśli mkI miał w 1939r (i 1940), to pewnie i mk9 będzie miał w 1942 ( co zresztą stwierdziłeś)

Chyba czepiam się słówek, sorry :564:

Mk IX dostał chyba w połowie1943 roku nowy system z anteną prętową pod prawym skrzydłem, zamiast drutu między statecznikiem poziomym , a kadłubem w okolicy czerwonego pola kokardy.
Moje pytanie jest : Czy w pierwszym okresie wszystkie samoloty w jednostce miały IFF, czy tylko wybrane?
Sensu włączanie kilkudziesięciu nadajników, gdy leciało całe skrzydło jakoś nie widzę...

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 12, 2008, 17:24:41 »
System IFF był stosowany już na Hurrkach w czasie BoA.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 12, 2008, 22:35:11 »
Sensu włączanie kilkudziesięciu nadajników, gdy leciało całe skrzydło jakoś nie widzę...
:D Jak to nie widzisz? Jeden sygnał zginąłby w lesie zwykłych odbić.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 30, 2008, 22:37:06 »
Z tego co pisał Pan Król to można sądzić iż na cały dywizjon tylko jedna maszyna z formacji włączała tzw. "pip-squek'a". Jedna starczała z racji tego iż systemu używano tylko dla nakierowania Squadronu na bandytów po walce nie miało to znaczenia bo każdy gonił po "dolewkę wachy".

Jak pisał w/w na każdy lot kto inny miał za zadnie uruchomić to ustrojstwo i z tego co pamiętam miało to działać w taki sposób iż na każdą minutę wysyłało ciągły sygnał dźwiękowy uniemożliwiając "poszkodowanemu" zarówno odbiór jak i nadawanie.

W. Król "Walczyłem pod niebem Londynu" i parę innych pozycji
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP