Autor Wątek: LockOn (1.02) i kłopot z dżojstikiem  (Przeczytany 1592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

trudny

• Gość
LockOn (1.02) i kłopot z dżojstikiem
« dnia: Grudnia 19, 2007, 22:26:56 »
Witam
Próby przeszukania forum nie dały zadowalających rezultatów, więc pozwoliłem sobie poszukać pomocy tutaj.
Zanim przesiadłem się na cywilnego FS2004 sporo latałem na militarnych symulatorach. Ostatnio zobaczyłem LockOn w akcji i postanowiłem znowu spróbować sił na polu walki. Nie porwałem się od razu za Flaming Cliffs, najpierw chcę poćwiczyć na podstawowej wersji.
"Zainwestowałem" w Empiku 14,99 zł w LockOn, zainstalowałem bez patcha i spolszczenia, ściągnąłem patch do wersji 1.02 (lock_on_upgrade_all_v1.02 i lock_on_v1.01_to_v1.02, bo nie bardzo wiedziałem którego użyć) i chyba zainstalowałem, ale nie bardzo wiem gdzie to sprawdzić, bo na żadnym screenie nie widzę informacji o wersji. Gdzie tego szukać?
Wygrzebałem z szafy prawie nieużywany dżojstik Logitech Wingman Force 3D, zainstalowałem najnowszy sterownik, podłączyłem do komputera, skalibrowałem, wszystko wygląda ok. Po uruchomieniu LockOn pozornie wszystko działa, ale nie mogę wejść w przechył (roll). To znaczy mogę, ale na raty - maksymalne wychylenie drążka w prawo lub w lewo powoduje minimalny przechył samolotu, trzeba kilka razy machać, żeby dojść do 90o. Gdy pilotem spojrzę na drążek w samolocie, to widać, że wychyla się on na ułamek sekundy w lewo lub w prawo, po czym natychmiast wraca do pozycji centralnej!  Stąd przechył wykonywany jest na raty. Pitch natomiast wykonywany jest bez problemu. Nie pomaga włączenie/wyłączenie wymuszonego centrowania w sterowniku. W sumie latać się da, ale przyjemność z tego raczej średnia. Czy możecie zasugerować jakieś rozwiązanie problemu?
Pozdrawiam

John Cool

• Gość
Odp: LockOn (1.02) i kłopot z dżojstikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 19, 2007, 22:28:57 »
Sprawdź czy latasz z włączonym autopilotem bądź stabilizatorem lotu poziomego, innej rady na to nie ma. Wyzeruj też trymy (Ctrl+T). Poza tym ktoś miał już podobny problem i jakbyś użył szukajki to myślę że szybko znalazłbyś rozwiązanie.

mike100

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 11, 2008, 18:25:24 »
Witam
to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem na początku wszystkich pozdrowić, od wczoraj jestem posiadaczem FC :) :) ale mam pewien problem z joy-em i by nie zaśmiecać forum pozwoliłem sobie napisać w tym temacie - mianowicie chodzi o to że przy każdej zmianie wywala mi sie konfiguracja joy-a i musze go programować od nowa - da sie jakos zapisać/skopiować plik konfiguracyjny  :joy :joy

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 11, 2008, 22:03:42 »
Zciągnij sobie program LoCfg. Tam jest zakładka "backup" i mozna robić backupy wszystkiego.
11:05 PM