Autor Wątek: DIORAMA PACYFIKACJI KOPALNI "WUJEK" (mało lotnicze)  (Przeczytany 2641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DIORAMA PACYFIKACJI KOPALNI "WUJEK" (mało lotnicze)
« dnia: Stycznia 06, 2008, 17:11:22 »
Mam zaszczyt zaprezentować prace nad projektem dioramy kopalni.

Zasadnicze informacje i zdjęcia pod linkiem:
http://16grudnia1981.ovh.org/

Więc się nie rozpisuje, mogę sie tylko pochwalić własnym wkładem pracy. Pomalowanie jakiś 300-tu figurek. Biorąc pod uwagę ile ich będzie ostatecznie to nie dużo :->
Obiecuje, że pojawi się "latający" Mi-2, będzie akcent czysto lotniczy.

Zamieszczam kilka swoich zdjęć.

pozdr,

hellkitty

• Gość
Odp: DIORAMA PACYFIKACJI KOPALNI "WUJEK" (mało lotnicze)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:20:22 »
Śliczna... :o

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:27:02 »
Uwielbiam tą industrialną nutkę dekadencji zawartą w obiektach przemysłowych GOP, a sama diorama, która to oddaje prezentuje się zacnie. Podziwiam ilość pracy włożonej w wykonanie szmok. Wiedz, że spogląda surowe oko rodowitego Ślązaka. Salute!
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2008, 17:59:02 »
Gratulacje Wind !!!
To wielka rzecz brać udział w takim projekcie. Najbardziej urzekł mnie ten trabant przysypany śniegiem i odrapane balustrady. Skąd Ty bierzesz na to wszystko czas? Naprawdę jestem pełen podziwu.
Jedna rzecz mnie zastanawia. Na jednym zdjęciu jest czerwona Ifa , ja nie pamiętam z tego okresu ciężarówek w tym kolorze. Pamiętam pomarańczowe Kamazy, niebieskie Ziły, szare Stary, a Ify, jeśli już były to takie groszkowe. Mogę się jednak mylić. Może ktoś ma inne wspomnienia z tych czasów? No i dlaczego wózek widłowy jeździ po dachu ?  :021: Dobra, wiem, w tej fazie budowy musi tak być, w końcu i tak trafi na właściwe miejsce  :001:.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2008, 18:13:58 »
Glebi, z czasem jest tak, że go nie mam raczej. Stąd tak jak napisałem mój wkład póki co to głównie figurki, które maluję w spokoju w domu. poza tym jeszcze kilka jakiś skrajnych drobiazgów jakieś przyczepy, al'a kuchnie polowe itp. Jeszcze jakieś nosze zdarzyło mi się malować. 

Polecam zapoznanie się z linkiem, informacje nie tylko o pacyfikacji, ale i samej dioramie + zdjęcia zrobione przez fotografa, a nie przeze mnie :021:

Jeśli chodzi o Ify, Ziły itp. to na razie są w kolorach fabrycznych. Skala HO, znaczy się kolejkowa.

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2008, 12:38:00 »
A ile osób pracuje przy tym projekcie? Bo diorama arcyciekawa i pięknie wykonana.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2008, 16:24:27 »
Takiego Trabanta i Wartburga miałem kiedyś, z EnerDówka  :001:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2008, 19:19:08 »

Ładnie to wygląda , parę razy byłem na KWK Wujek na szkoleniu w obsłudze
 aparatów " ucieczkowych ", jak makieta dotrze do Katowic to na pewno wpadnę zobaczyć
 miło będzie się pochwalić że przy budowie tejże brał udział Nasz kolega z dywizjonu i forum :).
    Po za tym mieszkam w miarę blisko Wujka i bardzo dobrze pamiętam 16 grudnia 1981
 a wśród moich bliskich znajomych jest Agnieszka Gzik  córka jednego z poległych górników ,
 dlatego bardzo fajnie że powstaje ten projekt w dodatku tworzony przez  kolegów z Warszawy.
    A co do Mi-2  to widziałem je w oryginale 16.grudnia 81  , rano matka wysłała mnie po chleb
 i jak sobie stałem  w kolejce to sie trochę tego sprzętu naoglądałem :008:.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2008, 23:25:18 »
Miło, że kolegom sie podoba :D

Jeśli chodzi o ludzi pracujących przy tym:
Po pierwsze "dyrektor" całej imprezy, który wszystkim zarządza i jest głównym wizjonerem jak i zasadniczym sprawcom dioramki :121:
Poza tym sporo różnych ludzi. Wręcz dorywczo, zależy jaki specjalista jest potrzebny, ktoś do malowania figurek, do klejenia modeli. Jest i człowiek do lutowania metalowych barierek. ;) Poza tym ktoś musiał stronek zrobić i do niej fotki.

Leszek, a pamiętasz może czy to były Mi-2 wojskowe czy z milicji :011:
Niestety wciąż wiele rzeczy nie jest jasnych do końca.

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 08, 2008, 09:40:26 »
Pytam z czystej ciekawości. Przedsięwzięcie świetne i z rozmachem, a z doświadczeń (niestety nie najlepszych) wiem, że praca w dużej grupie często przypomina "Bitwę pod Grunwaldem" Matejki. :001:
Najszczersze wyrazy podziwu dla wszystkich twórców.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2008, 23:22:10 »

Te które przelatywały nad Piotrowicami gdzie mieszkam / dzielnica Katowic / były z milicji -
  szaroniebieskie , ale po południu widziałem też wojskowe Mi  ale nie koniecznie musiały lecieć
  nad kopalnię.