Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151580 razy)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #480 dnia: Czerwca 26, 2011, 20:52:58 »
Vito, problem z kolorem a właściwie odcieniem HUD możesz próbować rozwiązać w jeszcze jeden sposób. Za pomocą klawisza zmiany kolorów można wybrać zielony od nieco ciemniejszym odcieniu - nadal jednak jest to kolor zielony, czyli realizm zachowany. Nie widziałem na żywo pracującego wyświetlacza HUD, jednak podejrzewam że na jasnym tle też nie jest jakoś super widoczny...

« Odpowiedź #481 dnia: Czerwca 27, 2011, 07:50:04 »
Zmianę kolorów HUD robię od początku zabawy z Falconem niezależnie od wersji AF lub OF. W chwili obecnej jedynym rozwiązaniem jest nie tylko przełączanie kolorów ale także widoków w zależności od sytuacji. Przykład przed atakiem CCIP przełączam na HUD only itp.
Podsumowując dotychczasowe testy muszę stwierdzić, że w moim przypadku nie ma sensu stosować MFD na dodatkowych LCD. To co miało być największą zaleta kokpitu jest niedoskonałe. Można oczywiście korzystać z tych ekranów, ale w niektórych przypadkach nie ma to sensu. Przykład: przechwycenie kursorami celu na ekranie odbywa się za wolno i jest problem z lock-on. Informacja pc, karta graficzna, sterownik LCD jest przekazywana za wolno. Może w innych konfiguracjach wygląda to lepiej.
Wskaźniki na CP pracują w miarę płynnie, nie ma dużych opóźnień.
Mam nadzieję, że po zmianie karty graficznej przetestuję swoje MFD oraz HUD na innym symulatorze DCS A-10C. Jestem ciekawy jak tam wygląda sytuacja.

« Odpowiedź #482 dnia: Lipca 09, 2011, 12:01:52 »
Zrobiłem testy z dwoma pc połączonymi przez LAN.

Uploaded with ImageShack.us
Mój stary pc ma jedna kartę graficzną dlatego mogłem podłączyć tylko jeden MFD. Zrobiłem dwa testy.
W pierwszym teście Jeden MFD był sterowany przez nowy pc a drugi przez stary. W drugim teście wyłączyłem w nowym MFD stary bez zmian.
Muszę przyznać, że nie widzę różnicy w jakości obrazów (poruszanie się kursorów) na MFD w sterowaniu dwóch MFD przez nowy pc w porównaniu do opcji dwóch pc. Jest to dobra i zła wiadomość. Dobra,że nie muszę stosować 2 pc zła, że muszę zaakceptować jakość pracy MFD.
Wniosek ogólny jest taki, że sprzęt i jego konfiguracja decyduje o pracy kokpitu Falcona. To się pokrywa z doświadczeniami pitbuilderów z viperpits. Każdy eksperymentuje na swoim sprzęcie. Czasem jest tak, że ta sama karta graficzna pracuje poprawnie a inna w sensie fizycznym (ten sam typ) zachowuje się inaczej, dlatego zalecają podmianę kart (co w naszych warunkach jest problemem).

« Odpowiedź #483 dnia: Października 01, 2011, 09:20:18 »
Zrobiłem prowizorkę busoli. Będzie wymieniona na busolę z silnikiem krokowym. Wersja docelowa jest w trakcie realizacji.

« Ostatnia zmiana: Października 01, 2011, 11:12:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: Listopada 06, 2011, 22:40:40 »
Widzę, że jest trochę elektroników na forum, ale robił ktoś kokpit, albo jego część na mikrokontrolerach AVR, czy tylko na gotowych modułach? Bo ciekawi mnie jak najlepiej zwiększyć liczbę wejść.

Witam, przedstawiam nową klawiaturę dla łączności radiowej dla OF. Technologia wykonania jest przedstawiona na zdjęciach.
Kupiłeś ją na TME za jakieś 17zł brutto zgadłem?  :118: Tym samym sposobem ozdobiłem moją klawiaturę do mojego sterownika detonacji: http://www.macieksoft.cba.pl/crcds.JPG Widzę, że ją rozwaliłeś i usunąłeś jej największą zaletę, czyli układ matrix.

« Odpowiedź #485 dnia: Listopada 06, 2011, 23:52:17 »
Widzę, że jest trochę elektroników na forum, ale robił ktoś kokpit, albo jego część na mikrokontrolerach AVR, czy tylko na gotowych modułach? Bo ciekawi mnie jak najlepiej zwiększyć liczbę wejść.
MJoy jest na AVR8, DMKeys i DMJoy na AVR8 i AVR32, SimOUT i SImIN na AVR8... tak więc odpowiedź jest raczej twierdząca :)

« Odpowiedź #486 dnia: Listopada 07, 2011, 07:10:16 »
Widzę, że ją rozwaliłeś i usunąłeś jej największą zaletę, czyli układ matrix.
Odpowiedź jest prosta, tą martycę nie można sterować z MJoya, jest ona inaczej zaprojektowana. Nie ma sensu robić dla niej sterowania. Przeróbka matrycy pod MJoy nie ma sensu, dlatego takie rozwiązanie. Dla mnie zaletą tej klawiatury są elementy mechaniczne.
Ładnie zrobiony sterownik detonacji moje gratulacje.

« Odpowiedź #487 dnia: Listopada 14, 2011, 09:25:13 »
Małe udogodnienie w moim kokpicie. Powróciłem po 4 latach do FreeTracka. Do tej pory używałem słuchawek, teraz doszła czapka z diodami, dlatego zainstalowałem głośniki.

Uploaded with ImageShack.us
Są trochę duże ponieważ w jednym z nich jest zasilacz sieciowy. Zastanawiam się czy je nie zamienić na mniejsze zasilane z USB.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #488 dnia: Listopada 17, 2011, 16:35:35 »
Vito, jak już wszystko doprowadzisz do perfekcji (o ile już nie jest?!), to do pełni szczęścia zabraknie Ci tylko tego:

http://www.ckas.com.au/6dof_systems_36.html
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #489 dnia: Listopada 17, 2011, 19:39:31 »
Robi wrażenie, ale konstrukcja wydaje się prosta, mam na myśli mechanikę. Może kiedyś w dalekiej przyszlości......

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #490 dnia: Listopada 17, 2011, 21:01:43 »
Może kiedyś w dalekiej przyszlości......

Wiedziałem...  :021:

Ziarenko zasiane, teraz tylko cierpliwie czekać i fani Falcona będą mieli swoją Mekkę w chałupie Vita, który spokojnie będzie mógł sprzedawać bileciki - chętnych nie zabraknie. Ba.. jak widać po zainteresowaniu i ruchu w temacie BMS-a - cały czas ich przybywa.  :020:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #491 dnia: Listopada 17, 2011, 21:51:11 »
Myślę, że BMS4 jest tego wart. Na dobrą sprawę to już w tej chwili jesteśmy w stanie zrobić kontrolę kokpitu Falcona przy pomocy hardware oraz softu naszych kolegów Codeking i Damosa. Wyjątek to soft LT dla gaugesów. MDF-y realizuje BMS4. Chwała naszym programistom. Mam nadzieję, że powstanie teatr w Polsce dla BMS4 dzięki ambitnym planom EGHI.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #492 dnia: Listopada 21, 2011, 17:00:53 »
Powróciłem po 4 latach do FreeTracka. Do tej pory używałem słuchawek, teraz doszła czapka z diodami, dlatego zainstalowałem głośniki.
A gdyby przykleić diody do słuchawek?
Ponoć przy używaniu głośników podczas obracania głową (rzeczywistą oraz wirtualną w tym samym czasie) dźwięk będzie dochodził ze złej strony dezorientując gracza.

MJoy jest na AVR8, DMKeys i DMJoy na AVR8 i AVR32, SimOUT i SImIN na AVR8... tak więc odpowiedź jest raczej twierdząca
Chodzi mi nie o rozwiązania uniwersalne, tylko dedykowane do konkretnego celu w konkretnym symulatorze. Od długiego czasu myślę o jakiejś namiastce kokpitu na np. ATmega16 + transmisja RS232 z wbudowanego URATa (tak jak w tym sterowniku detonacji  :118:). Tylko jest trochę mało portów, a nie chcę mieszać w to wielu AVRów.

Co do BMSa 4.32 to raczej warto, jest kilka nowych rzeczy, nieststy nie ma manualnej kontroli radia UHF na panelu, jak to ponoć było w OF.

« Odpowiedź #493 dnia: Listopada 23, 2011, 21:38:03 »
Chodzi mi nie o rozwiązania uniwersalne, tylko dedykowane do konkretnego celu w konkretnym symulatorze. Od długiego czasu myślę o jakiejś namiastce kokpitu na np. ATmega16 + transmisja RS232 z wbudowanego URATa
:icon_chomik-w-tasmiea_274:  :)
Dedykowanego hardware na uC nikt nie zrobi, bo nie warto. Jedynie uniwersalny uC a do tego dedykowany soft po stronie PC. Na samym ATmega16 dużo nie zrobisz. Trzeba więcej kości (choćby jako układy wykonawcze). Taki soft razem z hardware zrobił już... Codeking :)

« Odpowiedź #494 dnia: Listopada 24, 2011, 07:55:02 »
Taki soft razem z hardware zrobił już... Codeking
Dodam tylko, że program oraz hardware jest uniwersalne tzn. można go stosować w różnych symulatorach. Powstaje DMKeys Damosa, króry doskonale nadaje się to sterowania dowolnym kokpitem.
Moja rada jest taka, poznaj co jest dostępne na rynku i to zastosuj. Tak jak wspomnialem poprzednio przy pomocy rozwiązań Codeking oraz Damosa można zrobić cały lub uproszczony kokpit.
Można się oczywiście bawić uP dla własnej przyjemności traktując to wyłącznie jako hobby.