Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168801 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #840 dnia: Sierpnia 05, 2014, 20:15:38 »
Wymieniłem ten nieszczęsny dławik i niestety potencjometry nie działają nadal. W związku z tym mam jeszcze kilka pytań. Po pierwsze, potencjometry połączyłem z płytką zwykłym przewodem, o długości 400 mm. Czy winny może być właśnie ten przewód? Po drugie, czy zamienienie połączeń Signal i GND może powodować niedziałanie, chociaż to mało prawdopodobne, bo zamieniałem je ze sobą i różnicy nie było. Tak podłączyłem: http://iv.pl/images/60546051966364762756.jpg Kalibracja nic nie daje. Najczęściej jedna oś nie działa w ogóle, tzn. się nie przemieszcza w Windowsie, a druga wychyla się do połowy i wraca zaraz, przy całkowitym wychyleniu drążka. Chyba skończę z Saitekiem X52 Pro. :x

« Odpowiedź #841 dnia: Sierpnia 05, 2014, 20:36:25 »
Signal i GND nie mogą być zamienione, +V i GND mogą, ale Signal musi być wpięte poprawnie, a wg fotografii którą przedstawiłeś potencjometry masz podłączone źle, na płytce zamień +V z Signal. Trzeba się tutaj pilnować, bo umieszczenie wyprowadzeń na płytce nie jest intuicyjne, na potencjometrze ślizgacz jest środkowym pinem, na płytce jest wewnętrzym.

« Odpowiedź #842 dnia: Sierpnia 05, 2014, 23:07:33 »
Kolega Devilsbirth dobrze radzi, we wtyczce zamień kabelki SIG i 5V (5V w środku, SIG na zewnątrz).
Z tego co pamiętam, w MJoy do osi analogowych były zalecane jednak kable ekranowane.
Jak będziesz miał jakieś zakłócenia to trzeba będzie wymienić.

« Odpowiedź #843 dnia: Sierpnia 06, 2014, 13:18:34 »
Dzięki za pomoc Panowie. Przeprowadziłem próbę z innym potencjometrem i okazało się, że te, które chciałem podłączyć są uszkodzone. Postanowiłem poznać przyczynę niedziałania potencjometrów (aż dwóch), rozebrałem jeden z nich na części pierwsze. Widok, który ukazał się moim oczom, i którego uznałem za winowajcę. http://iv.pl/viewer.php?file=02522118296408362774.jpg Co o tym sądzicie? Pozdrawiam!

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #844 dnia: Sierpnia 06, 2014, 13:24:31 »
Panowie, ponieważ ostatnio dopadł mnie lekki nawrót choroby zwanej simracingiem chciałem niezobowiązująco pokręcić trochę kółek w Race 07 i GTR Evolution, ale napotkałem problem z Mjoyem. Sprawa wygląda tak, używam zestawu Logitech DFGT, który ma tylko pedały gazu i hamulca, więc do kompletu podłączam Mjoya, przez którego mam podpięte dodatkowe pedały, z których jeden wykorzystuję jako sprzęgło. Działało to w Rfactorze, Race07 i w iRacing, więc zakładam że rozwiązanie jest dostępne, ale że było to bardzo dawno temu, to zwyczajnie zapomniałem.
Problem polega na tym, że prawdopodobnie Mjoy ma wyższy priorytet i kiedy jest podłączony, to gra nie wykrywa już osi kierownicy (pedały kierownicy i przyciski są wykrywane, tylko kółko jest martwe, więc zakładam, że 8 osi analogowych Mjoya "zapycha" dostępną w grze ilość). Jest jakiś sposób, żeby to odwrócić, tzn żeby Logitech był traktowany jako ważniejszy od Mjoy?

« Odpowiedź #845 dnia: Sierpnia 06, 2014, 16:51:00 »
Można zmienić w MJoy ID producenta oraz ID produktu. Gdzieś o tym pisałem, ale nie pamiętam gdzie. Jeśli używasz SVMapper dla MJoya to ze względu na jego ograniczenia MJoy musi być wykryty przez ten program czyli musi być w pierwszej 4 urządzeń USB (o ile mnie pamięć nie myli to SVMapper widzi pierwsze 4 kontrolery). W ramach tej 4 można MJoy przesunąć na koniec kolejki zmieniając mu ID producenta. Jeśli nie stosujesz SVMapper to nie ma ograniczenia do 4 urządzań USB. Wartość ID można sprawdzić np programem USBDeview. Tyle pamiętam..

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #846 dnia: Sierpnia 06, 2014, 20:53:10 »
Problem w tym, że ta konfiguracja działała, a w Mjoyu w międzyczasie niczego nie zmieniałem, za to miałem reinstall systemu po drodze, więc zakładam że jest to do rozwiązania bez grzebania w firmware sprzętu.
Problem występuje w rFactor i Race07, w Assetto Corsa wszystko działa normalnie.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #847 dnia: Sierpnia 06, 2014, 21:36:49 »
Podłubałem trochę, pozmieniałem porty USB i pogorszyłem sprawę. Teraz kółko nie działa nawet wtedy, kiedy Mjoy jest odłączony od USB. Przez obie gry (rF i F07) pedał gazu jest jednocześnie widziany jako oś kierownicy (tzn naciśnięcie pedału powoduje obrót kierownicy w grze), natomiast obrót rzeczywistej kierownicy nie jest widziany.
W Windowsie kierownica działa normalnie, w Assetto Corsa tak samo.

« Odpowiedź #848 dnia: Sierpnia 18, 2014, 19:55:07 »
Witam wszystkich, chciałbym się spytać czy ktoś ostatnio zamawiał elementy do MJoy16? Opierając się na liście elementów z polecanej tu strony https://sites.google.com/site/mjoy16/elementy. Pytam się bo w wspomnianych na stronie sklepach nie ma już wszystkich elementów i może ktoś zna taki sklep gdzie one są. Wolał bym nie zamawiać z różnych miejsc i pomyślałem że nic nie szkodzi się spytać.

Kolejne pytanie, wymieniony ATMEGA16-16PU podrożał i trochę trudniej jest do zdobycia, za to jest łatwo dostępny ATMEGA16A-16PU, wielce się różnią miedzy sobą w kontekście Mjoy'a czy nie gra to różnicy? Sprawdziłem dokumentacje i różnica jest niewielka i nie dotyczy kolejności pinów czy programowania tylko charakterystyki, problem jest taki że nie jestem elektrykiem i nie wiem czy to coś zmienia w Mjoy'u.
http://www.atmel.com/Images/doc8163.pdf

Ostatnie, na stronie wspomniane jest że można zrobić wszystko na uniwersalnych płytkach drukowanych, wie ktoś może dokładnie o jakie autorowi chodzi? Mam nadzieje że nie będzie to zbyt wielkim nietaktem i aktem lenistwa pytając się czy ktoś znalazł schemat rozmieszczenia elementów na takiej płytce?

Jeszcze zamierzam zrobić małą wycieczkę do dwóch sklepów w okolicy mojego zamieszkania (w Gdańsku między innymi w www.jacktronic.pl i we Wrzeszczu obok wysepki jak kogoś to interesuje) ale idę o zakład że wszystkiego nie dostane.

« Odpowiedź #849 dnia: Sierpnia 18, 2014, 20:45:17 »
Witaj! Ja swoje elementy kupowałem, jakieś 7 miesięcy temu, w sklepie stacjonarnym i nie polecam, ponieważ przepłaciłem prawie dwukrotnie. Dlatego w moim przekonaniu lepiej zainwestować w podwójną przesyłkę. Ale mam nadzieję, że w Gdańsku będzie lepiej.
Mój Mjoy działa na Atmedze 16A-PU z precyzyjną podstawką. Z czystym sumieniem mogę polecić tą konfigurację.
W swoich zbiorach posiadam jedną płytkę drukowaną i trochę części, które właśnie są dedykowane do Mjoy'a. Jeżeli chcesz kilka zdjęć, informacji, to śmiało pisz na PW.
Przy okazji, potencjometry działają. Tak jak pisałem wyżej, dwa były uszkodzone. Serdeczne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w pomoc! Ukłony!

« Odpowiedź #850 dnia: Sierpnia 18, 2014, 23:12:02 »
Zapomniałem dopisać, Mjoy16 będzie działać na Win7 (64)?

« Odpowiedź #851 dnia: Sierpnia 18, 2014, 23:34:14 »
Też używam 16A-PU a elementy kupowałem właśnie w Jacktronic'u w Gdańsku. Powinieneś tam wszystko dostać, ceny przeważnie mają nie najgorsze.  Natomiast u cezara (przy wysepce)  z dostępnością elementów jest już różnie - w moim odczuciu oczywiście :). To już prędzej dostaniesz wszystkie potrzebne elementy w Aprovi na Halera (http://aprovi.com.pl/). 
Płytka uniwersalna to taka do której lutujesz elementy, natomiast połączenia (zamiast ścieżek) robisz samodzielnie przewodem. Jest to trochę pracy, łatwo o pomyłkę, jak nie masz wprawy w elektronice to raczej zainwestuj w normalne PCB. Schemat rozmieszczenia elementów na płytce uniwersalnej wymyślasz sam według potrzeb - wszystkie chwyty dozwolone :). Możesz zrobić tak jak na normalnym PCB jeżeli taka Twoja wola.

Edit:
Tu masz taką płytkę uniwersalną: http://www.jacktronic.pl/towar.php?kat=0&katnad=0&art=9268. To matryca padów- ścieżek brak.

« Odpowiedź #852 dnia: Sierpnia 18, 2014, 23:47:12 »
Zapomniałem dopisać, Mjoy16 będzie działać na Win7 (64)?
U mnie działa :).

« Odpowiedź #853 dnia: Sierpnia 19, 2014, 16:54:08 »
No to dzięki za odpowiedzi, zdaje się że w stacjonarnym dostane wszystko co trzeba do 40zł licząc na oko więc chyba jest OK, co do płytki to chyba sam wytrawie.

« Odpowiedź #854 dnia: Sierpnia 19, 2014, 18:06:10 »
Ja też mam Windows 7 (64) i działa bez problemu. Fajnie, że kolejna osoba zainteresowała się Mjoy'em. Nic tylko życzyć powodzenia! :)