Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)  (Przeczytany 62889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Colt

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:52:48 »
Witam. Szybkie pytanko z mojej strony. Od jakiegoś czasu kombinuję nad EWS. Chciałem sobie ustawić np. takie ustawienie "1x flara, 1 chaff" i tak, za każdym przypuśćmy wciśnięciem klawisza. Coś wyczytałem, że można to ustawić w DTC, jednak ni cholerę nie mogę tego znaleźć. Samego ustawienia w kokpicie chyba nie ma ? Na ICP też nic nie moge wyskubać.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:59:23 »
Manual (Falcon4, albo Allied Force), EWS Program.

Pozdrawiam.

Colt

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:06:49 »
Spodziewałem się tej odpowiedzi ;)

Być może jest, ja nie mogę tego zanalizować do końca, jadę z manualem każdy szczegół, ale tutaj stoję w miejscu..

Zapomniałem dodać, gram w OF 5.0 + patch. Źle zamieściłem temat.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2010, 19:14:20 wysłana przez Colt »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:38:29 »
OF 5.0 O rly ?

Manual Allied Force 330-331, 441.

:) Jednak się da, co ?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: Kwietnia 15, 2010, 23:51:43 »
Kurcze - podziel się ta piątką :)

Panel EWS pokrętło Mode w pozycję STBY (standby ;) )
po czym pracujemy na ICP jak zwykle z wykorzystaniem DED:
button LIST -> EWS i korzystając z DCS/SEQ przechodzimy najpierw do strony programowania a korzystając z ICP NEXT/PREVIOUS przechodzimy do żądanego numeru programu. Ponowne wciśnięcie DCS/SEQ przeniesie nas do programowania flar i znowu next/previous wybiera żądany numer programu. Ponowne (trzecie z kolei) wybranie DCS/SEQ przywraca na DED ekran początkowy podsystemu EWS.
Na koniec wracamy pokrętłem Mode na Manual bądź wyższe pozycje. Podaję to z pamięci więc mogłem pomylić się gdzieś ale bardziej chciałem przedstawić ideę niż poprowadzić za rączkę.
Co jeszcze?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2010, 23:58:40 wysłana przez Wacha »

Colt

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Kwietnia 16, 2010, 16:17:35 »
Bardzo dzięki za chwile poświęconego mi czasu. ^^ Co do tej "piątki" to FreeFalcon 5.0 ;] (Właściwie to już sam nie wiem, ale nie ważne).

Thx jeszcze raz.

« Odpowiedź #126 dnia: Września 12, 2010, 20:37:10 »
Czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić zoom w kółku mysz?. Próbowałem w opcjach, niby jest coś takiego ale nie działa. Gra FreeFalcon 5

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #127 dnia: Września 13, 2010, 12:18:47 »
U mnie zawsze właśnie kółko było ustawione domyślnie. Może spróbuj wczytać inną klawiszologię?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #128 dnia: Września 14, 2010, 23:36:17 »
Ok, dzięki. Zainstalowałem OF i tam wszystko jest ok.

« Odpowiedź #129 dnia: Października 16, 2010, 10:46:40 »
Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowym użytkownikiem na tym forum.
Jestem zapalonym graczem serii FLIGHT SIMULATOR, ale postanowiłem spróbować swoich sił w FALCONIE.
Kończę powoli cały trening, ale mam jedno pytanie.
Wiem, że ten temat był już poruszany, ale chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć.
Gram w FF5 i chodzi o wyświetlanie napisów (dialogu) podczas gry.

Czy ktoś może mi powiedzieć, który dokładnie plik i fraza odpowiada za wielkość i czas wyświetlania się napisów podczas lotu?

Pytam dlatego, że mój angielski nie jest SUPER, ale jakoś daję rade jednak przydałoby się, żeby te napisy były ciut większe i trochę dłużej pozostawały na pulpicie.

Proszę o pomoc.

A tak w ogóle przeskok z FSX na FF5 to naprawdę niezły skok. FSX jest to dobry symulator ale FALCON- wciągnął mnie ogromnie... :001:

« Ostatnia zmiana: Października 16, 2010, 11:09:22 wysłana przez Syringe »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: Października 16, 2010, 11:26:19 »
Edit:
Zanim wysłałem swoją odpowiedź kol. Jawor zdążył usunąć post w którym pytał, gdzie w katalogu instalacyjnym FF znajduje się plik zawierający zapis komunikatów radiowych wyświetlanych podczas misji. Widocznie sam sobie odpowiedział na pytanie ale skoro post napisałem i wysłałem zostawię informację dla innych zaczynających przygodę z FF.

Witamy!
Trochę dziwne, że pytasz o plik a nie o możliwość ustawienia w FF parametru definiującego długość wyświetlania oraz ilość wyświetlanych linijek zapisu tekstowego komunikatów. Bo istnieje taka możliwość by wyświetlić maksymalnie 15 linijek, każda maksymalnie przez 15 sekund (oczywiście o ile jest w miarę spokojnie w eterze, bo jeśli "się dzieje" to żadna linijka nie zagości tak długo na ekranie). W tym celu musisz uruchomić edytor konfiguracji FF (FFViper Config Editor.exe - powinieneś mieć skrót gdzieś na pulpicie) i znajdź:
w kategorii "View Settings" foldery:
 + Radio Subtitles Display Time
 + Radio Subtitles Maximum Displayed Number

pod tymi oczywistymi nazwami najdziesz opcje gdzie dokonasz swojego wyboru i zatwierdzisz go przyciskiem "Apply Changes" - gotowe.

Jeśli natomiast chcesz przestudiować na spokojnie wszystkie możliwe komunikaty by być gotowym "na zaś" to polecam katalog główny FF i nazwany całkowicie bez związku z tematem plik:
F4Talk95v1-0-0.csv ;) 

Akurat odpisałeś wtedy, kiedy przenosiłem posta do odpowiedniego działu. My Bad. :) Syringe.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2010, 13:26:30 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #131 dnia: Października 16, 2010, 12:26:33 »
OK. Udało się. Dzięki Wacha.
Przepraszam za pomyłkę, że umieściłem pytanie nie tam gdzie trzeba na początku.
A teraz jeszcze jedno:
Czy da się zmienić kolor na wyświetlaczu HUD? Nie chodzi mi o normalną zmianę poprzez wciśniecie ctrl+shift+alt+c, tylko o wyrazistość koloru - jego intensywność, bo kolory te u mnie są blade i trzeba się nieżle w nie wpatrywać.

« Odpowiedź #132 dnia: Października 16, 2010, 14:40:05 »
Masz nawet takie pokrętło na ICP, po lewej stronie, u góry - kręć nim w górę/w dół (odpowiednio lpm i ppm) i dostosuj sobie jasność wyświetlania symboli na HUD-zie.

Znaczy przynajmniej w AF tak jest. Ale myślę, że w RV powinno być podobnie.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: Października 16, 2010, 19:38:53 »
[Akurat odpisałeś wtedy, kiedy przenosiłem posta do odpowiedniego działu. My Bad. :) Syringe.

A widzisz, bo nie wywiesiłeś tabliczki "Mod @work", tak jak to robi Mazak  ;)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #134 dnia: Października 17, 2010, 08:56:22 »
A no nie wywiesiłem bo mi gdzieś po przeprowadzce kurka wsiąkły.
Zostały mi 2.

1 może i by pasowała, ale 2? Przecież nie będziemy ostrzegać. :P